Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? Porodnišnica!

Porodnišnica!

2 x zadovoljna z ljubljansko, se že veselim 3., ker so tako fino pobarvali porodni blok.
glavni argument za lj je pa zame zgodba izpred 10 let, ko je ena porodnica iz postojne umrla. po porodu je krvavela, naredili so vse kar so lahko, kakšnih strašnih zalog infuzije tam nimajo oz. je imela eno nenavadno krvno skupino, pol so jo peljali v ljubljano, a je bilo prepozno. vse fino, dokler ne gre kaj narobe, v lj imaš pa vse “servise” čisto zraven.

Ko izbirate med Po in LJ – izbirate žal, med slabo in slabšo varianto.
V Postojni je prednost samo ta, da se lahko vnaprej dogovorite za epiduralno analgezijo.

Moj glas za Jesenice – same pohvale.
Priporočam vam, da si izberete ustanovo, ki ni le porodnišnica, temveč ima tudi operacijsko, kirurge, intenzivno, dobre pediatre – v primeru, da gre kaj narobe.
Srečno,T

**************************************************************** The old dreams were good dreams; they didn't work out, but glad I had them. (Robert Kincaid v Najinih mostovih)

NIKAR V MARIBOR!!!! Če Vam je do osebnega dostojanstva, če želite dojiti in, če želite priti iz porodnišnice zdrave (tudi psihično), ne hodite v Maribor!!!

kot je že napisala ena-če želite priti iz porodnišnice zdrave(psihično) ne v Maribor. Podn od podna. So svetle izjeme, ampak je dovolj…

pozdravljene.

mene pa zanima, če je katera kdaj premišljevala o tem, da bi šla na lastne stroške (če drugače ni možno) roditi v tujino, ali pa pozna katero, ki je to storila.
namreč, glede slovenskih porodnišnic in osebja imam zaenkrat mnenje, da imajo vsi občutek (govorim na splošno) da si ti tam zaradi njih bogecov in ne oni zaradi tebe. poznam ženske, katerim so sprožili popadke brez potrebe (da ne bodo slučajno za silvestrovo pri njih pri porodu, ampak bodo frej za šampanjc in podobno) ter jim zagrenili ta posebni trenutek v življenju.
sem pa tudi že slišala, da v tujini (natančneje v Nemčiji na primer) bolj upoštevajo tvoje želje in potrebe pri porodu, vsi pač nimamo visokega praga bolečine, so strokovno in mentalno usposobljeni ter so tam za to, da ti pomagajo pri porodu in ne zato, da pač 15. v mesecu dobijo svojo plačo in jo gredo zapravit v sodobne shopping centre. pač, odnos je bolj normalen pa tudi ženska je v sobi sama z otrokom ali brez njega, s partnerjem in otroci če želi. tudi na zajtrk gre ko je lačna in zbujena, ne pa takrat ko piše v pravilniku da je zajtrk.

hvala za odgovore

To seveda lahko napiše samo en snob, ki ima zadosti denarja, da si omisli samoplačniški porod v tujini. Za vse ostale Slovenke v 99,99% pa bodo tudi slovenske porodnišnice zadosti dobre, Še zlasti, ker dobra beseda vedno dobro besedo najde.

V lj porodnišnici kjer sem rojevala imam največ pripomb na zastarelo opremo in na popolno neupoštevanje osebnih želja. Umetni popadki in rezanje presredka ne bi smelo biti tako kot po tekočem traku pri vsaki temveč samo po potrebi. V mojem primeru je bilo osebje prijazno in smo dobro sodelovali, niso me motili pripravniki bi bilo pa še bolj živahno, če bi bila zraven še glasba, če je že bilo toliko ljudi v porodni sobi:) Pa nudenje nadstandarda samo pod pultom me tudi moti, jasno gre za kuverte. Zakaj pa nadstandard ni legalen mi ni jasno. Govorim o prisotnosti določene izbrane babice ob porodu in o nadstandardni sobi.

Filona, točno o tem tudi jaz govorim.
glede na to, da vsak mesec dam petino plače za prispevke, od katerih pa v primeru, da potrebuješ pomoč in oskrbo ter normalne človeške razmere (mislim, da upoštevanje osebnih potreb in želja v mejah razuma NI snobovstvo) nimaš prav veliko – to je zame sramotno za našo razvito državo, kjer pa vlada ima lahko nadstandardne prostore za boljše delovanje in vodenje, žalostno pa za nas Slovenčke, ker še kar trpimo in si mislimo, da tako pač mora biti.
glede kuvert enako mislim – naj vsaj dajo možnost tistim “snobom”, katerim udobje v prvih 3 dneh novega družinskega člana nekaj pomeni, pa tudi če je treba doplačati. naj imamo izbiro.
glede na zneske, katere vsak mesec dobi naša preljuba država, bi pač lahko in bi tudi morali pričakovati nekaj več – sodobno opremo in človeški odnos. končno mi plačujemo zdravnike in sestre, ki nam potem ne znajo ali pa nočejo (se jim ne da) pomagati.

PS da ne bo pomote, vem da so super fajni zdravniki in sestre – toda ti so le v manjšini. poleg tega ob porodu lahko naletiš na kogarkoli, ne pa na nekoga, ki ga poznaš od prej in mu zaupaš in tudi on/a tebe pozna. v tujini to JE standard za vse, ne le za “snobe z dosti denarja”.

lp Barbara

podobne izkušnje imam tudi jaz – rodila prvič in me je zdravnica nadirala, da ji bom polomila prste, ker se je oglasil moj mož, je užaljeno odšla iz sobe. Prva babica odlična (mislim, da do 6 ali 7ure zjutraj), nato groza.
Sploh me ni prišla več pogledat, ko se je začela zadnja faza poroda, je moral mož po njo, se skregala z njim, da sigurno še ne rojevam, ko sta prišla nazaj v sobo pa ga je nadrla zakaj je ni prišel prej iskat (in da je do 11 ure že izpolnila svojo normo – 3 otroke). Imela sem notranje in zunanje raztrganine, šivanje skoraj na živo – skratka nikoli več.

Morda bi si razjasnili, ali mislite babico ali zdravnika? Nekaj mešate, pa izgleda, da ne veste dobro, kdo in kaj dela babica in kdo in kaj dela zdarvnik.

Jaz pa sem bila ZELO zadovoljna v porodnišnici MARIBOR. Pa nimam tam nikogar poznanega, vse, prav vse je bilo na nivoju. Odnos vseh je bil za pohvalit. Škoda, da se oglašajo samo tiste, ki imajo negativne izkušnje. Sama poznam prav veliko žensk, ki so bile v Mariboru zadovoljne.

Tudi jaz sem 2X rodila v Mariboru in je bilo vse super. Res pa je, da sem vedela, da porod ne bo noben PIKNIK, in da nisem pričakovala, da se bo tam ves svet vrtel samo okoli mene in mojih otrok. Vedela pa sem, da bodo dobro poskrbeli za mene in tudi so. Vedno ko sem kaj potrebovala ali prosila za nasvet, sem ga tudi dobila (podnevi in ponoči). Kaj hudega (zdravniška napaka, zaplet, slab izid poroda) pa se lahko kdaj zgodi v vsaki porodnišnici.

Si ne morem kaj, da ne bi kaj pripisala kot “zdravstvena delavka” iz ene od Novorojenčkom prijaznih porodnišnic – NPP (oz. kot pišete “Materam neprijaznih porodnišnic”… (pa čeprav morda malo čustveno in subjektivno)

Kar se tiče naziva NPP, nima nihče od zaposlenih od njega NOBENE UGODNOSTI – niti finančne niti častne. Prav tako nima zato porodnišnica nobenih prednosti – kvečjemu veliko dodatnega dela in izgubo, saj naziv prepoveduje reklamiranje nadomestkov mleka in dobivanje “mlečnih daril”. Od osebja zahteva veliko več dela kot pa ga je imelo v “klasični” porodnišnici, ko so bili otroci na štaciji in so nadomestki mleka tekli v potokih, previjanje kot na tekočem traku, pa nobena mama od osebja ni imela veliko časa in priložnosti zahtevati preveč pojasnil in razlag. Stalno je izpostavljeno kritičnim očem mater (in obiskovalcev, ki se kljub prošnjam o omejitvi obiskov v trumah valijo po sobah ob popoldnevih – in med katerimi so očetje, babice, dedki in sorojenci v manjšini). Pa še vodstvo porodnišnice je mnenja, da itak mame same skrbijo za svoje otroke in je popoldne in ponoči dovolj, če sta za 26 mam (in vsaj toliko otrok) na oddelku v službi le dve medicinski sestri (pa se vam kaj sanja, kako bi kateri/a od vas spravila skozi 8-ur delovnega časa vsaj 2-3x previjanje vseh teh otrok, da ne pišem o pristavljanju k dojki, nasvetih o prehrani, razdeljevanju večerij, čaja in zdravil, pisanju poročil, pregledovanju epiziotomijske rane, iskanju svežih brisač ali plenic po porodnišnici….).

“Profit” v NPP imajo predvsem novorojenčki – v razliko od “starih” časov med donošenimi skoraj ne vidimo več gnojnih okužb oči, noska, kože, popka (ki so pogoste v porodnišnicah, kjer se novorojenčki združujejo na “štaciji”, pa če se še tako pazi na higieno). Ko gredo “novopečene” mame domov, obvladajo nego, hranjenje in se svojega novorojenčka ne bojijo. Da o podaljšanju obdobja dojenja niti ne pišem.

Se pa strinjam – za sobivanje mame in otroka BI MORALI imeti dovolj osebja, da se odzove na zvonec in da pomaga tistim, ki si tega želijo ali so utrujene. In dovolj največ dvo-posteljnih sob (pravilo: ko zaspi tvoj kričač, se ravno zbudi sosedin…).

In predvsem kot mama ne smeš na malo bitjece v postelji zraven svoje gledati kot na nekaj, kar ti bo naslednji dve leti kratilo počitek in spanec, delalo skrbi, zmanjšalo telesno privlačnost in omejilo možnosti za potovanja.

V Sloveniji je 14 porodnišnic – majhne nudijo prijetno okolje, domačnost, prilagajanje željam. In če gre vse v redu, so zanesljivo NAJBOLJŠE.
Velike so “industrijske farme”, v njih se gnetejo študentje medicine, zdravstvene nege…., pa še NPP naziv imajo – a hkrati nudijo varnost, ko (če) gre kaj narobe. Odločitev, kje roditi, pa je lahko povsem vaša!

5x rodila v Ljubljani.

Nisem niti pomislila na drugo lokacijo. Kljub pomanjkljivostim ( zastrarela oprema – naprava za merjenje popadkov je bolj ugibala enako za merjenje otrokovega utripa), je osebje prijazno, če odmislim eno in edino sestro na B oddelku, ki ji poklic žal ne leži. Upoštevali so mojo željo, da želim rodit brez gledalcev, ker nisem objekt predstave. Najbrž najbolj drži trditev, da mamice želimo zase in za svoje potomce le najboljše. In trenutno smo v Sloveniji in glavno mesto grabi k sebi vso tehnologijo, če je le mogoče. Pa bližina potrebnih služb in pripomočkov, če prido do komplikacij.

Dojenje je enkratno, vendar ni edina možnost. Po neskončni izčrpanosti in vročinskem stanju, so mi za ponoči detece odpeljali in bila sem jim neskončno hvaležna kljub občutkom krivde.

Veliko veselja želim mamicam z novorojenčki in njihovimi sorojenci.

A ima katera izkušnje z Šempetersko porodnišnico?

ODLOČITEV JE VAŠA. VEM PA SAMO TO, DA KO RODIŠ ZDRAVEGA OTROKA, SO S TEBOJ VSI PRIJAZNI, ČE JE PA KAJ NAROBE SE TE VSI IZOGIBAJO. Jaz sem prvega rodila v Postonjski in imam zelo slabe in boleče izkušnje.

porodnišnica Izola je KATASTROFA!!!!!!!!!!!!!!!

A poznaš te ženske. Imela sem podoben primer, pa se borim za odškodnino, a so zdravniki potegnili skupaj. Rabim priče šlamparij. Te priče pa naj bi bile skrivne.

Jeseniška , samo sistem v zdravstvu je pokvarjen, tako da osebje ni krivo , da ima preveč dela, premalo brisač, plenic, zato kakšna slaba volja ni merilo za strokovnost.

New Report

Close