Porušeno hormonsko ravnovesje
Okrog 12. leta sem začela jemati Vobenol (zdaj Euthyrox 50) – danes sem stara 22 let. Vse izvide imam v mejah normale, rekli so mi, da je bolezen kronična, hipotiroza, da imam avtoimuno obolenje ščitnice (kontrole imam “po potrebi”, nisem bila že dolgo). Vendar se vse odkar jemljem tablete, ne počutim prav nič bolje. Imam tudi težave s poraščenostjo (ki je vse hujša) in neredne menstruacije (zdravnik je diagnosticiral policistične jajčnike). Kolikor vem, so vsi hormoni med seboj povezani in s tem so najbrž povezane tudi vse moje težave? Pred kratkim sem bila pri iridologu, ki je dejal, da je sprememba na moji ščitnici minimalna, da pa mi slabše delajo nadledvične žleze in hipofiza in predvsem to, da je moje hormonsko ravnovesje porazno. Rekel je, da je nesmiselno jemati Euthyrox, če so izvidi v mejah normale, ter da se mi ustvarja premalo hormonov, ker dobivam umetne (telo naj bi se ulenilo). Počutim se zabuhla in se redim oz. ne morem shujšati kljub zdravi prehrani in gibanju.
Jaz sem popolnoma zmedena. Zgleda, da se moje težave vrtijo v začaranem krogu, mene pa zanima, kje naj se jih lotim. Kontracepcijske tablete (Diane) sem jemala in jih ne želim več. Ginekolog mi je kot rešitev za poraščenost ponudil Diane. Občutek imam, da se mi še noben zdravnik ni zares posvetil ter da me odpravijo z levo roko. Je možno, da so policistični jajčniki (in z njimi poraščenost) posledica ostalih hormonskih sprememb? Kako naj se znebim poraščenosti? Imam manjše možnosti za zanositev (brez kakršnekoli zdravniške pomoči)? Prosim svetujte mi, sem že na koncu z živci, skorajda ne morem verjeti, da se ne da pomagati.
Hvala za vaš čas in lep dan
Živjo,
nočem te strašiti vendar vztrajaj in bodi nadležna. Sama sem imela podobne težave kakor ti v isti starosti. Prvo so me zdravili zaradi poraščenosti. PO treh letih so mi rekli da je res bolje da neham jemati kontracepcijske tablete, če nameravam imeti otroke. Takrat sem v pol leta izgibila na vrh glave lase in se mi je pojavila moška šlašavost. Po telesu pa se samo širijo. Z zanositvijo sem imela težave res 6x noseča vendar k sreči dvakrat rodila zdsrava fanta. No pred letom dni so mi pa dokončno odstranili ščitnico in povedali da sem verjetno zaradi tega imela vseskozi težave. Če bi imela toliko literatute in forumov kako sedaj bi verjetno že prej težila. Suho kožo sem imela vseskozi. Večno utrujenost so pripisovali spremebi okolja , poraščenost je pač bila in jaz sem se naučila živeti z njo in tisoč drugih malenkosti.
Torej vztrajaj zdravniku moraš povsem zaupati in on te ne sme kar tako odsloviti.
LP, Maša
Na tej strani je veliko ljudi s podonimi težavami. Mogoče najdeš kakšen odgovor na tvoja vprašanja. Pridruži se nam….:
http://metuljcica.mojforum.si/ (Forum društva za pomoč pri obolenjih ščitnice )
Ne se sprijazniti, vendar na žalost kaj dosti pomoči ni. Kako si pomagati je tisoč načinov. Za sproti hodi mesečno na depilacijo nog. MOja kozmetičarka uspešno odstranjuje dlage z “električno iglo” (mislim, da se tako reče). Sama se bila že na laserskem odstranjevanju, vendar učinka ni bilo. Zapravila sem že ogromno denarja in časa in uspeha ni bilo. Za iglo sem se odločila pred boleznijo in ko bom enkrat v redu bom poizkusila še to. MOj homeopat je rekel da oni pomagajo tudi pri tem, vendar ne želijo da jemlješ kontracepcijske. Sama sem jih dolgo jemala potem sem pa imela težave z zanositvijo, ni rečeno da zaradi tega vendar je možno. S tabletami telo zastrušpljamo bolj kakor si mislimo.
Mene so ljudje sprejeli tako kakršna sem (sem precej precej kosmata ), od sina otroci v vrtcu me že sprašujejo koliko dlak pa imaš ti – 6 let stari. Jaz jim odgovorim da jih na žalost imam res in da jih ne morem dati stran. Moža imam za katerega lahko trdim da me ima rad tako. Tudi prej s fanti nisem imela težav. Kolikor je to osladno je v veliki meri dovisno od tebe kako te bodo drugi gledali. Gotovo je v tebi kaj takega da bo zasenčilo to tvojo poraščenost. verjetno je grdo ampak je res, če dobro dobro pogledaš okoli sebe bo lahko na vsakem našla kakšno napako .
No kakorkoli že , vem da je težko ampak verjemi da ni konec sveta. To ti pravi oseba, ki se je po 20 letu 3 leta zdravila zaradi poraščenosti. Od tega sem ostala skoraj plešasta. POtem sem nehala jemati tablete da bom lahko imela otroke . Rodila sem v 4 in 6 poskusu (zdrava fanta). No zadnji dve leti sem pa na Onkološkem, ker so mi našli in odstranili raka na ščitnici. Sedaj se mi na sredi vratu pozna grozna brazgotina od opreciji in vsi buljijo v to in ne več v moje kocine.
In veš kaj pravim jaz – življenje je lepo. Uživam ga ker vem da me imajo moji trije fantje radi. Imam nekaj zelo dobrih prijateljev in živim. Kaj češ boljšega.
Upam, da boš tudi ti.
LP, Maša