Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja porodniško nadomestilo, brezposelnost

porodniško nadomestilo, brezposelnost

Pozdravljeni,

pogodba za določen čas se mi izteče 14.6.2011.
Predviden datum poroda je 8.8.2011.
Pred tem sem bila 7 let neprekinjeno zaposlena.
V času od 14.6.2011 do nastopa porodniškega dopusta ne bom zaposlena.
Ali le to vpliva na višino porodniške in kako?
Hvala za odgovor.

Če ste neprekinjeno zaposleni 7 let, predvidevam, da vam bo za čas od izteka pogodbe o zaposlitvi do nastopa porodniškega dopusta pripadalo nadomestilo za čas brezposelnosti. Ta čas se upošteva enako, kot če bi bili zaposleni.
Vaše porodniško nadomestilo bo enako povprečju vaših zadnjih 12 plač, saj boste zadnjo plačo dobili izplačano še v mesecu juliju, ko boste nastopili porodniški dopust.

pozdravljeni !
mene pa zanima kako je s tem če si prejemnik starševskega nadomestila ali si res opravičen še do manjše socialne pomoči… namreč prejemala sem starševsko nadomestilo, vendar mi je v začetku decembra potekla… zdaj sem pa izvedela da od kolegice , kolegica poleg starševskega nadomestila in otroškega dodatka prejema še 60e socialne pomoči mesečno, in njen partner ima redno zaposlitev…če je temu tako, zakaj potem na socialni nič ne povejo o tem ko si prideš rihtat papirje,, saj so vendar oni zato da ti povejo kaj ti pripada… in če je tako ali lahko zahtevam za nazaj da se izplača kaj mi pripada, saj sem med letom zaprosila za enkratno denarno pomoč pa mi je niso odobril, čeprav sem imela temeljni razlog da resnično potrebujemo denar… prosim za odgovor in se v naprej zahvaljujem…

Pozdravljeni!

prosim da tudi meni odgovorite na moj primer – če se zaposlim pri s.p 4 mesece pred porodniškim dopustom (6.5.2011)Pdp imam 3.6.2011 ali mi pripada porodniško nadomestilo?? Za kako dolgo me mora zaposliti s.p da mi bo pripadala porodniška?Od kdaj me naj prijavi s.p ? Je boljše da sem dalj časa prijavljena pri s.p kot pa nekaj pri pred porodniškim dopustom ( potem bom dobila večjo porodniško ).Koliko je povprečna bruto plača? Na int. sem si izračunala informativni izračun in sem dobila 437,05 € če bi dobila 3 mesece plačo za mesec januar,februar, marec..Nimam še nič delovne dobe..

Pozdravljeni,

Sem prvič noseča in sem v 19.tedenu. rok imam predviden 01.06.2011.
Zaposlena sem bila od 04.03.2010 do 31.12.2010, vendar zadnje 3 mesece sem bila na bolniški, ki še ni zaključena. prijavila sem se na ZZZS in so mi tam povedali, da sem lahko prijavljena pri njih največ 1 mesec, potem se morem prijaviti na zavod za zaposlovanje, ki mi prepada od 01.02.2011 do 30.04.2011.

kot lahko vidite, mi ostane še 2 meseca do poroda.
Kako bo z mojo porodniško nadomestilo? ali bom kaj dobila, in če ja, koliko?

Nikieli,
upravičenost do denarne socialne pomoči se ugotavlja na podlagi skupnega družinskega dohodka in števila družinskih članov. Glede na sestavo družine (število odraslih in število ter starost otrok) je določen tako imenovani minimalni dohodek. Če skupni dohodek družine ne dosega tega zneska, je upravičena do denarne socialne pomoči v razliki do tega zneska.
Podrobneje bi vam zadevo morali pojasniti in razložiti na CSD, kjer bi vam morali tudi izračunati, ali ste do te pomoči upravičeni ali ne.

Da vam pripada nadomestilo, morate biti zaposleni v času uveljavljanja pravice do porodniškega dopusta in nadomestila (pogodba naj traja vsaj do predvidenega datuma poroda).
Če boste zaposleni več mesecev, bo vpliv vaših plač na nadomestilo večji.
Če boste morali stroške te zaposlitve nositi vi, se vam najbolj izplača, da ste zaposleni čim krajši čas in tako dobite sicer minimalno nadomestilo, ki pa bo še vedno opazno višje od starševskega dodatka, ki bi ga dobili, če ne bi bili zaposleni.

JST SEM PA ODDAL PROŠNJO ZA DENARNO NADOMESTILO 10.1.2011 NA ZAVODU ZA ZAPOSLOVANJE!ZANIMA ME KDAJ BOM DOBIL NAKAZANO DENARNO NADOMESTILO ZA BREZPOSELNOST!HVALA ZA ODGOVOR IN LP

Na tole vam žal ne znam odgovoriti. To vam lahko povedo na Zavodu za zaposlovanje.

Pozdravljeni.

Zaposlena sem od septembra 2010, pogodba se mi izteče septembra 2011. V primeru, da sedaj zanosim, mi je najbrž ne bodo podaljšali, rok pa bi imela približno decembra 2011.
Sedaj si jaz to predstavljam tako, da bi v tem primeru dobila porodniško v višini povprečne plače, za ostala 2 meseca pa 55% min. plače (po izteku pogodbe)?
To je moja edina zaposlitev.

Pozdravljeni.

Imam eno vprašanje glede porodniškega nadomestila… Situacija je taka, da sem se 1.9.2010 zaposlila za določen čas (nadomeščam rizično nosečnost). Moja pogodba je veljavna dokler gospa ne pride s porodniške, to pa naj bi bilo decembra 2011. V tem času sem jaz zanosila in se moja porodniška začne konec tega meseca (marca), v službi pa so v obrazcu za porodniško, ki sem ga oddala navedli, da se naše razmerje končuje dan preden bi jaz morala nastopiti s porodniško. Kaj to pomeni zame? V moji pogodbi je drugače zapisano, gospa ki dela na centru za socialno delo pa je rekla, da to ne morejo tako napisat. Vse skupaj mi več ni jasno in ne vem, kaj to pomeni zame. Prosim za vaš odgovor. Hvala in lep pozdrav

Lep pozdrav!

1.9.2010 se se zaposlila za določen čas. Pogodba mi je potekla 16.3.2011. Podpisala bom novo pogodbo do nastopa porodniškega dopusta. Rok imam 4.7.2011. Delovne dobe bom imela okoli 9 mesecev. Zanima me v kakšni višini mi pripada porodniško nadomestilo? Ali je smiselno, da se pred porodom prijavim na zavodu za zaposlovanje?

Hvala za odgovor, lep pozdrav!

sunshine555,
zadeva žal ni povsem taka.
Če bi po izteku zaposlitve imeli pravico do vsaj meseca nadomestila za čas brezposelnosti na zavodu za zaposlovanje, šlo približno takole:
Če bi imeli rok poroda decembra, bi porodniški dopust nastopili novembra, pri izračunu nadomestila pa bi se upoštevalo izplačilo plače v mesecu oktobru (plača za september). Tako bi bilo nadomestilo enako povprečju vaših 12 plač.

Če bi bili v času uveljavljanja pravice do porodniškega dopusta brezposelni in brez nadomestila za čas brezposelnosti, bi za vaše porodniško nadomestilo veljala formula 55% MP + 24% MP = 79% MP.

Poskusite se pri delodajalcu dogovoriti, da vam v primeru nosečnosti pogodbo podaljša vsaj do predvidenega datuma poroda ali vsaj do nastopa porodniškega dopusta.

Zanimanje,
vidim, da bo za vas tole že prepozno. Upam, da ste se uspeli dogovoriti, da bi vaša zaposlitev trajala do predvidenega datuma poroda ali vsaj do nastopa porodniškega dopusta, tako da ne bi imeli dodatnih komplikacij.
Če ste bili zaposleni dovolj dolgo, da vam pripada vsaj nekaj časa nadomestilo za čas brezposelnosti, iztek delovnega razmerja tik pred nastopom porodniškega dopusta ne bo imel kakšnih vidnih posledic za vaše starševsko nadomestilo in dopust.

Pozdravljeni,

noseča sem 17 tednov, rok imam 15.1. 2012. Zaposlila sem se leta 2005. Oktobra 2010 sem odšla na daljše potovanje, pri čemer smo se z delodajalcem dogovorili, da so mi odobrili neplačan dopust in za to obdobje plačali prispevke. Vrnila sem se marca 2011 in s takratnim delodajalcem smo prekinili pogodbo. Nato sem bila 2 meseca nezaposlena. Maja 2011 sem se zaposlila na drugem podjetju. Sedaj ugotavljam, da mi je moj prvi delodajalec za čas odsotnosti, ko sem bila na neplačanem dopustu, plačal le pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje, ostalih prispevkov pa niso plačevali. Kako bi v mojem primeru izračunala višino starševskega nadomestila?
Se mi za čas odsotnosti, ko sem koristila neplačan dopust, upošteva le 55 % min. plače? Morda se mi v tem primeru bolj splača, da se pred nastopom porodniške odposlim, saj bi se v tem primeru osnova izračunala po formuli 55% +2% za vsak mesec v preteklih 3 letih, kar bi zneslo maksimalno 110% min. plače?

Najlepša hvala za pojasnila.

Pozdravljeni,

zaposlena sem bila neprekinjeno od 1.5.2008 do 31.12.2010, od 1.1.2011 sem bila na zavodu 6 mesecev z nadomestilom, od 2.6.2011 pejmam soc. pomoč. Zanima me, kakšna porodniška mi pripada, rok imam 17.5.2012?

lepo pozdravljeni,

mene namrec zanima naslednje:
-trenutno sm zaposlena za dolocen cas in to do 30 septembra, trenutno sm sele izvedla da sm noseca torej:
-ce bom bresposelna oz ce mi delodajalec ne podaljsa pogodbe za naprej in ce se porodim v casu brezposelnosti kako kj pol poteka porodniska,otroski dodatek,ali starevsko nadomestilo al..karkoli..

Prvic sm noseca in ne vem kako to vse skupaj poteka nc ne vem :((
Prosim pomagajte vsaj z nasveti kako kaj naprej..

Najlepsa hvala za odgovore in pojasnila v naprej..

pozdravljene 🙂

Pridružujem se vaši debati…imam namreč isti problem, kot ve in rabim nasvet.. Danes sem bila na CSD, kjer sem ostala zelo slabo.user posted image Problem je naslednji…
Junija mi je potekla pogodba za določen čas pri zadnjem delodajalcu, sedaj sem na zavodu, kjer imam pravico biti do 17.09.2011 in prejemam nadomestilo. Z 22.10. pa pričnem z porodniško. Kaj narediti v tem primeru, saj mi zmanjka en mesec delovne dobe? Kot sva računali, bo moje starševsko nadomestilo znašalo 280€, če pa bi bila zaposlena še en mesec, bi prejemala 600€ (pouprečje plač zadnjih 12 mesecev). Če se zaposlim kot pomočnica bom upravičena do polne porodniške? Mi zna kera pomagat…?? sem čisto obupana!!! 🙁

hvala 🙂

Pozdravljeni,

verjetno je bilo že govora o tej temi ampak vseeno…
Predviden čas poroda imam 21.1.2012, prej sem tri mesece prejemala plačo (kjer sem bila zaposena za nedoločen čas), tri mesece denarno nadomestilo, in dva meseca sem bila pri neki firmni na usposabljanju, kjer sem pogodbo dobila za tri mesece, ne bodo mi je podaljšali (ker sem noseča), tako da bom zaposelna samo še ta mesec. Ali to pomeni, da čeprav sem dobivala “plačo” 12 mesecev pred predvidenim datumum poroda, porodniške ne bom dobivala? Ali se bi bilo smiselno zaposliti pri “fantu” mesec dni pred predvidenim datumom poroda?
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore.
lp

Za nano 25. Iz oposanega je razvidno, da si na zavodu od junija. Če si bila v tem času na bolniški več kot 30 delovnih dni neprekinjeno, se ti pravica na zavodu podaljša za tisti čas, ki je daljši od 30 delovnih dni. Sicer pa poskušaj najti nekoga, ki te bo navidezno zaposlil, lahko za zelo nizko plačo, samo da boš imela na dan pred nastopom porodniškega dopusta zaposlitev.

Upam, da boš uspešno rešila svojo težavo.

New Report

Close