Porodniška v Avstriji
Pozdravljeni!
Hvaležni bi bili, če bi kdo lahko svetoval glede tematike, ki je nisva našel drugje, da se bova z ženo lažje odločila.
S 01. 09. 2015 bom (zaenkrat za eno leto) začel delati v Avstriji in se bomo tja preselili vsi trije. Z ženo imava triletnega otroka, za katerega jaz prejemam otroški dodatek v Sloveniji. Vlogo zanj oddam vsako leto avgusta.
Žena je noseča, rok rojstva je napovedan za okoli novega leta. V Sloveniji ji pogodba poteče z 31. 07. 2015, možnosti podaljšanja zaposlitve ni (nadomešča nekoga na porodniški).
Namen imava ostati v tujini, po možnosti si zato tam urediti rezidenstvo, v Sloveniji pa vse odjaviti (v SLO odplačujeva kredit za hišo, ki je zankrat ne misliva prodati).
Seveda bi rada vse to naredila finančno znosno, nočeva se “šlepati” na raznih finančnih pomočeh (sva visoko izobražena), a vendar želiva izkoristiti ugodnosti, ki jih omogoča Republika Avstrija.
Sprašujem, kaj bi bilo finančno bolje: to, da je žena tri mesece po končani pogodbi prijavljena v Sloveniji na zavodu za zaposlovanje in bi dobivala nadomestilo, nato en mesec brez statusa, potem pa bi v Slo nastopila porodniško in prejemala Slo porodniško nadomestilo ali da se v Slo takoj z 01. 09. odjavi od vsega in se z vso birokracijo prijavi v Avstriji (kje in kako to stori).
Za porodniško nadomestilo v Avt je baje treba opraviti vsaj 10 ginekoloških pregledov V Avt, žena pa je -meni se zdi- v Slo do sedaj opravila 3 in jih v Avt ne bi do zadostnega števila. Je pogoj za por. nad. v Avt tudi ženino (vsaj začasno) prebivališče v Avt ali pa zadostuje, da sem tam prijavlejn jaz z sinom (začasno ali stalno?), ona pa še v Slo (in do kdaj, če bi prejemala Slo por. nad.)?
Za otr. dod. sem že bral v drugem forumu (ni mi samo jasno, ali ga jaz v SLo odjavim avgusta, da ne bom dobil dodatka v septembru in ga septembra prijavim v Avt ali pa v Slo samo pustim da se izteče in ga septembra prijavim v Avt).
Če se je kdo soočal s temi zadevami, bi bila hvaležna za nasvet.
Ali res noben ne ve nič o porodniški v Avstriji po preselitvi?
Mi iščemo informacije, ampak nismo še nič našli. Bil sem na AMS v Beljaku, z osebo, ki zna dobro oba jezika, bom šel še na Gebiestkrankenkasse. Prav bi mi prišla kakšna informacija. Smo pred selitvijo, delati začnem 01.09.
Nimam nasveta glede porodniške, temveč te opozarjam glede rezidentstva za davke – preberi sosedno temo.
pismo., hvala za namig,
sem že zdavnaj prebral, nisem tak, da se ne bi pozanimal.
Glede porodniške smo odkrili problem: gospa … na Centralni enoti, ki odgovarja na klice, si lasti položaj vsevednosti in navaja napačne nasvete. Smo se pozanimali osebno in izvedeli vse, kar nas je zanimalo.
Forum je zaprt za komentiranje.