poškodba
Lepo pozdravljeni!
Pred tremi tedni sem se pri teku poškodovala in si poškodovala gleženj in zapestje. DG: Distorsio ATC dex. et Fractura radii sin loco tipico. Na nogi imam mavčevo longeto, na zapestju pa mavec. Ker se počasi bliža čas ko mi bodo mavec odvzeli me zanima kakšna fizioterapija je priporočljiva v mojem primeru, saj sem aktivna športnica in bi še rada kdaj tekala. Zanima me tudi kako preprečiti nadaljne zvine gležnja saj to ni bil moj prvi zvin. Stara pa sem 18 let.
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem že v naprej.
Anita
Pozdravljena Anita!
Za zvin gležnja potrebujete:
1. terapijo z ultrazvokom na poškodovani ligament, zato da se bo le ta kvalitetno in pravilno zarestel
2. trigger poin terapijo mišic noge, da se sprostijo mišice, ki so se zakrčile med poškodbo
3. mobilizacijo živčevja, da se normaliizirajo procesi v živcu, ki oživčuje mišice nog in ligamente
4. proprioceptivne vaje, ki vm bodo povrnile zaupanje in odpravile strah pred uporabo poškodovane noge in s tem preprečile ponovne zvine
5. akupunktna masaža, da bo noga ustrezno prehranjena.
Ko bo kost zaceljena in vam bodo odstanili mavec pa potrebujete:
1. mobilizacijo zapestja in komolca, da se normalizira gibljivost sklepov
2. po potrebi trigger point terapijo in mobilizacijo živčevja
3. akupunktno masažo.
Pozdravljeni!
Pri nesrečnem padcu sem si pretrgala stransko vez v kolenu, ravno tako pa tudi zlomila manjšo kost. Danes je peti dan odkar so mi namestili longeto. Na ležanje in mirovanje sem se že privadila, tudi bolečine v kolenu niso več nevzdržne, največji problem pa mi predstavljajo bolečine v mečni mišici, ki so po vsej verjetnosti posledice zakrnelosti. Zanima me, če imate kakšen nasvet kako te bolečine omiliti. Vitamini? Masaža bi mi pomagala, samo dostop do mišice je problematičen.
Hvala za nasvet, Neža