porodniska-ne se!!!
eno cudno vprasanje: kdaj MORAM na porodnisko. Namrec- jaz bi delala, kolikor dolgo se bo dalo, imam pa tudi se ves dopust (ker sem zadnje leto samo pisala tole svojo disertacijo in si nisem niti postenih pocitnic privoscila)
skratka: rada bi cimkasneje na porodnisko, da bi lahko tudi cimdlje na porodniski ostala in bi lahko se kaksen mesec ostala z malim, da mu ne bo treba kr v vrtec.
so kaka pravila, kdaj je treba it? bo to dolocila ginekologinja?
dopust moram izrabit do junija 2005, takrat enkrat pa mi tudi potece porodniska, zato si ga ne morem nic za naprej prenest (pa bi takoooo rada malo potegmila, z malim na morje etc.)
ce iam katera kaksno idejo … ???
Oj!
Edina varianta, da čimkasneje začneš porodniško, katere pa ne priporočam in hvalabogu na njo tudi ne moreš vplivati, je rojstvo nedonošenčka. Pri nedonošenčku ti začne porodniška, tisti dan ko je otrok rojen, avtomatsko se podaljša še za toliko tednov, kolikor je bil otrok rojen pred 37 tednom.
Jaz sem ravnokar zaključila s tako porodnišiko.
Srečno!
Sicer ni ravno nujno, da začneš porodniško 28 dni prej. Verjetno, če bi hotela delati, bi lahko delala. Saj te ne morejo prisilit, da začneš porodniško. Ampak NIKAKOR se ti ne bodo ti dnevi šteli v dobro, se pravi, da bi bila potem dalj časa z malim. Te dneve izgubiš!!! Tako, da bi tvoje delo šlo samo v korist delodajalca.
Po zakonu moraš res koristiti lanski dopupst do 30.06. naslednje leto, ampak hej, z delodajalcem se lahko zmeniš kakor hočeš. Če bo seveda on zato. Ampak to je odvisno od njegove dobre volje, zakonske podlage za to nimaš. Poskusiti ni greh!
Porodniško moraš začeti 28 dni prej – ne vem, v kateri službi te bodo gledali, da boš med porodniško hodila v službo (in mislim, da si Stina ni tako grozno želela delati tudi med porodniško, ampak je hotela, da je čim več doma). Če imaš še kaj dopusta za 2003, ga moraš izkoristiti do 30. junija 2004. Dva tedna letošnjega dopusta moraš izkoristiti letos (v 2004), sicer ti bo propadel s 1. januarjem 2005. Če se ti porodniška ne bo iztekla do konca junija 2005, ti bo propadel še preostanek dopusta za 2004, zato moraš tudi tega izkoristiti letos. Če se ti bo porodniška iztekla pred koncem junija 2005, pa boš lahko ostanek dopusta za 2004 (dopust – 2 tedna) izkoristila še takrat. Razen seveda, če imaš grozno razumevajočega delodajalca, ki ti bo šel zelo na roke in ti bo pustil takrat izkoristiti še letošnji dopust (ampak, kaj pa veš, kaj bo drugo leto, če si bo delodajalec to upal (s tem krši zakon), če ti bo res tudi takrat šel na roko, če vam bojo mogoče koga v kadrovski službi zamenjali…..).
Imela pa boš še ves dopust za 2005, ki ga boš lahko izkoristila po koncu porodniške.
Če ti delodajalec omogoči več pravic kot jih predvideva Zakon, ga ne bo nihče kaznoval….sicer se pa imamo za tale drek s koriščenjem dopusta zahvaliti naši ljubi Državi ….vsi tulijo (levi desni zgornji spodnji), da nas je premalo, samo da bi kdo spomnil na kakšne ugodnosti za mlade mamice in nosečnice…ni šans
najbolje boš sama presodila, če svoje nadrejene lahko poprosiš za kaj takega, lepo pa je, če so zadeve na papirju, da se ne pozabi
lp+razumevajoče šefe
Ja, stina jaz bi tudi tako. Rok imam konec julija, pa po izteku prorodniške bo mali šel v vrtec, tako bi rada da gre septembra z novim šolskim letom v jasli. Tako če bo šel avgusta se bo glih dobro navadil, vzgojiteljice, varuške in ostalih otrok, ko bodo čez mesec spet premešali skupine, vzg. in varuške, potem pa bo spet ves zmeden.
No, glede da imam še kar uredu šefa upam da se bo dalo kaj zmenit.
LP Nika (20t)
Ronja ima prav. Če ti delodajalec da več pravic, kot so v zakonu ali v kolektivni pogodbi, s tem nikakor ne krši zakona, saj ti je dal več pravic in nobene ni odvzel. Zakon krši samo v primeru, če ti ne omogoči koriščenju pravic, ki ti pripadajo.
Jaz pa vseeno ne bi tako bentila čez državo. Zmeraj pravin in še zmeraj velja, ne bodimo tako nehvaležne. A ima še katera država eno leto 100% plačane porodniškega dopusta? Pa imamo tudi otroške dodatke in še nekaj. Lahko pa bi bilo še več, vsekakor, večje davčne olajšave, še večje subvencioniranje vrtcev, ker cene so pa res nore,… ampak imamo pa vsaj to. Jaz sem zelo hvaležna državi, da mi omogoči, da sem 11 mesecev doma z otrokom, mi teče delovna doba in še plačano je. Lahko da se to zdi samoumevno, samo v večini držav nimajo niti priblično toliko porodniškega dopusta. Pa tudi naše mame niso imeli toliko, vsaj pri meni je morala mama iti po 4 mesecih delat.
Jaz sem bom tudi poskusila zmenit, da bi se mi letošnji dopust prenesel po juniju drugo leto. Ker je res zoprno, da moraš iti sredi poletja, ko so vsi na dopustu delat. Tako se mi je zgodilo pri prvi in mi je bilo kar hudo. Ampak druga pesem je, če bo delodajalec za to. Včasih je šef dokaj raumevajoč in se da z njim kaj zmenit, no, bomo vidli, kako bo s tem. Ampak karkoli se bom zmenla, hočem imeti na papirju.
Ja, razumevajoče šefe vsem. 🙂
pravzaprav se strinjam s tabo Ayluna…samo mene pogreje, ker ženske bentijo čez delodajalce. zakaj bi se pa sploh delodajalec šel socialo…znanka, ki živi ZDA bo šla čez nekaj dni v službo pa ima doma dvomesečnega dojenčka (pravi, da je sploh priviligirana), tudi moja mama je bila doma le kratek čas, , tudi sama verjetno kaj daljše pavze ne bom imela, ker je za delodajalca ceneje, da so mi domov napeljali vse potrebne povezave, kot da bi našli in usposobili drugega…pa ne me narobe razumet, ker sama mislim, da ja vsak nadomestljiv in če razmišljam o tem, me hudo zaskrbi, kaj bo z varstvom itd… samo to je debata za ob kofetu…ali za malo kasneje….sploh pa poglej kako visimo na forumu med delovnim časom….na račun delodajalca
S tem zadnjim stavkom pa se kar strinjam.
Ker je meni težko nekaj takega početi, ne da bi imela vse pošlihtano, sem pogruntala, zakaj sem do tega upravičena. 🙂 Namreč, po zakonu mi pripada ura za dojenje. Ampak, to urejata dva zakona (joj, jaz sem na te zakone res mahnjena :)), v glavnem ni urejeno, kdo bi naj to plačal. In jaz sem povedala za to uro šefu in je rekel, da jo sicer lahko imam, samo da mi jo ne plača. 🙁 Tako sem si sedaj pač vzela nadomestno pravico, da surfam med delovnim časom. 🙂 In moja vest je dosti manj obremenjena.
Pa še en razlog imam kot opravičilo. Trenutno imam takšen fizični položaj, da nihče ne vidi na moj ekran. Ampak v kratkem bi se naj selili in bomo vsi zaposleni v enem prostoru (kar je za moje pojme čisto mimo in preživeta ideja za takšno delo, kot ga mi opravljamo, ampak to je spet debata za kje drugje) , tako da bo surfanje hudo hudo omejeno, kjer bomo vsi vse vidli. In ta dan se bliža, zelo bliža, tako da koristim še zadnje trenutke prostosti. 🙂
Drugače pa že resno razmišljam, da bi se “postila” od tega foruma. Od foruma starši-staršem se že kar nekaj časa. Na dveh pa res ne morem aktivno sodelovat.
ja, hvala za mnenja. rok mam namrec 21. junija in porodnisko tja do 24. maja. Takrat je res tecno iskat vrtec. Pa smili se mi mali, ker bo mogu tko zgodi “od doma”. No, zvenim kot prava mila jera. Ampak sem izkusila na lastni kozi menjavanje vrtcev, zoprne vzgojiteljice etc. Mogoce je pa zdej- v dobi demokracije- kej bols (sanja svinja …).
glede uporabe interneta za “izvensluzbene aktivnosti” se pa kr strinjam: se vcasih prav cudim, kak se najvec dogaja ravno v dopoldanskem casu, ko pa pridem popoldan na forum, pa nobenga nikjer. js to res vecinoma pocnem v prostem casu (oz. v casu pisanja za racunalnikom), ker mam v sluzbi prevec dela. boooga! sej ni take panike.
no, lepo se mejte, pa ven na soncka, ko je tako lepo vreme!
😉