Poroka z Italijanom
Prosim za nasvet.
Moj partner (sicer Slovenec, rojen v Italiji), je bil že poročen in je zdaj uradno ločen dobro leto. Tam obstaja menda zakon, da se tri leta po ločitvi ne smeš znova poročiti. Sklepam da to velja za poroko v Italiji. Kako pa je v primeru, da se poročiva v Sloveniji? Ali je to potem lahko prej kot v treh letih in če taka poroka potem velja tudi v Italiji?
In kako je potem z državljanstvom, ali res on avtomatično dobi Slovenskega, jaz pa Italijanskega?
Najlepša hvala za kakršenkoli nasvet ali izkušnjo.
Sončkica
Ne vem, kako je s ponovno poroko, kar pa se drzavljanstva tice, bi bilo pa to veliko prevec enostavno. S poroko pridobi partner samo bivalno vizo (morda tudi delovno, ampak to je odvisno od drzave).
Z državljanstvom je tako, da moraš biti poročen 3 leta preden lahko zaprosiš zanj (na Italijanski ambasadi) in potem mine še 2 leti preden ga dobiš! Takrat pa ti ne bo več potrebno!!!
On pa našega dobi le, če se odreče njegovemu, ker naš zakon ne dovoljuje 2 državljanstva. Ti jim pa ne povedat, da imaš dva, !!
To, da se po ločitvi ne sme 3 leta poročiti pa prvič slišim. Mogoče je to le njegov izgovor, ker mu še ni do poroke. Preveri!
V Italiji nastopi po prvem pričanju na sodišču ‘separazione’ kar pomeni da ti dovolijo ločeno življenje in že do te faze ponavadi preteče eno leto…po treh letih pa ‘divorzio’ kar je naša ločitev v pravem pomenu besede.
Jes, jes, De leo ima prav!!!
Se je pripravljala sprememba, vendar jo je senat zavrnil!!!
Drzim pesti!!!
de leo ima popolnoma prav.
Moj brat se je porocil v Slovenijo, pa je koncno dobil drzavljanstvo (mislim, da je preteklo manj kot 5 let, ker ga je dobil ze lani – torej 4 leta) in ima obe drzavljanstvi. Jaz imam tudi obe in moj moz tudi, pa zivimo v Italiji.
Lp!
Forum je zaprt za komentiranje.