Najdi forum

porodniška

Dober dan

zanima me nekaj. Zaposlena sem za določen čas in sicer do 31 oktobra.Delovne dobe bom imela ob prenehanju zaposlitve 15 mesecev.Po prenehanju mi pripada še 3 mesece denarnega nadomestila,ker sem bila zaposlena več kot 9 mesecev.Ali mi pripada 100% porodniška, če imam rok poroda 28 februarja , jaz pa grem v porodniško en mesec prej, se pravi 28 januarja???

31 oktobra imam pogodbo, potem se z 1 novembrom prijavim na borzo in dobivam denarno nadomestilo do januarja. MAM PRAV ???

Mi pripada 100 % porodniška ???

Kaj pa v primeru, da imaš 15 mesecev delovne dobe in ti zaposlitev preneha kak mesec pred nastopom porodniške, kaj takrat se šteje 55 % plače tisti mesec ostale mesece pa 100 %

al kak je s tem???

hvala

Zakon pravi:

Višina porodniškega nadomestila

Višina porodniškega nadomestila v času porodniškega dopusta je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12. mesecih pred vložitvijo vloge za uveljavitev pravice do porodniškega dopusta. Če so bili za zavarovanko obračunani prispevki za starševsko varstvo za krajše obdobje kot je to določeno v zakonu, se ji za manjkajoče mesece kot osnova upošteva 55% minimalne plače.

Porodniško nadomestilo za polno odsotnost z dela znaša 100% osnove. Porodniško nadomestilo ne more biti nižje od 55% minimalne plače v Republiki Sloveniji.

Za zavarovanke, ki nimajo pravice do porodniškega dopusta, imajo pa pravico do porodniškega nadomestila, se kot osnova upošteva 55% minimalne plače. Tako določena osnova se za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo, ki ga je imela v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice poveča za 2% minimalne plače, vendar največ za 50% minimalne plače.

Porodniško nadomestilo se izplačuje najkasneje do 15. v mesecu za pretekli mesec na osebni račun upravičenca.

Tindra,
kakor to razumem, se vam upoštevajo prispevki iz zadnjih 12 mesecev, torej tudi november, december in januar, ko boste na zavodu. Ampak ker nisem strokovnjak in sem samo vskočila sem namesto Tine, bi vas prosila, da to preverite na CSD, da boste prepričani.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje!
Ali je res, da je za porodniško naromestilo dovolj en mesec delovne dobe oziroma zaposlitve v zadnji treh letih?
Kako je s tem, se mi splača zaposliti vsaj za tri mesece pred porodom, če dosedaj nisem bila zaposlena! Ali se mo bolj splača ohraniti status študentke, v katerem mi pripada kot mamici študentki štipendija te rostali dodatki!
Lep pozdrav

Tega pa res ne vem in bi bilo bolje, da se obrnete na ZSRZ oz. vaš matični CSD

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close