Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Poškodba

Poškodba

Zdravo!

Pred dobrim letom sem imel poškodbo na snegu (sankanje).V kliničnem centru mi ugotovijo zlom prvega in drugega ledvenega vretenca (nestabilni zlom L2 in stabilni zlom L1).Predpišejo mi mavčni steznik ,ki sem ga nosil šest tednov. Nato so sledila razna razgibavanja ,toplice, bazeni…
In kje je tu problem. Sedaj eno leto po poškodbi me je poklicala zavarovalnica Triglav da ocenijo posledice ,se pravi stopnjo invalidnosti in mi izplačajo odškodnino.
Na pregledu mi je zdravnik meril neke kote koliko se priklonim naprej nazaj v stran …Povedati moram da na zunaj posledice poškodb niso vidne in so neopazne za druge ljudi. Za posledice vem le sam in sicer: vsakodnevne bolečine v hrbtu, od poškodbe dalje imam noge vedno nekako težke kot bi vedno imek muskelfiber. Ne morem več dvigati težkih bremen ,ker so bolečine v hrbtu potem prehude. Ne morem opravljati kakšnih težjih del kot včasih (delo v gozdu, pomoč bratu pri gradnji hiše… (mešalec,podajanje cegla…)).Prikrajšan pa sem tudi pri športnih dejavnostih ,ker ne morem več hoditi na rekreacijo kjer naprimer igre z žogo trajajo uro ali dve se pravi daljse obremenitve. Športne dejavnosti sem moral precej omejiti predusem časovno in pa stopnjo obremenitve telesa.Opustiti sem moral tudi svoja najljubša hobija jadralno padalstvo in motokros.
Na zavarovalnici so mi priznali 4% trajne invalidnosti. Zanima me mnenje strokovnjaka ali se vam zdi to dovolj glede na posledice, ki jih imam in glede na to da sem star šele 24 let in mislim ,da se bodo posledice z leti samo še stopnjevale.

LP

Spoštovani!

Zlom vretenca pusti trajne posledice, ki pa jih je, tako kot ugotavljate tudi sami, težko izmeriti in videti navzven. Izplačilo zavarovalnice je skromen nadomestek za izgubljeno zdravje.

Zanima pa vas predvsem ocena zavarovalnice. Vsaka zavarovalnica ima t.i. tabele, s pomočjo katerih zdravnik cenzor ocenjuje stopnjo invalidnosti. Potrebno je poudariti, da ta ocena nima nikakršne povezave z oceno stopnje telesne okvare, ki jo poda invalidska komisija Zavoda za pokojninsko zavarovanje. Pri oceni zavarovalnice gre predvsem za oceno, kolikšna bo vrednost izplačila glede na zavarovalno polico. Na žalost nimam vpogleda v zavarovalniške tabele in ne morem presojati, ali vam je bila dodeljena ustrezna ocena. V kolikor dvomite, boste morali vključiti odvetnika, ki bi utegnil odkriti ev. nepravilnosti pri oceni invalidnosti.

Z oceno, ki vam jo je dala zavarovalnica, si pri drugih organih in ustanovah ne boste mogli nič pomagati in ta ocena tudi ne pomeni, da ste 4% invalid.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close