porodniško nadomestilo, brezposelnost
Lep pozdrav!
Sem v zelo podobni situaciji kot te gospe in imam še jaz eno vprašanje.
Trenutno sem brezposelna, prijavljena na Zavodu za zaposlovanje in čakam na odločbo za denarno nadomestilo, ki bi ga naj prejela,ker sem bila zaposlena 12 mesecev in 12 dni, torej za 3 mesece.
Pred tem pa sem delala preko javnih del. Zanima me če se v primeru porodniškega nadomestila upošteva tudi zaposlitev preko javnih del, ker se namreč za denarno nadomestilo ne upošteva, čeprav ne bi imela več kot 5 let, ampak ne vem kje se sploh upoštevajo javna dela?
Če Vas prav razumem se meni za porodniško nadomestilo obračuna 55% minimalne plače in 2% za vsak posamezen mesec moje plače v 12 mesecih ko sem bila zaposlena na šoli? Torej vzamem povprečje bruto plače na šoli in odračunam 2% za vsak mesec in krat 12.
Morda laično vprašano, a pomoje ste tukaj zato in z namenom da nam pomagate, za kar sem Vam hvaležna in Vas lepo pozdravljam!
Lp,malena29
Pozdravljeni,
moja žena je bila zaposlena 7 mesecev in 18 dni v zadnjih treh letih (1.9.2008 – 18.4.2009). Zdaj ima možnost, da se zaposli od 1.1.2010 dalje. Porod naj bi imela 14.7.2010. Po neki kalkulaciji na http://www.csd-lj-siska.si, bi (ob bruto plači 600€, v prejšnji službi je prejemala 800€ neto) prejemala 293,08 € nadomestila mesečno. Če bi se zaposlila ob predvidenem datumu, bi najbrž ravno izpolnila pogoj 12 mesecev zaposlitve v treh letih. Kaj je z ženskami, ki ne izpolnejo tega pogoja?
Hvala za odgovor.
Kako se pri porodniškem nadomestilu upošteva javna dela, žal ne vem.
Pri izračunu, ki ga navajate, se ne upošteva 2% vaše plače ampak 2% minimalne plače. Sicer pa je vaš račun pravilen. Njavišje nadomestilo na ta način lahko znaša 110% minimalne plače.
Mamice, ki ne izpolnjujejo pogoja 12 mesecev zaposlitve v zadnjih treh letih, prejemajo starševski dodatek, ki znaša približno 193 EUR.
Spoštovani!
Trenutno sem na dopustu za nego in varstvo otroka, ki mi poteče 14.4.2010. Zaposlena sem za določen čas od 1. 10. 2008. Pogodba o zaposlitvi mi poteče še v času dopusta za nego in varstvo otroka – 28. 2. 2010. Delodajalec mi pogodbe o zaposlitvi ne namerava podaljšati. Ker sem ponovno noseča, me zanima, kako je s porodniško v primeru, da sem brezposelna. Ali se moram po preteku dopusta za nego in varstvo otroka prijaviti na borzo? Sem upravičena do kakšnega nadomestila? Ali se mi pri višini porodniške prav tako upoštevajo vsi moji dohodki za zadnjih 12 mesecev?
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav
Prijavite se na zavodu za zaposlovanje.
Ali vam pripada nadomestilo in kako dolgo, je odvisno od trajanja predhodne zaposlitve. Predvidevam, da boste imeli pravico do nadomestila za čas brezposelnosti vsaj 3 mesece.
Če boste v času uveljavljanja pravice do starševskega nadomestila še prejemali nadomestilo za čas brezposelnosti, se bo za izračun starševskega nadomestila upoštevalo vaše dohodke v predhodnih 12 mesecih. Sicer pa boste dobili nadomestilo v višini 55% minimalne plače plus 2% minimalne plače za vsak mesec zaposlitve v zadnjih treh letih.
Hvala za odgovor. Rada bi razjasnila samo še tole, če je možno odgovorit.
Upravičena bom do trimesečnega nadomestila, ki pa bo potekel še preden bom nastopila naslednjo porodniško. Če je bila v zadnjih 12 mesecih npr. moja porodniška 1500 eur bruto, kakšno bo trimesečno nadomestilo in kolišen bi bil znesek naslednje porodniške (če bom brezposelna in bo kot rečeno tromesečno nadomestilo že poteklo).
Najlepša hvala.
Bom dopolnila, da bo še bolj natančno – konec dopusta za nego in varstvo otroka 14.4. 2010
nato prijava na borzi
tri mesece dobivam nadomestilo (do 14.7.2010)
22.8.2010 nastop naslednje porodniške
Če se ne motim, znaša nadomestilo za čas brezposelnosti 60% ali 70% predhodne plače, vendar je navzgor omejeno na nekaj čez 800 EUR (mislim da bruto).
Če vam bo pravica do nadomestila za čas brezposelnosti že potekla, bo vaše porodniško nadomestilo 55% minimalne plače plus 2% minimalne plače za vsak mesec zaposlitve v zadnjih treh letih. Minimalna plača je 597 EUR bruto.
Kot vidim, bo pri vas šlo precej na tesno, saj boste morda le za nekaj dni zamudili možnost, da bi imeli nadomestilo izračunano na podlagi svojih dohodkov. Na CSD čim bolj natančno perverite roke za uveljavljanje pravic. Če bi imeli težave le zaradi nekaj dni, bi bilo morda smiselno “popraviti” predvideni datum poroda, saj ti izračuni tako ali tako veljajo le statistično in se večina otrok ne rodi točno na rok.
Če se zaposlite en mesec pred rokom, bo vaše nadoemstilo znašalo 55% minimalne plače, kar je 298 EUR bruto ali 232 EUR neto.
Če se ne zaposlite, boste prejemali starševski dodatek, ki znaša malo manj kot 200 EUR neto.
Zaposlitev mesec pred rokom bi bila najverjetneje navidezna, kar pomeni, da bi davke in prispevke za vsaj eno plačo morali plačati sami, dobili pa ne bi nič. Morate si izračunati, ali bi malo višje nadomestilo pokrilo stroške navidezne zaposlitve.
Čas, ko prejemate nadomestilo za čas brezposelnosti, se šteje kot čas zaposlenosti.
če bi nadomestilo prejemali še v času, ko bi uveljavljali pravico do starševskega dopusta, bi dobili starševsko nadomestilo izračunano na podlagi vaših plač in nadomestil v zadnjih 12 mesecih pred tem.
Če bi bili takrat že brezposelni in brez nadomestila, bi vam dodatni meseci zaposlitve in nadomestila prinesli pravico do nadomestila v višini 55% minimalne plače plus 2% za vsak mesec zaposlitve v zadnjih treh letih (v opisanem primeru 15 mesecev).
Če bi imeli le 10 mesecev zaposlitve v zadnjih treh letih, bi dobili starševski dodatek (malo manj kot 200 EUR).
Če se bo minimalna plača res povečala, kot napovedujejo, je že druga varianta precej boljša od zadnje.
čao!
Sem študentka status imam do oktobra 2010. Noseča sem 13tednov. Starševsko nadomestili je 193€. Malo premalo za preživet v taki situaciji kokr smo zdaj recesija in to…. kako lahko pridem do večjega nadomestila ali porodniške. Kaj, če bi se zaposlila mesec ali dva pred porodniško. Ma kaj se delo preko šrudentskega servisa nič ne šteje ali štipendija, ki sem jo imela 1 leto. Fant ni državljan slovenije, marca se poročiva in dobi stalno vizo,kaj pa on a on dobi kako nadomestilo???
Prosim, da mi svetujete.
Hvala za odgovor
D.
Delo preko študenstskega servisa se ne šteje, ker pri tem delu ne plačujete prispevkov.
Štipendija tudi ni podlaga za nadomestilo.
Če se uspete zaposliti, bi lahko dobili nadomestilo, ki bi bilo višje od starševskega dodatka.
Če bi se zaposlili le navidezno, bi morali plačati vse stroške te zaposlitve (prispevki in davki) in bi si morali izračunati, ali bo višje nadomestilo dovolj veliko, da bo pokrilo stroške navidezne zaposlitve in prinslo še kakšen plus.
Poleg starševskega dodatka boste dobili še otroški dodatek (nekaj več kot 100 EUR).
Oče otroka nima kakšnih dodatnih pravic v smislu nadomestila. Če boste brez drugih dohodkov, boste verjetno lahko upravičeni do kakšne socialne pomoči. O tem povprašajte na svojem CSD.
Pozdravljeni,
4.2.2010 se mi iztece porodniska, na kateri sem bila po rojstvu dvojckov 15 mesecev. Pred tem sem bila zaposlena za nedolocen cas, a se zaradi izredno zmanjsanega obsega dela v podjetju pogovarjamo o odpustu. Moja porodniska je znasala 1020 eur. Zanima me koliko bi znasalo nadomestilo za brezposelnost v primeru odpustitve in koliko casa sem upravicena do le-tega . Do poroda sem bila zaposlena 7 let.
Hvala za odgovor, M
Vaš primer je podoben kot nekateri, ki so že bili pojasnjeni. če ste brezposelni, imate pravico do nadomestila, če ste bili v zadnji treh letih pred nastopom porodniškega dopusta zaposleni vsaj 12 mesecev. Če prav razumem, ste bili. V tem primeru znaša nadomestilo 55% minimalne plače plus 2% minimalne plače za vsak mesec zaposlitve v zadnjih treh letih. V vašem primru torej:
55% + 12×2% = 79% minimalne plače.