Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja porodniško nadomestilo, brezposelnost

porodniško nadomestilo, brezposelnost

pozdravljeni!

moja situacija pa je sledeča!
noseča sem 27. tednov,predvideni datum poroda je 27.8.2009.

Redno za nedoločen čas sem bila zaposlena v obdobju od 1.9.2006-30.8.2008,ko sem ostala brez zaposlitve sem se odločila dokončam srednjo šolo in sicer v rednem programu ekonomski tehnik.

zanima me, ali sem upravičena samo do starševskega dodatka za varstvo in nego otroka ali do porodniškega nadomestila.
v primeru, da mi pripada porodniško nadomestilo me zanima na osnovi česa se le ta izračuna.

najlepša hvala za odgovor!

Mene pa zanima ali sem upravičena do starševskega nadomestila tudi, če sem sama prekinila delovno razmerje in sedaj nisem prijavljena za zavodu

Pozdravljeni!

Ker v prihodnosti načrtujem zanositev, imam vprašanje.

V letih 2007-2008 sem bila 2 leti zaposlena na delovnem mestu, in sicer za določen čas. Potem sem se brez prekinitve zaposlila drugje – prva zaposlitev je prenehala 31. 12. 2008, druga se je začela 1. 1. 2009, in sicer za določen čas 11 mesecev (torej do decembra 2009).

Ali mi v primeru brezposelnosti po preteku te zaposlitve pripada 3 mesece nadomestila na zavodu za zaposlovanje? Ali se za pridobitev starševskega nadomsetila štejejo tudi ti trije meseci, ko dobiš nadomestilo za brezposelnost?

Ali mi v primeru, da je pričakovan datum poroda 28. 2. 2010, pripada starševsko nadomestilo in v kolikšnem znesku (%)?

Hvala za odgovor in lep pozdrav, Mojca

Za pridobitev starševskega nadomestila se upoštevajo tudi meseci, ko prejemate nadoemstilo za čas brezposelnosti.

Pogojev za to nadomestilo žal ne poznam dovolj dobro, da bi vam lahko odgovoril na prvo vprašanje.

Pozdravljeni,

zaposlena sem neprekinjeno (sicer za določen čas) od 1.9.2005 in mi pogodba poteče 31.8.2009. Porodniški dopust bom nastopila v avgustu 2009, rok poroda imam v septembru.

Kaj bo osnova za moje starševsko nadomestilo?

Če bi mi delodajalec podaljšal pogodbo še za 1 leto, ali bi bila upravičena do regresa in letnega dopusta v letu 2010?

Ali bi bila za delodajalca v slednjem primeru še kako “drugačno breme” v finančnem smislu?

Ali mi v času porodniškega dopusta (če se 1.9.prijavim kot brezposelna) zavod plačuje prispevke za pokojnino?

Ali se v primeru, da mi delodajalec ne podaljša pogodbe, sploh prijavim kot brezposelna, če sem na porodniškem dopustu?

V kolikšni meri bi se razlikovala osnova za mojo pokojnino v primeru, da mi delodajalec 1.9. podaljša oz. ne podaljša pogodbe?

Vnaprej hvala za odgovore in lep pozdrav

Zanima me naslednje:zaposlena sem za določen čas,s partnerjem sva se odločila še za enega otroka.Pri prvi sem prejemala starševski dodatek,ker sem imela pred tem status študenta im mi drugi prejemki niso pripadali.Zdaj me pa zanima ali mi pripada porodniška in porodniško nadomestilo,pri tem delodajalcu sem trenutno zaposlenaod feb.2009 do nov.2009,pri prejšnjem sem bila 1leto in 4 mesece.Takoj ko bi povedala da sem noseča bi se mi pogodba prekinila.Ali bi se mi upoštevalo da sem v zadnjih treh letih bila zaposlena 1 leto? Hvala

Spoštovani,

14.8.09 imam predviden rok, tako, da sem s porodniškim dopustom začela z 17.7.09. Ker sem več let delala le preko avtorskih pogodb, so me na CSD-ju upoštevali kot nezaposleno osebo, hec pa je bil v tem, da sem v zadnjem mesecu zaradi zahteve ‘delodajalca’ odprla s.p., da mi je lahko nakazal še zadnjo plačo. Tako mi je svetovalka na CSD rekla, da dom prejemala porodniško nadomestilo v višini 55% minimalne slovenske plače, ki znaša dobri 589 evrov.
Pri izračunu porodnišpkega nadomestila pa sem zdaj popolnoma zmedena – za 11 dni sem prejela 88 evrov. Pojma nimam, kako so do tega izračuna prišli. Mi lahko kako pomagate, svetujete?

Pa še nekaj me zanima, kako bo obračunan moj otroški dodatek? Na podlagi davčne napovedi ali kot nezaposleni osebi. Z očetom (še nerojenega) otroka nimava stikov in bo podpisal le očetovstvo…

Hvala za odgovor

Bom se poskusila še tukaj navezati. Mene Zanima ali mi pripada tista socialna porodniška četudi ima moj mož zelo visoke prihodke?

Ravnokar končala študij, redno še nisem bila zaposlena, rodim januarja.

saratm,
žal niste navedli, kdaj ste pri prejšnjem delodajalcu delali 1 leto in štiri mesece. Če je bilo v času zadnjih treh let, se vam bo to upoštevalo.

Pozdravljeni,

zaposlena sem za določen čas in sicer do septembra 2010. Sem pa zaposlena za polovičen delovni čas, si pa plačujem prispevke do polnega. Tako se mi bo štela cela delovna doba in ne polovična. Kako pa bi bilo s porodniško (o tem še razmišljam)? Se bo štelo le povprečje plač?

Hvala za odgovor.

Če si plačujete vse prispevke, bi morali imeti polno nadomestilo, saj plačujete tudi prispevek za starševsko varstvo. Ker pa naša oblast raje stvari razlaga v škodo upravičenca kot v njegovo korist, zadevo preverite še na CSD.

Lp…
zanima me naslednje…
15.10.2007 sem bila zaposlena za eno leto,se pravi do 15.10.2008 in tega dne sem nato nastopila porodniško in tudi dobivala porodniško nadomestilo.15.10. letos mi porodniška poteče in potem grem na zavod za 3 mesece (do 15.1.2010),nato pa bom dobivala socialno pomoč…sem pa namreč spet noseča in maja 2010 bom rodila drugega otroka.
zanima me če sem potem upravičena do kakšnega nadomestila…

hvala lepa za odgovor

Pozdravljeni

PDP imam 6.12.2009 sem pa brezposelna in še nisem nikjer prej delala. Na CSD mi je rekla da me pripada samo neko starševsko nadomestilo ( tako na hitro sem mi je to povedala) in da to znaša SAMO 199€. Zanima me kaj potem pomeni tistih 55% min plače v RS ter kaj me pripada sploh na koncu? Me pripada porodniško nadomestilo ali pa starševski dodatek ter njegova višina?

Hvala za odgovor

Pripada vam starševski dodatek v višini 193,24 EUR.
55% minimalne plače je najnižje možno starševsko nadomestilo.

Spoštovani!
Z dekletom pričakujeva prvi naraščaj v sredini naslednjega leta.Zanima pa me, ker ona še ni končala šolanja in ga bo končala nekje v februarju ali je upravičena do kakšne finančne pomoči pri kateri ustanovi za otroka.Jaz sem pa zaposlen.

Hvala za odgovor,

Lep pozdrav

Dekle bo dobilo starševski dodatek 193,24 EUR. Glede na vaše dohodke boste dobili otroški dodatek. Vi boste lahko uveljavili davčno olajšavo za otroka (vaša neto plača bo nekoliko višja).

Da boste lahko več časas preživeli skupaj in bi dekle tudi laže napredovalo v šolanju, lahko vi izkoristite vsaj del dopusta za nego in varstvo otroka.

pozdravljeni!

aprila 2009 sem rodila 2-ega otroka pred tem sem bila 2 leti neprekinjeno zaposlena do marca nato pa sem dobila knjigo…porodniška se mi izteče marca 2009,sedaj sem spet noseča in imam rok 22 junija.
Zanima me kako je naprej s porodniško.Vem da se mi marca prekine,potem se bom prijavila na zavod za 3 mesece…ali bom dobivala naprej porodniško ali samo starševsko nadomestilo?

Hvala za odgovor!
lep pozdrav

Če boste v času prijave na zavodu ves čas upravičeni do nadomestila za čas brezposelnosti (kar milsim, da boste), boste dobili porodniško nadomestilo, ki se bo izračunalo na podlagi višine vašega sedanjega nadomestila za dopust za nego in varstvo otroka ter nadomestila za čas brezposelnosti (z drugimi besedami bo sorazmerno vašim dohodkom v zadnjem letu pred uveljavljanje pravice do naslednjega porodniškega dopusta).

Če ne bi ves čas prejemali nadomestila za čas brezposelnosti, bi se vam zavarovanje za starševsko varstvo prekinilo in bi bilo vaše nadomestilo enako 55% minimalne plače plus 2% minimalne plače za vsak mesec v zadnjih treh letih, ko ste bili zavarovani. Milsim, da bi v primeru, kot je vaš, ko ste bili zaposleni dve leti in eno leto na starševskem dopustu, to znašalo 110% minimalne plače, saj več ne gre.

Pozdravljeni,

nič ne bom dolgovezila, temveč bom kar zastavila vprašanje. 2. 2. 2009 sem se za določen čas zaposlila v šolstvu (prva zaposlitev). Pogodba mi poteče 2. 12. 2009. V tem času sem zanosila. Predviden rok poroda je 24. 2. 2009. Zanima me, kakšna bo moja porodniška (če sem do nje sploh upravičena) in ali je bolje, da se po prenehanju pogodbe za dva meseca zaposlim pri sorodniku.

Pozdravljeni,

izgubila sem službo in dobila nadomestilo iz zavoda za zaposlovanje(6 mesecev). Nadomestilo sem izkoristila samo cca 2 meseca, ker sem se potem ponovno zaposlila za 3 mesece. V tem času sem tudi zanosila in mi pogodbo niso podaljšali.Zanima me, če mi pripada še preostanek (cca.4meseci) nadomestila na zavodu za zaposlovanje?A moram povedati, da sem noseča?Če mi, potem se mi to zelo lepo izteče, kajti pravice z zavoda bi izkoristila točno do porodniškega dopusta. Kaj pa potem naprej?Kaj mi pripada in če sploh mi kej?
Hvala za odgovor

New Report

Close