Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja porodniško nadomestilo, brezposelnost

porodniško nadomestilo, brezposelnost

ups,da popravm drugi izračun
0,55 x 734 = 403
403 – 89 = 314

Izračun drži pod pogojem, da je bilo vaše leto zaposlitve pred zadnjim letom in v zadnjih 12 mesecih nimate nobenega meseca zaposlitve. Sicer se vam za mesece, ki ste bili v zadnjih 12 mesecih zaposleni, šteje dejanska plača v teh mesecih.

Da se mi stvar še bolj zakomplicira sem pa bila od julija 2009 do januarja 2009 zaposlena za polovični delovni čas (čeprav mi v delovni knjižici piše trajanje zaposlitve 6 mesecev, 0 dni). Sedaj pa se bojim da se mi to ne bo štelo kot 6 mesecev,ampak kot 3. V tem primeru pa imam v zadnjih treh letih 9 mesecev delovne dobe in bi se mi verjtno splačalo zaposliti še za tri,pa da sem na datum nastopa porodniške brezposelna (PDP 01.06.2011), ker če bom zaposlena se mi upošteva: -november, december, januar moja plača ki je znašala 300 €
-februar, marec, april, maj 55% minimalne plače kar znaša 408 €
-junij, julij, avgust socialna denarna pomoč ki so mi jo odobrili 192 €
-september, oktober 55% minimalne plače
vsota znaša 3924 € \ 12 = 327 € kar bi bila osnova,pa če še odštejem 22,1% (72€) mi bo znašala porodniška 255 € :((((
Mam prav?
A mogoče kaj veste kako je s polovičnim delovnim čassom?

No končno mi je uspelo dobiti socialno delavko in mi je rekla da načeloma za njih ni nč pomembno če sem bila zaposlena za polovični delovni čas,da je važno samo da sem bila zaposlena, ampak da se naj pa vseeno pridem osebno pozanimat na CSD.
Sedaj me pa samo še to zanima: če mi pripada starševsko nadomestilo, potem naj bi bila zavarovana za starševsko varstvo in pokojninska doba naj bi mi tudi tekla če sem prav razumela. A to pomeni da če bi slučajno januarja 2012 ponovno zanosila, a potem se mi to obdobje enega leta ko dobivam starševski dodatek šteje za tistih 12 mesec ki jih moraš imeti v treh letih da ti pripada starševski dodatek,ali je to kakšno povsem drugačno zavarovanje?

Pozdravljeni!

Jaz sem sedaj noseča 17 tednov, predviden rok poroda imam 14.12.2010.Zanima me kako se mi bo računala porodniška..

Zaposlena sem 2 leti a mi avgusta poteče pogodba, ki mi je zaradi nosečnosti ne bodo podaljšali..
Tako se bom prijavila na Zavod za zaposlovanje, kjer bi prejemala nadometilo plače pribl. 3 mesece. Ali bodo ti 3 meseci veliko vplivali na višino porodniške?

Hvala

Mene pa zanima ce sem bil zaposlen 14 mesecev, vendar samo za 4 ure (polovicni delovni cas), to kot 14 mesecev ali kot 7 mesecev ? Ker nekje se steje kot prvo, drugje kot drugo…

Pri starševskem nadometilu obseg delovne obveznosti vpliva na višino osnove oziroma višino nadmestila (pri polovični zaposlitvi je polovična plača in njej enako nadomestilo).
Ne morem pa zagotovo reči, kako je z zavarovalno dobo v času starševskega dopusta. Verjetno se ta šteje v enakem obsegu, kakor je bila pred tem zaposlitev, vendar glede tega nisem povsem prepričan.

Pozdravljeni!

Zanima me, kako bi se obračunalo porodniško nadomestilo v mojem primeru.

Do sedaj sem bila študentka. S septembrom pričnem z delom za določen delovni čas 7 mesecev. s partnerjem pa načrtujeva dojenčka.

Hvala, lp

Če bi šli na starševski dopust v času, ko ste zaposleni, bi vam pripadalo starševsko nadomestilo, ki se izračuna kot povprečje vaših plač v zadnjih 12 mesecih pred uveljavljanjem pravice do nadomestila. Za mesece, kot teh 12 mesecih niste bili zaposleni, bi se vam upoštevalo 55% minimalne plače.

Če ne bi bili več zaposleni in bi imeli v zadnjih treh letih manj kot 12 mesecev zaposlitve, bi bili upravičeni le do starševskega dodatka.

lepo pozdravljeni.

prosim za pomoč.

od leta 2003 do 17.11.2009 sem bila zaposlena za nedoločen čas. Z 17.11.2009 sem bila prijavljena na zavod, pripadala soo mi nadomestila 6 mesecev ,dobivala sem pa tudi 4 mesece zraven nadomestil plačano še usposabljanja na delovnem mestu-program oz.zaposlitev ki ti ga nudi zavod za zaposlovanje. z 4.5 sem se zaposlila in bom zaposlena do 4.11.2010(6 mesecev) predviden rok imam 16.3.2011.
zanima me:
-ali je boljše da delodajalca prosim da me zaposli še do predvidenega poroda in sem v bolniškem staležu, od novembra dalje.
-ali me naj zaposli kak mesec pred porodniško?
-ali pa se naj prijavim na zavod?pripada še me eno nadomestilo, ki mi je ostalo od prejšnjih.

prosim pa tudi, če je možno mi vsaj okvirno povejte kakšna bo moja porodniška.

nadomestila iz borze od 17.11.2009-17.4.2010 ,360 evrov(5mesecev)+usposabljanje 400(4mesece)
plača od 4.5.-4-11. osnova 800 evrov
plače v letu 2009, povprečje 550evrov

prosim za pomoč.

Že nekaj časa se ubadam z določenimi vprašanji, mi kdo lahko pomaga.

Konec meseca septembra mi poteče status študenta. Nimam ga namena podaljšati čeprav v skrajni sili bi bilo tudi to mogoče.

S fantom že nekaj časa razmišljava da bi si ustvarila družino, vendar jaz odlašam prav zaradi tega, ker želim imeti nekaj denarja v času porodniške. Kaj naj storim?

– Podaljšam status študenta?

– Redno zaposlitev iščem že kar nekaj časa, vendar neuspešno..

– Naj se prijavim na zavod?

– Kakšno vrsto podpore, oz pomoč lahko dobivam? Koliko znaša?

Naj še povem, da fant tudi ni zaposlen, torej bi verjetno morala dobiti kakšno socialno pomoč. Ima pa kar nekaj denarja naloženega v sklade… kako to vpliva na pomoč?

tudi mene zanima kako je s porodniškim nadomestilom. en mesec sem prijavljena na borzi dela, prejemala bom denarno nadomestilo 3 mesece potem pa nič več,prej pa sem bila zaposlena tri leta. s partnerjem načrtujeva otroka, in bom zelo težko dobila zaposlitev, če zanosim. Kako je z porodniškim nadomestilom oz. kakšen znesek mi pripada v primeru da čez eno leto rodim?

Mi lahko poveste, kaj se zgodi če se zaposlim za določen čas eno leto in v tem času zanosim, kako je z porodniškim nadomestilom če nastopim porodniško še v tem času ko sem zaposlena ali pa kako je z njim, če mi v tem času slučajno že poteče in zopet v času porodniške pristanem na borzi dela? Do kakšnega izračuna oz. zneska sem upravičena.

hvala za odgovor,
lp

Spoštovani,

zanima me, ali je oče otroka, ki je redno zaposlen, upravičen do koriščenja dopusta za varstvo in nego otroka v primeru, da je mati otroka nezaposlena in tudi nikoli ni bila zavarovanka za starševsko varstvo.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Pozdravljeni
Imam konkretno vprasanje o visini porodniskega nadomestila.
Po prvem porodu in preteku porodniske sem se zaposlila za polovicni delovni cas in po enem letu ostala brez sluzbe (sluzba je bila za dolocen delovni cas ). Prijavila sem se na zavod za zaposlovanje in sest mesecev prejemala denarno naomestilo 260 evrov (do 18.6.2010). Se zmeraj sem brezposelna in prijavljena na zavodu.
Datum poroda imam 28.2.2011
Zanima me, kaksna je osnova za izracun za obdobje leta, ko sem bila zaposlena z polovicni delovni cas (neto placa je bila 430 evrov ), koliksna bo porodniska, ce ostanem nezaposlena in koliksna bi bila porodniska, ce bi se pred pricetkom porodniske zaposlila za polovicni ali polni delovni cas ?
Za odgovor ze vnaprej lepa hvala.
Nada

Katja2010,
oče otroka je upravičen do dopusta za nego in varstvo ne glede na to, ali je mati otroka zaposlena ali ne. Ta dopust je skupna pravica obeh staršev in se dogovorita, kako jo bosta izkoristila.

Nada2007,
Če boste ostali brezposelni, se vam bo nadomestilo odmerilo po formuli 55% minimalne plače plus 2% minimalne plače za vsak mesec, ko ste bili zaposleni v zadnjih treh letih. Predvidevam, da ste bili polovično zaposleni na podlagi starševstva in ste za preostali čas imeli plačane prispevke s strani države. To pomeni, da se vam za te mesece šteje polna zaposlitev.

Če se zaposlite, se vam bo za mesece, ko boste v zadnjih 12 mesecev pred uveljavljanjem pravice do nadomestila zaposleni, upoštevala plača, ki ste jo v teh mesecih prejeli oziroma nadomestilo, ki ste ga prejeli v času brezposelnosti, ko ste še imeli pravico do njega. Za ostale mesece se bo upoštevala osnova 55% minimalne plače.

zdravo imam eno vprasanje sem nezaposlena neprejemam nobene socjalne pomoci nobenega zavoda,sem pa noseca in imam rok za rodit 1.4.2010.
pred tem sem bila zaposlena od leta 2000-2007 mi pripaada starsevski dodatek in kam naj se obrnem kaj vse je potrebno prinesti?

Vse potrebno boste uredili na svojem Centru za socialno delo, kamor boste prinesli dokumente, ki jih boste dobili pri svojem ginekologu.

Pozdravljeni!

Zanima me naslednje:
– ali sem upravičena do porodoniškega nadomestila, če se zaposlim sedaj in bom zaposlena samo 5 mesecev, potem pa grem na porodniški dopust?
– Kakšni je potem približen znesek p.n.?

Hvala za odgovor!

lp

Če se zaposlite in po 5 mesecih dela greste na porodniški dopust (ste takrat še zaposleni), vam bo pripadalo porodnisško nadomestilo. Za izračun se bodo upoštevale veše plače v zadnjih mesecih (verjetno 3 ali 4 meseci), za ostale mesece pa se bo upoštavala osnova v višini 55% minimalne plače.

Primer: ((4 x vaša plača) + (8 x 55% minimalne plače)) / 12

New Report

Close