Poseben primer partnerja
Nekomu moram razložiti.
Živiva tako, da jaz trpim čustveno, tudi fizično.
Na splošno sklepam, da moj 69 letni partner ne spoštuje niti mene, niti generalno nikogar . Morda hči, pa še to bi bolj sklepala da zgolj,ker je močna manj čustvena , kot je sam in je prodorna oseba. Kot neke vrste strahospoštovanje, če ne bo “plesal” kot ima ona rada, bo brez stikov. Žena ga je zapustila po 25 letih. Bila je njemu podobnih navad. Edino hči zelo časti in omenja njene uspehe.
Kot 10 letna partnerica, ki sem nekoliko bolj čustvena , potrebna vspodbude, pa razen občasnih besed, ki so tudi te vse manj na seznamu, ali nič (saj se vsi staramo), da sem lepa, nisem bila deležna. Pa sem sposobna , nekakšen multiraktik, bi se opisala, tudi po besedah ljudi.
Njemu je faktor jesti doma. Meni niti ne. Oziroma je, ne pa ravno 7 dni/teden.
Mnenja sem, da je redna kuharija za družine z otroci in ne par zrelih let, ki si lahko čas namenjen pripravi hrane in čiščenju po tem, nameni bolj intelektualnim animacijam ali preprosto da možgane na off po prihodu domov in to že sit. Kašni prigrizki so pa itak na voljo.
Psihično me to utruja če postane rutina, in zadovoljevanje njegovih potreb, v tem ne vidim veselja, le muko. Pa ne narobe razumeti, občasno recimo 3-4x na teden z srcem pripravim okusne restavracijske jedi, sploh na jesen ali zimo.
Moj partner doma ne počne ničesar, in to mi ni fer da bi zanj nato kuhala redno.Če se nekaj pokvari traja mesece, tudi leta, prav berete tudi leta, da se sanira. Zato kar lahko postorim jaz, saj sem bolj tehnični tip. Marsikaj sem sanirala, tudi kar ni v mojem dometu, beljenje, kitanje, vijačenja. Stanovanje je last njega .
Gre se zato , da partner doma ne uredi ali počisti za seboj toaletne školjke, sanitarij . Res ono zgolj osnovno malo obriše pult Za njim brišem tuš kabino, pošpricano. Površinsko naredi vse česar se loti. Jaz v nulo.
Letos sem se odločila , da ne pojdem z njim na njegov vikend na morju, kajti dojela sem da me ali izkorišča ali ne razume. Zame in za marsikoga je dopust oddih, tam pa moram početi, vse kot doma. Saj je mnenja da v restavracijah ne kuhajo dovolj zdravo in je zelo pikolovski na tem podpročju. Izključno ga zanima le še prehrana. Tudi sama sem mnenja da doma lahko bolj kontroliramo jemo, ampak ja, strupov pa ravno ne strežejo, sploh če pazimo katere jedi izberemo. Jaz kompliciram raje pri izbiri interierja, kakovosti bivanja, oblačenju in znanju, kot pa da si ne bi upala jesti zunaj. Včasih je celo ceneje, predvsem pa hitreje smo gotovi in ne potrebujemo čistiti. Ljudje smo različnih navad. Spoštujem tuje, težava nastane , če se pod isto streho najdeta dve ali več oseb, različnih priorotet.
To sva midva.
Dan preživlja, tako da poseda na kavču do recimo pol druge ure. Res . Nato se stušira in odide v firmo gledat na računalnik. Dela resnega nima več.
Po večini sam, redkeje skupaj, morda 4x na mesec skupaj tam obedujeva.. Kako sem ta čas jaz, ga ne zanima. Sem kaj pojedla, sem dobro, sem morda potrta. Kako preživljam dneve ni njegov fokus.Tudi če je na vikendu kakšne 3 tedne ni klicev domov. Seveda da nisem zgolj osamljena, pogosto pa dneve preživljam klavrno in to skrivam pred družbo. Samota ubija. Ko se vrne, ga zanima zgolj, kaj bova jedla. Naj omenim da sem izgubila službo. Lahko me bi zaposlil, pa ne želi. Na podjetju ima zaposleno bivšo soprogo, ki mu skoraj da ne, vodi posle, pod njegovo taktirko.
Danes sem mu pojasnila, da za njim pospravljam in kuham 12 mesecev na leto. Oziroma sem mu. Da pa letos imam pravico (ob vsem urejanju za njim, za kar trdi, da vse to počnem ker pretiravam in pa zase), do letnega dopusta. Običajni ljudje odidejo na morje ali potovanja. Nakar je komentiral:” saj si kuhala tudi zase”. Seveda, da sem. Toda pojasnila sem,da zase bolj redko kaj skuham, kadar sem sama doma. Se znam najesti minimalisticno ali zunaj. Magari že pripravljene jedi, ki stanejo najmanj. Nikoli mi ni bila kuherija prioriteta saj sem živela samsko. Lahko bi uposteval tudi ta vidik pa me kdaj nahranil, ne da čaka da ga bom jaz.
In da ga prosim za mir med poletnimi počitnicami,če že morja ne bom videla. Kar ga on, ki se ne da motiti, je že in ga še bo.. Pač oprostite to,da se nahajaš na vikendui in tam kuhaš, pospravljaš ,ni nek oddih če si srednje situiran pa ze malce zgaran. Je zgolj sprememba okolja. Zato te vrste dopust letos odklanjam. Pravi, da v hotele ne bo hodil in jedel hotelske hrane. Svojim povabljenim dovoli, da so tam zastonj, brez mene in smejo uporabljati prav vse. Tudi spati v moji postelji.Rekel je če bi rada da greva narazen in sem rekla da zelo, vendar da nimam za najemnino.
Pa saj bi, res bi šla z njim tudi letos, nisem lena, le presneto nimam energije to početi poleti na vročini, plus jih štejem že 55 in to za nekoga,.ki me zaničuje. Življenje ni le delati doma in biti z ustnicami navzdol. Srednje situirani ljudje na zrela leta, bi lahko bili manj obsedeni s prehrano doma, v koliko pa ni sredstev pa vsak Špar že prodaja gotove jedi. Bolj je pomemben ogled mest,športanje, branje knjig , kopanje. Ko prosim da greva na obalo na plažo je ves nejevoljen, čemu se ne morem vrečti v morje kot vsi na odprtem morju. Ker je hladno mu odgovorim on pa vrne, če mi ne ustreza, se očitno že ne kopam rada.
Moj partner ima visoke prihodke, ta podatek sem pustila za na konec, ker ni bistvo. Ne zanima ga kako sem, med tem, ko čas preživlja zase tudi med vikendi. Ne nima ljubice. Gre hodit, na kavo, morfa kaj poje zunaj na brzino, kolesari in se vrne nazaj. Mene pa ko šljivi. Da bi rekel a greš tudi ti mu ne pade na um. Res redko, da me povabi seboj. Jaz se pa zagotovi ne bom silila zraven, saj itak ne bo nič zabavnega . Saj ko sedeva na kavo, ves čas bere na mobitelu članke. P.s. zgledam lepo, nisem zapuščena.
Hvala za mnenja.
Bom skušal narediti kratek povzetek vsega napisanega: Partner je z vami dobil 14-let mlajšo kuharico solidnega izgleda, vi pa mecena in streho nad glavo. Njemu se fučka za vas, mu pa ustreza dobra in zdrava domača hrana. Seks je pri teh letih itak postranskega pomena. Vam je to jasno, ampak vztrajate v tej zvezi, ker ste preveč leni, da bi mignili s prstom in poskrbeli zase. Da se vam ne bi bilo treba soočiti z dejanskim stanjem, se raje ukvarjate s tem, koliko kapljic je ostalo na tuš kabini po tuširanju.
Sklep: Vaš zapis je lahko v poduk vsem ženskam, ki pozabijo na svoje dostojanstvo in se zaradi svoje lenobe podredijo moškemu. Zapomnite si, da moški ženske, ki mu je podrejena, nikoli ne ceni.
A se potem čudite, da ga je žena zapustila?
Napišite na bel list papirja njegove lastnosti, na levi dobre, na desni slabe.
Jaz pri njemu dobrih lastnosti ne dobim.
Slabe lastnosti pa so: egoist, lenuh, izkoriščevalec, komplikator, skopuh.
In kar je najbolj pomembno: spoštuje vas ne, rad pa vas tudi nima.
Je smiselno živeti na tak način? Boljše je biti sam.
Odločiti pa se morate sama. Vaše življenje, vaša odločitev.
Vse dobro vam želim.