Najdi forum

Z možem sva pred veliko dilemo v gradnji hiše. Kakšne zidake uporabiti? Še vedno velika večina (kot opazujeva novogradnje) zida z navadnimi cegli, modularci. Želiva pa slišati za čimveč izkušenj zidanja s Porothermom, 30 ali celo 38 cm. Ali je res toliko prišparanega potem pri izolaciji in samem ogrevanju? Ima kdo izkušnje s tem?

Hvala za odgovore!

Tudi midva z ženo bova v kratkem začela z gradnjo in tudi midva se še nisva odločila.
Dejstvo je, da je porothetm pri enaki debelini bolj izolativen kot zidak. Dejstvo je tudi, da so reže med zidaki bistveno manjše pri porothermu kot pri klasični gradnji. Meni pa se zastavlja tu še eno vprašanje: Kako je vlago? Zagovorniki klasične gradnje pravijo, da stena grajena s prothermom ne diha pravilno.
Kaj naj rečem: NE VEM.
Res pa je, da ogromno prihraniš pri notranji izolaciji, ki je praktično ne potrebuješ. Pri zunanji izolaciji pa v nobenem primeru ne uporabljaj stiropora, če uporabiš porotherm. Stiropor je namreč umetna masa, ki se pridobiva iz nafte in se s porothermom ne sprijema dobro. Bolje je uporabiti kameno volno.

LP

Pa obvezno uporabljaj izolativno malto (tak nekak se ji reče), ker v nasprotnem primeru pride do prevelikih toplotnih izgub (toplotni most). Zamisli si koliko kvadratov fug ima ena hiša in vsi ti kvadrati so potem slabo izolirani. V vsakem primeru se predno začneš z gradnjo posvetuj s strokovnjaki (pravimi, ne samooklicanimi)

LP!!!

-----------------------------------------------------------

Zdravo, mi smo zidali s POROBLOKOM, ki je malo manj dober kot poroterm in zato tudi malo cenejši. Vseeno pa je že tu razlika opazna. Hiša še ni izolirana in ometana, pa vendar je razlika med zunanjo in notranjo temperaturo res velika. Skratka, pozna se, da je poroblok boljši od modularca. Tudi dela se z njim bolje, manj je odpada…. Kot pravim, je vmesna varianta, boljša od modularca in slabša od poroterma.
Mož je pred nakupom vse preučil in izračunal na podlagi znanih podatkov proizvajalca porobloka in svetovalne pisarne – in se tako odločil za poroblok, predvsem zaradi ugodnejše cene, sicer bi sigurno vzela poroterm, če bi imela več keša…
Skratka močno priporočam. Pa še to: Vgradila sva okna JELOVICA, lesena s plinom in K1,1 prevodnostjo, skratka zelo kvalitetna okna. Povem lahko, da so res odlična. Ko se sonce upre v okno in ti iz notranje strani približaš roko ali obraz k steklu, enostavno ne čutiš vročine, kot je to pri navadnih oknih. Torej poroterm in poroblok, pa kvalitetna okna, pa vas bo pozimi grelo, poleti pa hladilo v vaši hiški….
Pa veliko, veliko volje in živcev vam želim.

Ksenija 1,

vi torej že živite v svoji hiški? Če že, je minila že kakšna zima od vselitve in kakšna je bila glede na zunanjo neizoliranost?
Midva sva tudi o porobloku že razmišljala. Mi lahko poveš, ali sta gradila s poroblokom 30 ali 38? Prav tu sva v dilemi pri teh dimenzijah.

Hvala!

Zdravo!
Midva sva zidala s 29cm poroblokom in bo potrebna še izolacija.
Če pa zidaš s porotermom – 38cm, ni potrebna izolacija.
Kot sem že povedala, vse izračune lahko dobiš pri proizvajalcu, vsekakor pa se izplača kupiti poroterm.
Mi še nismo vseljeni, pa vseeno že lahko ugotoviš razliko,najbolj poleti, ko je zunaj 35 stopinj, notri pa ne gre čez 25.
Takoj pa, ko odprem vrata in okna, se začne temperatura dvigati. Torej, mislim, da tu ni kaj dodati.
Kot sem že rekla. Midva zidava težko, denarja ni in tako sva si lahko privoščila le poroblok, sicer bi sigurno kupila poroterm.
Pri oknih pa nisva veliko razmišljala, kredit je bil rešitev. Se pa fejst pozna, saj ima npr. kolegica navadna lesena okna v novogradnji, pa se zdi, kot bi ne imela nič. Izdelava je nikakva, šlampasta in okna niso izolativna.
Tudi pri oknih je res potreben resen premislek. Plastika je res fajn, saj ne zahteva nobenega vzdrževanja, od monterjev pa sem izvedela, da so jih tudi že ogromno zamenjali. Plastika na soncu razpoka, potemni…
Les ostane, saj je moderna obdelava prvorazredna. Razen ognja mu ne pride nič do živega. Hiše so stare 100 let, pa so okna še vedno na mestu, pa včasih niso imeli takšne zaščite za les, kot jo imajo sedaj.
Denarja ni veliko, zato moraš res premisliti in preračunati vse, da potegneš maksimalno možno varianto.
Vprašaj še kaj, če te zanima, saj delava veliko sama, torej nekaj izkušenj že imava.

Vprašanje za Ksenijo 1- upam, da nisem preveč radovedna, vendar se tudi mi pripravljamo na gradnjo, pa me zanima koliko vas je stala opeka, ter okna katera praviš da imate vgrajena, saj me je kar strah koliko bo to vse stalo-denarja tudi pri nas ni na pretek…

LP Metka

New Report

Close