Najdi forum

porodnišnica Celje

Drage mamice,
Ob vsej debati o ljubljanski ter postojnski porodnišnici pa mene zanimajo eventuelne izkušnje z rojevanjem v porodnišnici Celje in Slovenk Gradec.
Kakšen je tu odnos osebja do porodnic? Kako je z obiski? Kakšne so možnosti za izvedbo epiduralne anestezije – so porodničarji temu naklonjeni, oziroma če sploh izvajajo to obliko anestezije v popoldanskem in nočnem času?
Za vsak odgovor se prisrčno zahvaljujem. Hvala.

Vprašam te, draga Nika,
zakaj in čemu epiduralna anestezija?!
Najbrž si poučena o njenih stranskih učinkih na otroka in tudi nate?

NISEM ZADOVOLJNA Z OSEBJEM V SLOVENJ GRADCU, SO ZELO NEPRIJAZNI, SE POSEBAJ DO MLADIH MAMIC, KOT SEM BILA TUDI JAZ.
TUDI DO MOJEEGA PARTNERJA NISO BILI PREVEC NAKLONJENI. RAJSI VIDIJO DA SI SAM KOT PA Z PARTNERJEM. DOGODEK BI MORALA DOZIVETI LEPO , PA SEM GA NAZALOST Z VELIKIM RAZUČARANJEM. PREICAKOVALA SEM VEČ. VEČ NASVETOV O DOJENJU IN PODOBNO, AMPAK NASVETOV NI BILO. NIHČE NI IMEL ČASA. NIKOLI VEC V SLOVENJ GRADEC. DRUGEGA OTROKA GREM ZAGOTOVO RODITI V CELJE. LEP POZDRAV IN VELIKO SREČE PRI PORODU.

tudi jaz sem za celje,ceprav se nisem rodila.sem pa bila v bolnici v slovenj gradcu in so res zlo smotani.glede epid.anestezije pa tole.raje imej normalen porod in prosi da ti dajo nekaj proti bolecinam.ta stavr se uporablja pri carskem rezu,ce zelis videt in slisat prvi jok otroka.ni pa nevarna-vsaj jaz se nisem slisala za to, pa jo pri nas v sluzbi ,kjer delam, vsak dan uporabljajo, da omrtvijo spodnji del telesa.treba je pa po njej lezati 24 ur, da nimas kasneje glavobolov.kako pa pride do otroka mi pa ni jasno,da bi ga lahko poskodovalo.bi pa prosla bralko ki je to rekla ce mi mal razlozi to.me zanima.

Jaz pa lahko , če katero zanima o stranskih učinkih ep. anestezije za otroka, citiram nekaj raziskav, ker stvar ni tako nedolžna.
slišala sem ,da se v Celju zelo trudijo glede dojenja, ne vem pa, kako je s porodom.

Hay,
Tudi jaz sem rodila v Celju in sem bila zadovoljna (prijateljica,ki pa je v Sl. Gradcu pa zelo zelo razočarana). Ko se jaz rodila (pred 5 leti)so ti otroka še ponoči odpeljali in meni je to zelo odgovarjalo saj si se lahko ponoči resnično odpočil in naspal. Menim, da na samo dojenje to ni imelo vpliva! Zanima me kaj ostale mislite o tem, da imaš otroka ponoči ob sebi ali pa da ti otroka od 22 do 5 zjutraj odpeljejo, da se lahko spočiješ?
lp

Hay, ste me kar malo prestrašile, saj bom po vsej verjetnosti rodila v Slovenj
Gradcu. Pred 14. leti, ko sem rodila sina, sem bila res razočarana, sem opazila, da so do mladih in neporočenih mamic zelo neprijazni. Sedaj pa sem upala, da bo boljše, saj sem starejša in poročena in tudi partner bo zraven. Sem pričakovala, da bo boljše. Po vaših izkušnjah pa vidim, da le ni tako. Kdo je neprijazen: sestre, babice ali zdravniki?
Glede tega, da ti dojenčka ponoči odpeljejo, da si odpočiješ, se mi zdi v redu. Vsekakor je boljše, kot pa da ga imaš v sobi. Mislim( če sem prav seznanjena),da v Slovenj Gradcu lahko izbiraš, kako bo.

Irena, nisem sicer še mamica, a bi me vseeno zelo zanimale raziskave o epi.anesteziji.

Sedaj je celjska porodnišnica novorojencu prijazna, to pomeni, da imajo popolni rooming in, otrok je 24 ur z materjo, kar je zame , kot mater štirih otrok, vredu.
Zakaj?
Nočno dojenje JE IZREDNO pomembno, sploh še prve dni po porodu, ker je sesalni refleks pri otrocih takrat zelo močan in je narava tako poskrbela, da hočejo veliko sesati pri materi, s tem spodbujajo dojke, da začne hitro proizvajati mleko. Noč bolj se ne spočiješ, če ti ga odpeljejo, saj te potem skrbi, ali joka , hodiš gledat in poslušat. Malce bi ti že pasalo zaspati, a je navadno instinkt močnejši, hočeš in želiš si otroka imeti ob sebi, ga čutiti,dojiti in se ga veseliti. Razen , če je instinkt preslab.
Naj povdarim še enkrat iz izkušenj drugih mater, da je nočno dojenje in prisotnost dojenčka pri materi izredno pomembna, zato se pa po svetu celo uveljavlja beding-in, to pomeni, da so postelje tako velike, da je dojenček non-stop ob materi, tudi spi z njo. To je najbolj naravno.

Ampak meni se kljub temu zdi bolj pomembno, da se mamica odpočije. Odkrito povedano jaz sem zaspala v trenutku, ko so mi hčerko odpeljali in prav pošteno sem potrebovala ta spanec. Menim, da to da so porodnišnice prijazne novorojenčkom pomeni včasih tudi to, da so neprijazne mamicam.

Lep pozdrav!

Kot mamica, ki je dvakrat rodila in imela otroka 24 ur pri sebi naj povem, da mi je bilo to prvič zelo mučno. Bila sem šivana – zunaj in znotraj (raztrganine), rodila sem proti večeru in prišla iz porodne sobe ob 21.30, nato imela otroka, ki ni nič spal, celo noč pri sebi… Dobila sem vročino (od napora), grozno sem krvavela – kar se mene tiče, prava kalvarija, ki ni nobenemu od naju koristila.
Drugič sem rodila zgodaj popoldne. Imela sem lahek porod, ki je trajal slabo uro, brez šivanja… Otrok je bil relativno miren. To, da sem ga imela ob sebi je bil pravi užitek.
Torej povzetek: situacije niso enake. Glede na to, da če je potrebno dojenje, sestra prinese otroka tudi če ni v sobi z materjo, ne vidim nobenega razloga, da se mati ne bi smela spočiti. Ko sem v materinski šoli v času druge nosečnosti povprašala, kako je s tem, so mi odgovorili, da imam vso pravico in naj prosim sestro, da mi otroka odnesejo, da se spočijem. Ker pač ni bilo potrebe, tega nisem naredila, če pa bi bilo kot prvič, bi to zagotovo izkoristila. Otrok bo vse noči pri meni tudi ko bom prišla iz porodnišnice in ni razloga za slabo vest, če prvo noč prosiš, da ti ga odnesejo in se spočiješ.

Tudi mene bi zanimale, ker sem načeloma o tem slišala pozitivne stvari in to od izkušenih porodničarjev.

Na kratko:
vsaka droga, oz. snov za lajšanje bolečine se skozi materino kri prenese tudi na otroka. Dobesedno so zadrogirani, kar oteži začetno dojenje, saj so utrujeni, spijo, etc. Potem pa še dneve, tedne in mesece beležijo pri določenem procentu otrok povečano razdražljivost, jokavost, kasneje tudi agresivnost.
Najbolj idealen bi bil porod brez vseh kemikalij v telesu. Če je z nosečnostjo in plodom vse vredu, osebno ne vidim razloga, da če porod lepo poteka, zakaj bi si vnašale v telo nepotrebno kemijo, ki posredno otroku škoduje.
Če vas zanimajo rezultati raziskav, se javite.
Rodila sem trikrat in moram reči, da je bolečina nekaj, kar se da prenesti, porod je beliko bolj zavesten, veš, kaj se dogaja okoli tebe in s teboj, obstajajo tudi naravnejši položaji rojevanja, ne zgolj leže na hrbtu, ki je nenaraven. Pri porodu ženske ponavadi težko prenašajo bolečino in se ne zavedajo, da z lajšali bolečine otroku naredijo več škode kot koristi.

Mislim, da ti nisi tista Irena, ki že dlje čas piše na ta forum in študira medicino. V tem primeru bi namreč vedela, da se epiduralna anestezija daje v hrbtenjačo in ne pride v materino kri in zato tudi ne do otroka. Večina ginekologov, s katerimi sem govorila jo podpira, tudi dr. Pušenjak je na forumu enkrat omenil, da se mu zdi to zelo v redu vrsta anestezije. Na žalost pa pri nas še ni dovolj dobro poznana med mamicami, zato tudi strah pred njo in vplivom na otroka.

Draga Morska deklica!
Ne, ne študiram medicine, kar pa ne pomeni, da ne znam brati in iskati informacij. Če si lahko dovolim majhno nesramnost.
Hvala, ker si me opomnila, kam se daje epiduralna anestezija. Vprašaj primarija dr. Cerarja, kaj on misli o epiduralni anesteziji.
Kot drugo bi vas vprašala, zakaj si hočete bolečino ,ki je naravna, olajšati in izničiti?
Ker verjamem, da znaš angleško, bom dobesedno citirala članek iz revije Mothering, marec -april 2000.
“Although laboring women allegedly give informed consent for the use of anesthesia, the reality is that the majority of women have little information about drugs in labor, particularly the effect epidural drugs have on their fetuses and babies. Very few studies have been done to determine the possible short-and long-term effects of epidurals on babies, in infancy and later. Indeed, the medical community has widely embraced epidurals as the perfect solution for laboring women.
The research that has been done raises concerns. A 1981 study showed that, immediately after delivery, infants who had greater exposure to the anesthesia bupivacaine in utero were most likely to be cyanotic (having blue-tinged fingers and toes) and unresponsive to their surroundings.Visual skills and alertness decreased significantly among babies who showed higher cord blood concentration of bupivacaine-particularly on the first day of life, but also throughout the next six weeks. Adverse effects of bupivacaine levels on the infants motor organization ability to control his or her own state of consciousness, and physiological response to stress were also observed. Its also disturbing that this study considered six weeks to be “long term”-the effects at five, ten,20, or 50 years are unknown and uninvestigated.
Maternal fever is also a subject of great concern. A 1997 study revealed that intrapartum fever greater than 100.4 F occured in 14,5 percent of women receiving an epidural. If the labors lasted longer than 18 hours, the fever rates increased to 36percent. Not a single pediatrician has expressed concern about this risk. However, women are being discouraged from having, and are even disallowed , water birth base on fears-but no supporting research or evidence whatsever-that hot water(over 98,6 F) might elevate maternal temperature and lead to infant brain damage. One must wonder why women are being denied nonpharmacological comfort measures, but medical methods are so underevaluated.

Drugs in labor, drugs in life?
A well-designed case control study at the Karolinska Institute in Stockholm in 1990 compared children exposed to pain-relieving drugs in labor with those who were not and discovered an increased rusk of drug addiction later in life.
in 1988, the Karolinska researchers showed that when nitrous oxide was given to the mother the child was five and a half times more likely to become an amphetamine addict than a nonexposed sibling born to the same parents.
The British Medical Journal published a paper in 1990 comparing patients who had diet from opiate addiction to their siblings. The researches found that if the mothers had been given opiates like pethidine (meptid), morphine, diamorphine, or larges doses of nitrous oxide, the risk of opiate addiction to the child in later life was increased 4.7 times.
In further study, researchers discovered that the risk of drug addiction was related to the hospital in which the babies were born. In other words, the likelihood of a child developing drug addiction later in life depended on the labor ward policies of the hospital the mother chose the birth.
Jacobsons and Nybergs research suggests that the use of opiates, barbiturates, and nitrous oxide in labor causes imprinting in babies, and we are now facing the ramifications.

Draga Irena!

Še enkrat sem prebrala moje prejšnje sporočilo in mogoče res izgleda malce nesramno in daje vtis, da te podcenjujem, ker ne študiraš medicine. Zaradi tega se oproščam, res ni bilo tako mišljeno. Ker že dalj časa berem te forume se mi je samo zdelo, da pač nisi tista Irena, ki je pogosto odgovarjala na taka in drugačna medicinska vprašanja.

Glede blaženja bolečine pa tole – nekateri pač prenašamo bolečino slabše, drugi boljše. Jaz spadam med prve in si zato želim neke vrste anestezije med porodom. Saj je res, da je bolečina naravna, ampak to še ne pomeni, da jo moram prenašati. Jaz imam probleme še pri zobozdravniku. Zato sem se pozanimala o možnostih, prebrala vse možne članke na to temo (tudi iz številnih sttokovnih revij) in med vsemi možnostmi se mi epiduralna anestezija zdi še najboljša. Zato ker ne pride v kri in do otroka. Seveda sem se informirala tudi o možnih slabih straneh in posledicah in moram reči, da so bile vedno omenjene samo možne posledice za mamico (najpogosteje rahla hipotenzija, glavobol, zelo zelo redko kaj hujšega), povsod sem zasledila da za otroka prektično ni posledic. Vidim, da tvoji viri navajajo drugače, ampak kot za vse stvari na tem svetu, obstajajo številne študije, ene s takimi rezultati, druge z drugačnimi in človek se mora odločiti kaj se mu zdi resnično. Jaz sem se odločila zaupati mojim virom in moji ginekologinji. Tudi dr. Pušenjak, ki odgovarja na tem forumu je po mojih informacijah izreden zdravnik in mu zaupam.

Sicer pa se mora vsaka mamica odločiti sama.

Lep pozdrav,

Morska deklica

Spoštovana Morska deklica,
Tudi sma sem že prišla do tega , da bi bila tudi zame naj ustreznejša epiduralna analgezija. Vendar pa mi nihče ni dal informacije o tem kdaj jo lahko zahtevam, ter če jo v posamezni bolnišnici sploh lahko zahtevaš – glede na to, da kljub temu, da načeloma sicr nimajo nič proti njeni uporabi, bodisi ni v danem trenutko na razpolago ustreznih anestezistov, bodisi da se v praksi sploh ne uporablja (neglede na to, da sicer porodnišnica informira pacijente, da je uporaba omenjene analgezije možna). Zanima me, če imaš ti konkretno izkušnjo z možnostjo uporabe te vrste anastezije. Kaj ti je o tem (kako zahtevati ter kdaj zahtevati,če sploh zahtevati epiduralno anestezijo) konkretno svetoval ginekolog ali porodničar?
Za informacijo se ti zahvaljujem.
Tudi ostale mamice, ki so imele konkretne izkušnje s tem postopkom pa prosim, da kaj več napišete o tem kakšne težave ste imele pri tem, ko ste želele uveljavljati pravico, do nebolečega poroda s to vrsto analgezije, ozirome izkušnje s tem, da kljub želji niste mogle uveljaviti omenjene analgezije.
Lep pozdrav, Nika.

Draga Nika,
Najprej ti moram povedati, da še nisem noseča (upam pa da bom kmalu – drugo leto), sem pa tak tip človeka, ki me vse zanima in hočem stvari izvedeti čimprej, tudi če za to še ni potrebe. Zato sem se že na faksu zanimala za epiduralno in druge vrste anestezije, požrla gore literature in tudi večkrat s tem “težila” zdravnikom in ginekologom.

Podatki, ki jih imam so za ljubljansko porodnišnico. Tu je omogočena epiduralna anestezija, je pa baje odvisno od sreče, če jo boš res dobila (kljub predhodnemu dogovoru). Namreč samo polovica anesteziologov v porodnišnici je pripravljena nastaviti epiduralno anestezijo, drugi je ne naredijo. Če anestezijo potrebuješ nekje od 7-ih zjutraj pa do treh popoldne, jo tudi skoraj vedno dobiš, popoldan in ponoči pa je odvisno od sreče. Je pa baje tudi možno, se vnaprej zmeniti z določenim anesteziologom, ki potem pride k tebi v porodnišnico tudi, če takrat ni dežuren. Ampak je vse odvisno od njegove dobre volje. Za druge porodnišnice pa ne vem natančno. V Postojni je epiduralna anestezija baje prej izjema kot ne (čeprav je uradno možna), za ostele pa nimam podatkov. Čim manjša je porodnišnica, manjša je možnost, da dobiš tisto kar hočeš.

A ja pa še to. Najbolje je da se res vnaprej probaš zmeniti za to vrsto anestezije. Tako imaš boljše možnosti, da jo boš tudi res dobila. Nastavijo pa anestezijo ponavadi ob začetku aktivnega dela poroda, ko je bolečina najhujša. Prej pa le, če porodnica res vztraja in je bolečina huda, ker se v nekaterih primerih lahko zgodi, da se porod upočasni. Ampak jez bi z veseljem prenesla malo daljši porod, pri katerem pa ne bi čutila nobene bolečine.

Lep pozdrav,

Morska deklica

Draga Morska deklica,
verjamem, da bolečine ni potrebno prenašati. Vsaj ne vsake. Npr. pri zobozdravniku tudi jaz vedno pustim vrtanje le z injekcijo, ker sicer sem čisto preč od strahu.Ampak tukaj gre le zame.
Pri porodu pa sem takega mnenja, da je to druga stvar, da je tukaj še otrok. In ker imam pri treh otrocih vse sorte izkušnje, preprosto ne verjamem, da je kakršenkoli vnos analgetikov in ostale kemije v telo brez posledic za kogarkoli.
Če bom imela čas, ti bom posredovala še kakšen vir o tovrstni problematiki.
Lep pozdrav.

Dr. Cerar je, kolikor vem jaz iz predavanj, za lajsanje bolecin ob porodu in tudi za epiduralno anestezijo. Ce pa predava drugace, kot misli, pa ne vem… Je pa res, da epiduralna anestezija ni primerna za vse porodnice.

New Report

Close