Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja porodniško nadomestilo, brezposelnost

porodniško nadomestilo, brezposelnost

Pozdravljeni!

Moja situacija je taka: Sem študentka na začetku nosečnosti. Status imam do konca septembra, vendar sem vpisana na drugo fakulteto samo zaradi statusa, drugače pa bom na svoji fakulteti kmalu diplomirala. Zaradi višine nadomestila, bi se mi splačalo zaposliti, saj bi kot študentka prejemala manj kot zaposlena. Zaposlil bi me oče, ki ima popoldanski s.p. Zdaj pa me zanima kako je s temi prispevki. Ker imam še status, bi nekaj časa še delala preko servisa in se potem maja zaposlila (navidezno) pri očetu. Kakor sem gledala izračune na CSD bi se mi za izračun nadomestila, glede na predviden datum nastopa porodniškega dopusta, v izračun za nadomestilo štel kot zadnji mesec, mesec maj. Torej če bi me oče zaposlil, tako da bi za maj prejela plačo, bi verjetno potem moral plačati prispevke za dva meseca in še malo (če imam datum porodniške v začetku julija)? Mi lahko npr. v mesecu maju izplača plačo, ki je občutno višja kot potem junija? Bi se mi splačalo, da mi za maj nakaže plačo v višini 2000 in plača prispevke 760 evrov, da bom potem imela nadomestilo 330 na mesec + še za mesec junij minimalno plačo + prispevke? Koliko bi morala biti minimalno plača za mesec junij?

Hvala za odgovore!

Pozdravljeni,

tudi jaz bi vas prosila za pomoč. Sem v drugem mesecu, predviden datum poroda imam 9.9.12. Še nikoli nisem bila v delovnem razmerju, sem pa prijavljena na zavodu.
Pa me zanima ali imam kakšne pravice za denarno nadomestilo? in kakšno?
Ali se morajo ta nadomestila, ki jih prejemaš iz centra za socialno delo vračati, kot to govorijo za socialno pomoč?

Že vnaprej hvala za odgovor.

Pozdravljeni!
Jaz pa sem v taki situaciji-z koncem januarja 2012 sem brezposelna,prijavljena na zavodu za zaposlovanje.Z partnerjem si želiva otroka,ampak nisva poročena.Kaj bi mi v tem primeru pripadalo??nadomestilo,porodniška??ali bi mi sploh kaj pripadalo??hvala za odgovor!!!

Pozdravljeni,

Sem redno zaposlena v slovenskem podjetju.
Fant je italijan in je redno zaposlen v Italiji. Načrtujeva zanositev in jaz naj bi se tik pred porodom preselila k njemu v Italijo.
Zanima me ali sem v primeru zamenjave stalnega naslova bivališča (iz slovenskega v italijanskega) še vedno upravičena do porodniškega nadomestila v višini povprečne plače zadnjih 12-ih mesecev?

Hvala za odgovor

Pozdravljeni,

S partnerjem želiva zanositi(za enkrat še ni pozitivnega odgovora) :(. Zanima pa me ali mi pripada porodniška, zaposlena sem bila od 19.5.2011 do 31.12.2011, zdaj sem brezposelna? Ali bom dobila samo prodniško nadomestilo (ali mipripada teh 55% od plače)? Nadomestilo od zavoda mi ne pripada, ker nisem bila zaposlena 1 leto, ampak samo 7.

Hvala že v naprej za odgovor.

Lp

Pozdravljeni,

Tudi mene zanima kako je z mojo porodniško oz. ali dobim teh 55% od plače? Zaposlena sem bila od 19.5.2011 do 31.12.2011, torej 7 mesecev, kolikšna porodniška mi propada?

hvala in lp,

Pozdravljeni,
zanima me,kako je z mojo porodniško.Namreč do konca decembra 2011 sem bila zaposlena za nedoločen čas 15mesecev,nato pa sem dobila odpoved,zaradi recesije.Prijavila sem se na zavod in 3 mesece dobivala denarno nadomestilo.Drugače pa sem noseča 3,5 mes in imam rok 28.oktobra. Socialno pomoč nisem sprejela,ker bi jo morala na koncu vrniti,tako da mi finančno pomaga partner.Kako pa bo potem ko nastopim s porodniško?Mi pripada porodniška,glede na to,da sem bila zaposlena 15mesecev?

Najlepše se vam zahvaljujem za vaše odgovore in vas lepo pozdravljam!

zdravo, mene pa zanima jaz sem zaposlena od 15.4.2012 do 15.10.2012 in sem ravnokar izvedela da sem noseca, sedaj pa me zanima ali bom jaz upravicena do porodniskega nadomestila ali ne? stem da v primeru da bo vse vredu imam porod predviden za novo leto.

pozdravljeni. sem zaposlena za določen čas in sicer od 2011 do 2015.Ker načrtujem otroka v kratkem me zanima če mi pripada porodniška ,glede na to da me šef že 2meseca plačuje na roko in na računu ni nič prikazano,dobim pa plačilne liste ,kjer piše koliko naj bi imela na računu nakazano.Zanima me če me bo to kaj oviralo pri porodniški,ali bo dovolj ,da imam plačilne liste.Ali gledajo samo račun ? Če je tako kaj lahko pričakujem.Zaposlena v tej firmi sem pa že 2leti,do zdaj je bila plača nakazana na računu,zadnja 2meseca pa ne..
Se vam zahvaljujem za vaš odgovor .

Ančka

Spoštovani,

zanima me kakšna je višina porodniškega nadomestila, če sem imela v zadnjih 12 ih mesecih pred nastopom porodniške naslednji status:

april 2012 – študentski status + prejemanje kadrovske štipendije (700 EUR/mesec)
maj 2012 – študentski status + prejemanje kadrovske štipendije (700 EUR/mesec)
junij 2012 – študentski status + prejemanje kadrovske štipendije (700 EUR/mesec)
julij 2012 – študentski status + prejemanje kadrovske štipendije (700 EUR/mesec)
avgust 2012 – študentski status + prejemanje kadrovske štipendije (700 EUR/mesec)
september 2012 – študentski status + prejemanje kadrovske štipendije (700 EUR/mesec)
oktober 2012 – brezposelna oseba, prijavljena na zavod republike Slovenije za zaposlovanje
november 2012 – brezposelna oseba, prijavljena na zavod republike Slovenije za zaposlovanje
december 2012 – brezposelna oseba, prijavljena na zavod republike Slovenije za zaposlovanje
januar 2013 – Zaposlitev, neto plača 1.100 EUR
februar 2013 – Zaposlitev, neto plača 1.100 EUR
marec 2013 – Zaposlitev, neto plača 1.100 EUR
nastop porodniške 1.april

Se študentski prejemki štejejo v izračun porodniškega nadomestila.

Za odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.

Kolikor vem ti porodniška ne pripada, dobivala boš samo 196€/mesec. In ne, študentski prejemki se ne štejejo v izračun porodniške. Da dobiš porodniško moraš biti zaposlen točno 12 mesecev in niti en dan manj. Tako žal je. Tudi tiste 3 plače ti ne bodo žal nič pomagale ://

Zdravo!
Sem izrednja dijakinja in imam status le še do konec septembra. Stara sem 23 let in noseča sem 16 tednov.
Ne preostane mi torej drugega kot da se prijavim na borzo 🙂
Še nikoli prej nisem bila zaposlena in me zanima kakšna bi bila v mojem primeru najboljša rešitev za čim večjo denarno nadomestilo?? Veliko piše o tem da se splača če te nekdo zaposli mesec pred porodom… Kot kaj me lahko kdo zaposli kako je s tem in koliko bi bilo nadomestilo v mojem primeru? Resnično nič ne vem o tem in bi bila kakšnega nasveta zelo vesela!

MM

Pozdravljeni!

Imam vprašanje glede višine porodniškega nadomestila za nego in varstvo otroka.

Moja situacija je takšna. Imam hčerko staro 17 mesecev. Se pravi se mi je prejšnji porodniški dopust zaključil konec marca 2012. Po končani porodniški sem ostala brez zaposlitve in sem prijavljena na Zavodu za zaposlovanje kot brezposelna oseba. Zanima me, kakšna osnova se vzame za naslednje nadomestilo za nego in varstvo otroka, če sem v drugem mesecu nosečnosti (začetek porodniške naj bi bil konec aprila 2013).

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

nezaposlena in bodoca mamica

14.01.13 20:54
Lep pozdrav

Sem v 6mesecu nosecnosti.Bisem nikoli bila projavljena na zavodu ter zadnja leta brezposelna.Sem pa tja kako honorarno delo.
Oce zivi v tujini.Imam stalno prebivalisce v Sloveniji a delno seveda tudi tam zivim,obiscem.
Ima status studenta-nekje 600-700na mesec.
Koliko mi pripada denarne pomoci ob rojstvu ter eno leto?Kaj mi pripada?
Hvala za natancen odgovor.
Gaby

Pozdravljeni,

imam vprašanje glede porodniškega nadomestila. leta 2012 sem bila zaposlena za določen čas, od marca do oktobra. pogodba mi je potekla, podaljšali mi je niso, tako da sem brezposelna oseba. Rok poroda imam 30.4.13, zdaj pa me zanima ali me bo pripadalo porodniško nadomestilo ali samo starševski dodatek.

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

sem novinka na tem področju (brez otrok). Veliko prebiram forume, vendar bom najbolj prepričana, če bom dobila odg. mojega primera:

Na svojem delovnem mestu sem neprekinjeno že od leta 2010 in še vedno za določen čas (če se pritožim, bom ostala še brez tega). Sedaj, ko sem končno noseča, pa imam pogodbo do vrnitve sodelavke iz porodniškega dopusta – to je nekje junija, ko bom še komaj v petem mesecu nosečnosti. Kaj je najboljše – iti na bolniško bred porodniško ali na zavod?

Hvala za odgovor

pozdravljeni,

zanimame gledej porodnisko nadomestilo.Noseča sem,predviden datum poroda je 22.12.2014.Bila sem zaposlena od 22.11.2011 do 22.02.2013,potem sem dobivala denarno nadomestilo od zavoda 6 mesecev,
sedaj CSD.

LP

Pozdravljeni,

imela bi vprašanje glede porodniške. Zaposlena sem do konca meseca avgusta 2014, in sicer pri dveh delodajalcih do polne zaposlitve. Po tem času naj bi se mi ena pogodba o zaposlitvi podaljšala do srede novembra 2014, drugo pogodbo bi imela do avgusta 2015. Ta pogodba obsega 20% zaposlitev.

Datum poroda imam 1.2.2015. Zanima me, če mi, čeprav bi bila zaposlena za 20% pripada porodniška, ki obsega povprečje plač preteklih 12 mesecev?

Kaj se zgodi z mojo porodniško, če mi pogodbe konec avgusta 2014 ne bodo podaljšali?

Zanima me še, če mi predlagate katero drugo zame najbolj ugodno rešitev?

Že vnaprej hvala za odgovore!

Pozdravljeni.

V zadnjih treh letih sem bila zaposlena in zavarovana za starševsko varstvo. Pri prvem otroku sem prejemala porodniško naDomestilo in nadomestilo za nego in varstvo otroka. Sedaj imam pdp 26.11.2014 in danes sem s strani csd dobila odločbo, in sicer pripada mi materinsko nadomestilo(105 dni), a materinski dopust ne (260 dni). Kaj naj storim, ko mi februarja potece nadomestilo. Vloge za starsevski dodatek ne morem oddati, saj velja le za obdobje 30 dni po rojstvu otroka.
Socialno pomoč mi sigurno ne bodo dodelili, saj bodo spet gledali zneske za 3 mesece nazaj in bo prikazano to materinsko nadomestilo. Če bi svetovalka pojasnila vse že pred oddajo vloge, bi sigurno raje oddala vlogo za starsevski dodatek, ki pripada polnih 12 mesecev.

Partner je s.p. Ali lahko on izkoristi teh 260 dni, kljub temu da sem brezposelna?

Rada bi šla pripravljena na csd, ker imamo izredno nesramno svetovalko in želim, da mi poda vse informacije, da ne bom spet v nevednosti tako kot sedaj.

Hvala.

Pozdravljeni,

vidim, da že nekaj časa ni nobenega odgovora na zgornja vprašanja, zato me zanima, ali še morda kak moderator ali kdo z znanjem o teh rečeh sploh sledi temu pogovoru in ali lahko naslovim kakšno vprašanje tudi sama?

LP

New Report

Close