porodniško nadomestilo, brezposelnost
Pozdravljeni,
Sem drzavljanka Slovenije, vendar me je ljubezen popeljala na hrvasko obalo. Tukaj sem tri leta in zivim v izvenzakonski skupnosti in brezposelna. Imam 40 dni do poroda in me zanima ali po porodu lahko pridem z otrokom v Slovenijo in ga tam prijavim, in seveda ali imam bilo kaksne moznosti dobiti kaksna nadomestila (porodnisko, starsevski dodatek, itd.)? V Sloveniji nisem bila zaposlena, in tudi ne prijavljena na borzi, saj sem takoj po koncanem studiju odsla v tujino.
Vnaprej zahvaljujem na odgovoru!
Mene pa zanima sledeče
V mesecu okt. 2010 pričakujem tretjega otroka. V času druge porodniške mi delodajalec ni podaljšal pogodbe o zaposlitvi. Konec druge porodniške je bilo 09.01. 2010 pogodba pa mi je potekla 2.7.2009.
S 10.01.2010 sem prijavljena na zavodu za zaposlovanje, denarno nadomestilo mi pripada za 3 mesece, ker imam delovne dobe 2 leti.
Nastop 3. porodniške bo v začetku septembra 2010.
Zanima me sledeče:
Ali drži, če mine manj kot eno leto od prekinitve porodniškega dopusta (v mojem primeru bo tako), pa do naslednjega nastopa porodniške, da ni potrebno oddati CSD-ju novih zadnjih 12 dohodkov, pač pa naj bi uporabili podatke še iz druge porodniške? Ali v mojem primeru to drži, glede na to da je bilo moje delovno razmerje prekinjeno?
Glede na to, da to piše na obrazcu S1 (obrazec, ki ga potrdi delodajalec in kamor vpiše plače):”Podatkov ni treba izpolniti, če je vložnik/ica že uveljavljal/a pravico do starševskega dopusta in starševskega nadomestila oziroma
prekinitev ni daljša od 365 dni.”
Prebirala sem tudi zakon o družinskih prejemkih, natančneje 42. člen, ki govori o tem.
Ali je moja interpretacija pravilna?
Hvala za odgovore!
Pozdravljeni.
Mi imamo podobno vprašanje.
Rok poroda: 9.8.2010
Iztek pogodbe za določen čas (polovični delovni čas 20ur/teden): 30.5.2010
Trenutna doba zaposlitve:
1.10.2007 31.5.2008 8 mesecev
1.6.2008 30.9.2008 zavod za zaposlovanje – iskalec zaposlitve (prejemala socialno pomoč)
1.10.2008 31.5.2009 8 mesecev
1.6.2009 30.9.2009 zavod za zaposlovanje – prejemala nadomestilo plače (nek %)
1.10.2009 31.5.2010 8 mesecev
Skupaj delovna doba 24 mesecev.
Ali ji pripada porodniška in kakšna višina?
Glede na prejšnje objave
Citiram:
Družinska pobuda
Re: porodniška in brezposelnost
24.09.09 08:31 Moderator
Porodniško nadomestilo vam pripada in se izračuna po formuli 55% minimalne plače plus 2% minimačne plače za vsak mesec v zadnjih treh letih, ko ste bili socialno zavarovani (zaposlitev in čas prejemanja nadomestila za čas brezposelnosti), pri čemer končni znesek ne more presegati 110% minimalne plače
Ali bo znašala porodniška:
Minimalna plača za leto 2010
2010
Minimalna plača
januar 597,43 EUR
februar 597,43 EUR
55% minimalne plače + 2% za vsak mesec zaposlitve (24*2=48%) = 55% + 48% = 103%
103% minimalne plače = 615,35 EUR?????
Ali se minimalna plača za polovičen delovni čas obračunava drugače?
Hvala za odgovore.
Pozdravljeni!
Noseča sem, in sicer rok imam 15.9.2010. Do sedaj sem delala preko študentskega servisa, in po pogovoru z delodajalcem smo se odločili da me zaposlijo za nedoločen čas preko posrednika (adecco). Zanima pa me od kje se bi meni upoštevalo nadomesilo, ker nisem še bila zaposlena, a prejemki od študentskega servisa?
hvala za odgovor
vesna
Pozdravljeni,
imam eno vprašanje. 23.6.2008 sem rodila fantka, prej sem bila zaposlena za določen čas. Med porodniškim dopustom mi je pogodba potekla in niso mi je podaljšali. Po preteku porodniške sem se prijavila na zavod in 3 mesece prejemala denarno nadomestilo(od 5.6.2009 – 5.8.2009). Sedaj sem še vedno prijavljena na zavodu, vendar ne prejemam nobene pomoči.
Od takrat še nisem našla zaposlitve, čeprav jo aktivno iščem. Sedaj načrtujemo še enega otroka. Zanima me, kaj se mi najbolj splača glede porodniškega nadomestila. Imam možnost, da me zaposli prijatelj, takoj, ko bi izvedekla, da sem zanosila. Prispevke bi mu vračala. Koliko bi mi moral nakazati, da bi dobila npr. 800 Eur neto nadomestila in koliko bi imel on s tem stroškov (prispevki…) npr. mesečno?
In še nekaj: če dobim službo vmes, ko bi bila noseča, katero povprečje se ti šteje za nadomestilo? Ali tudi povprečje zadnjih 12 nakazil, čeprav npr. 3 mesece ne bi dobivala nobenega nakazila, ker ne bi imela službe? Nekje sem slišala, da se upoštevajo samo zadnja 3 nakazila?
Hvala za odgovor.
Če bi vmes dobili službo, bi se vam upoštevalo povprečje zadnjih 12 mesecev, pri čemer bi se za mesece brez zaposlitve in brez nadomestila upoštevala višina 55% minimalne plače.
Za izračun stroškov navidezne zaposlitve morate upoštevati delojemlačeve (22,1% bruto plače) in delodajalčeve (če se ne motim, približno 15% bruto plače) prispevke ter akontacijo dohodnine, ki bi jo morali plačati, čeprav dohodka dejansko ne bi bilo. Strošek bi bil nekaj 100 EUR mesečno in dvomim, da bi se vam skozi višje nadometilo v celoti povrnil. Glede na to, da se je minimalna plača precej povečala, je morda smiselna zaposlitev v zadnjem mesecu, da doobite nadomestilo nameto starševskega dodatka.
Na ZRSZZ sem prijavljena od 1. 9. 2007. Pred tem sem bila 4 leta redno zaposlena za določen čas. Od 9. 2. 2009 do 9. 2. 2010 pa sem bila zaposlena preko javnih del.
Sem zanosila pred enim mesecem, torej imam rok nekje decembra 2010.
Zanima me ali sem potem takem upravičena do starševskega nadomestila ali le dodatka in če le do slednjega, me zanima ali se mi splača, da bi se recimo en mesec pred rokom zaposlila, da bi prejela nadomestilo, ali ne?
Žal ne vem natančno, kako se upošteva zaposlitev preko javnih del. Predvidevam, da bi se tudi ta zaposlitev morala upoštevati, a to raje preverite na svojem CSD (Ugotovitve napišite, da bomo vedeli še drugi). Ob gornji predpostavki vam pripada nadomestilo po formuli, ki sem jo že velikokrat napisal, 55% minimalne plače plus 2% minimalne plače za vsak mesec zaposlitve v zadnjih treh letih.
Če vam nadomestilo ne bi pripadalo, je po zadnjem dvigu minimalne plače smiselna zaposlitev tik pred nastopom podoniškega dopusta, saj je po novem 55% minimalne plače kar nekaj več kot 200 EUR, kolikor zanša starševski dodatek. Zaposlite se za čim manjšo plačo, da bodo stroški te zaposlitve čim manjši, saj višina te plače ne bo nič ali skoraj nič vplivala na višino nadomestila.
Pozdravljeni!
Moje vprašanje je pa sledeče:
Sem brezposelna,zaposlena pa sem bila za določen delovni čas od aprila 2008 do oktobra 2008 (pol leta), ter potem za polovičen delovni čas od avgusta 2009 do januarja 2010 (pol leta), PDP imam 06.01.2011. Ali sem v mojem primeru upravičena do starševskega nadomestila ? Ali se moram prijaviti na zavod za zaposlovanje?
Hvala za odgovor!
Če vam nadomestilo pripada že brez zaposlitve, je ta nesmiselna, saj pomeni odvečen strošek. Če bi se izkazalo, da vam nadomestilo ne pripada, pa je to smiselno.
Na CSD preverite, če vam tudi oni naštejejo vsaj 12 mesecev zaposlitve v zadnjih treh letih. V tem primeru vam nadomestilo pripada in zaposlitev tik pred porodom ne spremeni nič.
Pozdravljeni,
imela bi še eno vprašanje. Ali jaz to prav razumem da če bom v času nastopa porodniške brezposelna bom prejemala 79% minimalne plače ker imam eno leto delovne dobe v zadnjih treh letih,torej:
0,79 x 734 = 579
579 – (0.221 x 579) = 451 €
če se pa par dni pred nastopom porodniške navidezno zaposlim pa bom dobivala:
0,55 x 734 = 281
281 – 0,221 x 281 = 219 €
Je ta izračun pravilen ali se motim?