Najdi forum

POSEDANJE HIŠE

Pozdravljeni,

Lepo prosim za nunjo pomoč. K hiši je narejen prizidek, katerega temelji so očitno zelo slabi. Hiša je bila starejša, tako da sem vse adaptirala in na novo uredila. Sedaj se je začel prizidek pogrezati in to zelo. Sem čisto obupana. Kaj naj storim, na koga naj se obrnem, kako naj to najhitreje izvedem sanacijo, saj so razpoke vsak teden za 2 mm večje. Poklicala sem že podjetje Uretek, ki se s tem ukvarja, vendar je to takooo velik finančni zalogaj, da si ga ne morem privoščiti. Če kdo lahko poda kakršenkoli predlog mu bom hvaležna.

Hvala in LP

Kako si lahko zidala brez nadzora oz. projekta??
Za zdaj že prepozno. Za konkretnejši odgovor si napisala premalo podatkov, po vsej verjetnosti boš morala počakat da se neha posedat.
Kot si omenila , prevelik finančni zalogaj za sanacijo. Brez injektiranja pod temelje ni pomoči. Potrebno je stabilizirati zemljino pod temelji, edino možmo je injektiranje.
Kako velik imaš prizidek?

LP

A garancije od izvajalca pa nima več ?

Živjo,

to hišo sem dobila po starših, tako, da žal nisem bila zraven, ko se je to izvajalo, oče je pokojni, tako da ne vem, kdo je to sploh delal.
Prizidek je velik cca20 m2. Če bom čakala, da se neha posedat, bo nastala katastrofa, že prej so bile razppke v steni cca7 cm,na strehi celo več sedaj sem adaptirala pa se je spet začelo, streha se spet odpira, v stenah so spet vidne razpoke… In vsa ta stvar se dogaja zelo hitro.

Potrebno bo postopoma odkopati temelje po 1m meter v dolžino in v globino
po potrebi do trdne podlage,zabetonirati in zasuti,ter nadaljevati na drugem koncu hiše.Najprej je potrebno sanirati vogale,potem sledi drugo.Paziti moraš,da križno saniraš temelje in hitro ukrepaj.

Ja,Sandi,v redu; vendar se tu pojavi problem v kolikor tla niso dovolj nosilna.

Lp

Moraš vedeti, da tudi injektiranje, ki ga opravlja zgoraj omenjena firma ni možno v primeru zaglinjenih temeljnih tal (kakšna so v tvojem primeru ne vemo), je pa verjetno najkvalitetnejša rešitev v primeru nekoherentnih zemljin.

Da je prevelik finančni zalogaj? Tvoja trenutna situacija je najlepši primer “šparanja”. Angleži imajo lep pregovor, ki pravi: “Nisem tako bogat, da bi kupoval poceni.”

Kakorkoli, če so temeljna tla glinena je Sandijev predlog, tudi po mojem mnenju, edini način POSKUSA rešitve problema. Če so tla dovolj nosilna za stari objekt, so prav gotovo tudi za prizidek (če slučajno ne gre za starogradnjo na lesenih pilotih na barju – potem odpade tudi zgoraj omenjena rešitev).

Kar mene bega je predvsem to, da so se posedki prizidka pojavili šele sedaj in to relativno nenadoma. Če prav razumem prizidek stoji že vrsto let, konsolidacija temeljnih tal bi morala že poteči, prav tako pa so bile predhodne zime hladnejše in so bila tla globlje zamrznjena.

Kje pa se nahaja hiša, a je na kakšnem močvirnatem delu? Če je na barju ne moreš kopati not ker ni rešitve, drugače pa naredi kot ti je svetoval Sandi, s tem da so stroški zelo veliki. Ampak druge variante ni.

Srečno!

New Report

Close