poseg in izkušnje
Spoštovani
Stara sem 52 let in imam že vrsto let težave z ikontinenco. Ginekolog mi je priporočil, da bi mi ob odstranitvi žepkov, ki so otali od cist, operativno odpravili tudi to težavo. Naj dodam, da sem povrhu vsega še astmatik. Voda mi na žalost uhaja že med samo hojo brez kakršnihkoli dodatnih obremenitev in sprašujem se, kako bo po posegu. Kakšne so vaš izkušnje po takšnih posegih? Za ogovor se vam najlepše zahvaljujem.
Mateja
Spoštovana, vsekakor bi se na vašem mestu odločila za operativni poseg ob že napovedani intervenci odstanitvi žepkov. Seveda je uspešnost te oblike odvisna od vašega nadaljnega upoštevanja navodil po opreativnem posegu. Potrebno se je izogibati nošenju težkih bremen, in na splošno spremeba načina življenja. Mogoče je tudi visoka telesna teža prispevala k nastanku inkontinence. Torej, če imate to težavo jo je nujno treba odstarniti, ker poleg zunanje teže,ki jo prenašamo iz trgovine pri gospodinjskih opravilih je lahko tudi telesan teža tista, ki prispeva nadlogi, ki jo imate
lep pozdrav,
Spoštovana Mateja!
Če bi bila na vašem mestu in imela možnost, da se rešim urinske inkontinence z operativnim posegom bi se zanj takoj odločila. Poseg, menim ga gre za TVT, dosega uspešnost od 86% do 97%, kar je izjemno velik odstotek. Ženske so po posegu izjemno zadovoljne, saj se kvaliteta njihovoega življenja bistveno spremeni na boljše. Po opravljenem posegu se je potrebno vsaj tri mesece izogibati težjim fizičnim delom. Pri nas namreč poznamo primere, ko je poseg bil uspešno izveden, pa so ženske začele delati in se voziti s kolesom po dveh tednih (staleža je namreč dva tedna), nakar se jim je inkontinenca ponovila, ker se jim je premaknil trak. Prav tako vam priporočam, da pričnete izvajati Keglove vaje za utrjevanje mišic medeničnega dna šest tednov po opravljenem posegu.
Jaz imam stik z ženskami, ki so bile operirane med prvimi v Sloveniji – v letih 1998 in 1999 – pa so še danes popolnoma suhe in brez težav.
Z lepimi pozdravi,
Lorena Meglič, predsednica Društva Mena Maribor
Tel.: 02/320 20 75; 040 462 029