Najdi forum

Posebne potrebe in vrtec

Z možem sva se znašla pred dilemo in vas prosim za mnenje, ki bi nama pomagalo k lažji odločitvi glede najine hčere.
Hči je stara tri leta. Zaradi prirojenih zdravstvenih težav mora jemati imunosupresiv, kar ima kot posledico močno oslabljen imunski sistem. Zaradi tega razloga je precej izolirana od ostalih otrok, predvsem v zimskih mesecih, ko je nevarnost okužb največja.
Z možem sva pretehtala vse + in – in se odločila, da jo vpiševa v vrtec.
Hodimo tudi k logopedinji že skoraj dve leti enkrat mesečno, s premorom pozimi iz zgoraj navedenih razlogov. V času od zadnjega obiska jeseni do zdaj je precej napredovala na tem področju in je bila tudi logopedinja presenečena.
Ker pa sem v vrtcu povedala glede njenega zdravstvenega stanja, so o tem obvestili razvojno ambulanto, kjer sva bili včeraj. Tam mi je začela zdravnica takoj govoriti o tem zakonu o otrocih s posebnimi potrebami in kako moram hčeri nuditi kar največ. Da nam pripada manjša skupina otrok zaradi zdravstvenega stanja in tudi naj vložim vlogo na zavodu za šolstvo, kjer ji bodo odobrili specialnega pedagoga, ki ji bo pomagal pri govoru. Po njenih ugotovitvah hči zaostaja z govorom za približno eno leto. Seveda mi je ta predlog všeč, zatakne pa se pri času, ki je potreben za odobritev vloge. Ta naj bi bila odobrena šele proti koncu poletja, hči pa je v vrtec vpisana že s 1. aprilom. Kaj se bo dogajalo v tem vmesnem času? Prej o tem nisem imela nobenih pomislekov, zdaj pa mi je dr. rekla, da jo bodo ostali otroci prehiteli in pustili zadaj.
Pri vseh teh predlogih mi je omenila tudi posebno skupino otrok v vrtcu, kjer je vpisano manjše število otrok, kar bi nam ustrezalo glede prenosov bolezni. Po drugi strani pa sem bila na začetku tega odločanja za vrtec mnenja, da bo hči več pridobila v klasični skupini, kjer se ne trudijo toliko okoli posameznika, ampak se mora otrok tudi malo potruditi. Pri tem naj dodam še to, da sem sicer doma in bi lahko za to, da ji bo vse jasno poskrbela doma. Mogoče lahko rečem temu navajanje na šolo, kjer tudi ne bodo posebej pozorni samo na njo.
Po včerajšnjem obisku v razvojni ambulanti sem samo zmedena in se ves čas sprašujem, kaj bi bilo najboljše za mojo hči. Naj jo zdaj sploh peljem v vrtec? Naj dam vlogo na zavod za šolstvo? (To bom naredila.) Kaj naj v tej vlogi zahtevam: specialnega pedagoga v klasični skupini ali vpis v posebno skupino? In če se odločim za posebno skupino, naj počakam z odločbo in otroka takrat vpišem v vrtec, ali naj jo vpišem zdaj in potem prestavim v drugo skupino?
Po pregledu sposobnosti je zdravnica še rekla, da na področju fine in grobe motorike nima zaostanka. Me je pa malo pretreslo, ko jo je označila za hiperkinetično. Naj pojasnim: ko sva prišli v amb. naju je zdravnica povabila, naj se najprej malo usedeva, hči pa je za njenim hrbtom takoj opazila igrače in šla tja. Tako sta se takoj začeli igrati, kjer je lepo sodelovala. Sicer je zelo pohitela pri vsaki nalogi. Zdravnica je rekla, da se ji zdi, da ima tremo. Jaz pa sem vedela, da hiti, da ne bo zamudila ostalih igrač. Potem jo je hotela še pregledati (dihanje, trebuh..) in je hči še celo dvignila spodnjo majico, da ji bo poslušala srce. Potem se je pa ves čas obračala in ko je končno prišla na tla, se je “zakadila” nazaj v igrače in jih hitela pregledovat… Diagnoza: malo je hiperkinetična. Bila sem prepadena. Hči se je sposobna igrat z eno igračo tudi uro ali dve skupaj in to že od starosti dveh let dalje. Risanke bi gledala v nedogled, riše in barva pobarvanko, dela s plastelinom… Nikoli se mi ni zdela ihtava, zaletava. Ponavadi tudi ne divja po stanovanju. Tam pa kot da bi kdo obrnil gumb. Sicer se obiskujemo s prijatelji, ki imajo hčer s podobnimi zdravstvenimi težavami, s katero se lepo igra. Včasih se tudi lovita in preganjata po stanovanju, vendar je naša vedno “ta mirna” od obeh. Kakšni so kriteriji, ki nekoga postavijo v te okvire? Enkratno obnašanje? Navdušenost nad novimi igračami?
Cenim mnenje zdravnice in ne oporekam temu, da hčerin govor ni primeren za njeno starost. Nikakor pa ne morem sprejeti te druge diagnoze. Tudi če bi ponovila vajo (šla ponovno k njej na pregled), bi se verjetno odvijalo enako, kar bi samo potrdilo diagnozo. Ali lahko otroka s čim pripravim do tega, da se ne bo odzival na nove stvari? Je to sploh potrebno? ALi zaradi tega ni normalna?
Vem, da sem vam napisala cel roman, iz katerega lahko verjetno samo sklepate, da imate opravka z eno zelo zmedeno mamo. Tega sploh ne zanikam. Prosim vas samo za nekaj odgovorov in za pomoč pri osvetlitvi situacije. Mi pač ne moremo biti nepristranski glede tega.

Najlepša hvala za odgovor.

Mirta

P.S.: Če se vam zdi vse skupaj preobsežno, lahko kakšno stvar pri odgovarjanju tudi izbrišete.

Mirta,

vašega vprašanja oz. njegovih delov nisem brisala, ker ne vidim potrebe, da bi ga objavila samo v delni obliki. Zato sem ga objavila prav takšno, kot ste ga napisali. Predolgo? Nikakor! S pismom ste naredili več stvari hkrati: opisali vašo deklico, kot jo vidite sami z vsemi težavami; opisali svoje dvome in dileme (ki jih, verjemite, doživljamo prav vsi starši) in situacijo, težko kako zna biti breme odločanja v imenu in za otroka.

Zmedenost, ki jo trenutno doživljate, je posledica situacije v kateri ste se znašli: z možem sta se – po tehtanju vseh možnosti (+ in -) – odločila za vključitev v vrtec, potem pa ste v kratkem času izvedeli nekaj novih informacij (tudi nasprotujočih). Te nove informacije, pa diagnoza zdravnice so na nek način »zamajale« vašo odločitev in povzročile »zmedo«. Na žalost, se boste s kakšnimi in podobnimi situaciji na svoji starševski poti večkrat srečevali. Če boste bolj prisluhnili svoji intuiciji in bolj upoštevali dejstvo, da kot starš najbolje poznate svoje otroka, bo »zmed« manj.
Res pa je, da nam včasih pri tem pomagala nepristransko mnenje ali pa le nasvet, mnenje tretje osebe.

V vašem pismu ste napisali že kar nekaj odločitev, jaz bom potegnila »skupaj« le vaše misli. Vaša deklica mora zaradi prirojenih zdravstvenih težav jemati imunosupresiv, kar ima kot posledico močno oslabljen imunski sistem. Glede na zdravstveno indikacijo bi bilo najboljše, da v zahtevku za usmerjanje predlagate zmanjšano število otrok v redni skupini vrtca in pomoč defektologa (glede na govorno – jezikovne težave bi bilo najboljše predlagati logopeda). Pomoč logopeda v vrtcu je odvisna od tega, ali v vrtcu že dela logoped in ali ima vrtec možnost pridobiti logopeda, če bo v vaši odločbi tako pisalo.

Res je, da odločba najbrž ne bo izdana pred poletjem. Pogoji v odločbi so za ustanovo zavezujeoči, kaj se bo v vrtcu dogajalo z vašim otrokom do izdane odločbe, pa je odvisno od vrtca. Običajno se otrokom nudi pomoč defektologa že pred izdano odločbo (čeprav ne v obsegu ur, ki bo napisan v odločbi). Zmanjšano število otrok bo mogoče malce težje izvedljivo, glede na to, da bo vaša deklica vpisana med letom. Realno bo ustrezno pomoč defektologa v predpisanih urah in zmanjšano število otrok vaša deklica dobila šele jeseni. Do odločbe pa je vse odvisno od vašega dogovora z vrtcem. Obstaja pa tudi možnost, da zahtevo vložite sedaj, hčerko pa v vrtec vključite šele jeseni. Kot sem napisala, vse je odvisno, kako se boste dogovorili v vrtcu in kako boste zadovoljni z rešitvami, ki vam jih ponuja vrtec do izdane odločbe.

Čeprav vaše hčerke ne poznam, mi je situacija z igračami znana. Tudi moj sinko (ki je malce starejši) natančno ve, kakšne igrače ima njegova zdravnica in kje skriva igrače zobozdravnica. Pomaga, če mu »postopek« obiska prej razložim: zdravnica te bo najprej pregledala, potem pa se boš lahko malo igral. Tudi po lastnih izkušnjah vam lahko povem, da so igrače, ki jih imam v svojem prostoru in jih včasih uporabljam pri delu, za otroka zelo vabljive, pa če tudi so na nedosegljivi polici ali celo skrite v omari.

Mislim, da se z zdravničino oceno, da je vaša hčerka »preveč hiperaktivna« ne smete obremenjevati preveč. Mogoče je zdravnica imela bolj v mislih pojem »živahna«. Škoda, da svoje dvome o hiperaktivnosti niste razrešili z zdravnico že takoj, ob pregledu. Tako bi natančneje vedeli, kaj je v mislih imela zdravnica, pa tudi svoj pogled (privlačnost novih igrač) bi lažje pojasnili zdravnici.

Upam, da je moj odgovor razjasnil vašo dilemo. Če imate še kakšno vprašanje, se oglasite.

Lep pozdrav, Petra

Pošlji oblikovano (29-03-04 19:07)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close