porodniško nadomestilo, brezposelnost
Če boste brezposelni (brez nadomestila) in ste bili v zadnjih treh letih zavarovani za starševsko varstvo vsaj eno leto, boste upravičeni do starševskega nadomestila brez dopusta.
Osnova se upošteva 55% minimalne plače. Tako določena osnova se za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo, ki ga je imel v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do starševskega nadomestila, poveča za 2% minimalne plače, vendar največ za 50% minimalne plače.
Mene pa zanima, kaj glede na zgoraj napisano pomeni, da če sem jaz na dan nastopa porodniške brezposelna in sem v zadnjih treh letih delala 24 mesecev bom dobila (24×2% =48%) + 55%=103% minimalne plače?
Hvala za odgovor,
LP
Pozdravljeni!
Pri meni pa je situacija taka.. v septembru 2014 sem odprla s.p., preko katerega sem delala,poslovala sem gotovinsko. konec oktobra 2015 sem s.p. zaprla in se novembra 2015 redno zaposlila za določen čas 2 mesecev.Z januarjem letos se mi je pogodba podaljšala do konca aprila. S partnerjem nacrtujeva zanositev. Najvrjetneje pa bom,ko bom v sluzbi to omenila,dobila odpoved oziroma mi ne bojo podaljšali pogodbe.
Kaj bi bilo najbolje storiti v tem primeru ter ali mi pripada kaj od zavoda?
Najlepša hvala že vnaprej
Pozdravljeni, imam eno precej osnovno vprasanje ☺
V solstvu delam neprekinjeno 6 let, vsako leto podaljsujejo pogodbo. V aprilu mi nastopi porodniska,pogodbo imam do konca sol.leta- 31.8. 2017.Koliksno denarno nadomestio prejemam od aprila do konca sol.let in koliksno po 31.8, ko je konec s pogodbom.
Glede na to, da mi bo porodniska potekla aprila 2018,kar je sredi solskega leta in je skoraj nemogoce dobiti sluzbo, kako je potem naprej z denarnim nadomestilom?
Ker si v času nastopa porodniške (s to pričneš v začetku marca) zavarovana za pravice iz starševskega varstva, ti pripada porodniška, ki se izračuna glede na prejemke v zadnjih 12mesecih (važno je tudi kdaj oddaš, če si bila pred to zaposlitvijo brezposelna, mislim da se ti splača na oddajo vloge na CSD počakat na 1.3., drugače ti v računico lahko pade kakšen mesec, ko nisi imela plače). Po poteku pogodbe se lepo prijavi na zavodu za zaposlovanje, da dobiš odločbo glede nadomestila, povej da boš šla v času prejemanja na porodniško, a da odločbe CSD še nimaš. Ko začneš s porodniško se ti čas nadomestila na zavodu prekine in se ti nadaljuje, ko s porodniško zaključiš (do porodniške boš izkoristila prb. 1mesec, po koncu porodniške ti pripada nadomestilo še za 2 meseca).
Aja, še ena opomba. Če nisi ziher kdaj boš po porodniški dobila službo in kje, si lahko finančni priliv še za en mesec podaljšaš – in sicer, po zakonu, če si ti na bolniški, ko se ti izteče pogodba za določen čas, in bi bil do bolniške upravičen še naprej, si lahko tudi po izteku pogodbe še en mesec na bolniški v breme ZZZS. Tako ti tiste 3 mesece na zavodu začnejo šteti mesec kasneje:)
Kako to izgleda v praksi? Glede na to, da boš ob poteku pogodbe že kar visoko noseča, greš npr. zadnjih 5dni na bolniško (poveš ginekologinji, da ti je postalo že res težko delat s takim trebuhom, ponavadi ne komplicirajo). Ona ti da priporočilo za BS za osebnega zdravnika, ki ti odpre bolniško. In, ker poveš, da se ti izteče pogodba, mora poslati predlog imenovanemu zdravniku za nadaljnjo bolniško (kjer tudi napiše, da se ti bo iztekla pogodba). Imenovani zdravnik potem to odobri ali zavrne (ampak načeloma odobrijo). In ti podaljšajo bolniško še za 30dni po izteku pogodbe:) v tem času boš pa itak začela s porodniško. Ne vem pa čist točno kolk je tega denarja od zzzs, mislim da je fiksno in ni vezano na plačo. Jaz sem dobila 700eur neto, se mi zdi.