Najdi forum

PORODNIŠKA pomoč

Sem nezaposlena že več kot 1 leto in tudi na zavodu nisem prijavljena(sem se izbrisala ker sem imela z njimi same probleme)pravzaprav sem se naprej izredno vpisala v šolo in sem videla da z službo bo težko in zato sem sklenila da si dela ne iščem.zanima pa me naslednje sem namreč noseča in kako si lahko uredim porodniško(sem poročena) najlepša hvala

Spoštovana Teja!

Glede na to, da nisi zaposlena, imaš pravico do starševskega dodatka. Starševski dodatek znaša 35.000 sit mesečno. Do njega si upravičena od otrokovega rojstva za nadaljnih 365 dni.
Pravico do starševskega dodatka uveljavljaš na centru za socialno delo z rojstnim listom in osebnimi dokumenti.

Lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Sem nezaposlena in nisem prijavljena na socialnem ali zavodu za delo. Zavarovana sem po možu, ki je zaposlen za polni delovni čas. Dodatno zavarovanje si plačujem sama. Otroka pričakujem v mesecu novembru. Prosim Vas, če mi lahko pojasnite kaj moram storiti, da dobim kakršnokoli nadomestilo za porodniško in kakšen je postopek.

Razmišljala sem tudi o ustanovitvi s.p. kot samozaposlena. Kaj moram storiti?

Je možno če se slučajno zaposlim, da dobim porodniško.

Že vnaprej hvala za pomoč.

Pozdravljeni Kukec!

Preberite si 39. člen Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (Uradni list RS, št. 110/2006 – UPB2, 10/2008), ki pravi:
“Pravico do starševskega nadomestila imajo tiste osebe, ki imajo pravico do starševskega dopusta in so bile zavarovane po tem zakonu pred dnevom nastopa posamezne vrste starševskega dopusta.
Pravico do starševskega nadomestila imajo tudi osebe, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, če so bile zavarovane po tem zakonu najmanj dvanajst mesecev v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do starševskega nadomestila. …”

Za vas je ključno vprašanje:
Ali ste bili v zadnjih treh letih zaposleni najmanj 1 leto oziroma zavarovani po tem zakonu toliko časa? – Če ste bili, potem vam pripada starševsko nadomestilo. Če pa ne, potem boste dobivali starševski dodatek, ki je oblika denarne pomoči staršem, kadar niso upravičeni do nadomestila. Oboje se ureja na CSD, tako da se čimprej obrnite na njih.

Suzana Gliha Škufca

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

New Report

Close