Porodniška in sociala!?!
Lepo pozdravljeni!
Moj problem je sledeč:
Prijavljena sem na zavodu za zaposlovanje in prejemam denarno pomoč iz socialne. Sedaj sem noseča in me zanima kaj mi sploh pripada v prvem letu po rojstvu oziroma kako je s porodniško na socialni.
S fantom sva neporočena in imava stalno prebivališče vsak na svojem naslovu pri starših. Otrok bo imel očetov priimek in moj naslov.
Zdaj pa par vprašanj:
– Ali je otrok lahko zavarovan po očetu?
– Ali očetu pripada očetovski dopust? kaj pa kasneje bolniška?
– V kakšnem primeru bi bila samohranilka?
– Kakšna denarna pomoč mi pripada in v kakšnemk znesku? Glede na kaj se izračuna?
Potem pa imam eno skrb in sicer jaz trenutno živim pri fantu, kjer pa nisem prijavljena. Bojim se potem kakšnih kontrol socialne. Kako bi lahko to uredila? Ali kaj pomaga začasno prebivališče? In kaj se potem spremeni pri mojih prejemkih od socialne? Se bo upošteval partnerjev dohodek in ali je še vedno potrebna preživnina?
Predvsem pa me zanima v katerem primeru bi bila samohranilka?
Malo sem zakomplicirala ampak upam da sem bila vsaj jasna.
Prosim za pomoč vse tiste, ki ste imeli s tem izkušnje in ki se kakorkoli spoznate na te stvari.
Hvala!
Pozdravljena!
V času, ko boš na porodniškem oziroma starševskem dopustu, boš prejemala t.i. starševski dodatek, ki v letu 2005 znaša 40.030 SIT. Ob rojstvu lahko uveljavljaš t.i. pomoč ob rojstvu otroka in otroški dodatek.
Za uveljavljanje pravic iz naslova starševskega varstva in prejemkov moraš imeti ustrezno urejene odnose z otrokovim očetom.
Lp,
V čem je problem? Iz napisanega vidim, da je otrok samo sredstvo, da se pride do nekih dodatnih državnih sredstev. Zakaj pa niste poročeni? Sicer je res, da je to vaša osebna odločitev, pa vendarle, za v dobro otroka, saj on ni nič kriv. Rešitev je zelo preprosta: poroka. Samo ne se izgovarjati, da je predraga, ker poroka sama nič ne stane. Mislim, da je zelo nesramno do otroka takšna miselnost: sedaj, ko ga imam, pa hočem državo iztisniti za tisto, kar mi pripada. Ja, a vidva bosta pa vseskozi delala otroke in hotela imeti nekaj od države? Nimate opravljenih niti osnovnih stvari: niste ne prijavljeni, ne poročeni, otrok bo imel priimek od očeta… Ja, ali se vam zdi, da ste pošteni? Če že ne do sebe, pa vsaj do otroka in države? Samo brez moralcev, prosim.
Sorry , samo vprašala sem, ker na tem področju nimam izkušenj in me skrbi, če bom vse prav uredila. Če bi imela namen delati otroke samo zaradi denarja, potem ne bi tu na forumu spraševala ko sem že noseča, ampak bi se prej pozanimala, koliko bom iztržila za njega. Sramota, da nimaš toliko pospravljeno pri sebi, da se službe ne da dobit kar tako in da si potem odvisen od sociale. A se tebi zdi da bom lahko živela od tega kar bom dobila? Če bi za otroka dobila mnogo več potem se pa oglašaj in govor da izkoriščam. Za teh borih 60.000 sit pa ne vem če se splača na to karto igrat. Otrok je plod ljubezni, ne pa papirja, ki ga dobiš ob poroki. Toliko vzemi na znanje. Po moje govoriš iz lastnih izkušenj, da vse tako veš. Jaz pa lahko zase povem, da sploh nimam pojma o denarju in je otrok najina velika želja, ki se nama je uresničila po dolgem času.
Kaj pa bi poroka rešila? Še vedno bi dobila nek denar in spet bi se stegovali jeziki……….
Stamota zate, namesto anonimnež se podpiši brezsrčnež.
Da ti je nekaj jasno: razlikovati moraš moraš med brezsrčnostjo, amoralnostjo in neporočenostjo ter pospravljenostjo in prijava na naslovu. Toliko o tem. Glede poroke: da se dva poročita je sad in namen, da si nekdo upa “tvegati”, da ima nekoga zares rad. Vendar vidim, da je težko govoriti o pristni ljubezni, če ima nekdo poroko samo na papirju, ki nič ne reši. Seveda je vprašanje ali imam lahko nekoga ravno tako rad, če nisem poročen? Nekaj podobnega je, če lahko vozim avto enako dobro, če imam izpit ali pa ga nimam. Če je potrebna podrobnejša razlaga, z velikim veseljem odgovorim. anonimni srčnež
glede nato, da te zanima predvsem to, kako bi bila samohranilka, kar si ne želi nobena normalna ženska ne zase in za svojega otroka, se ne čudi, da se je oglasil neki aninomnež. se pa strinjam z njim, ki pravi, če se ti to zdi pošteno, da bi urejala status samohranilke, če pa dejansko živiš pri partnerju. dejansko samohranilka nisi, razen na papirju. in tako stanje naša država podpira 100 na uro. kdo bo pa pol še sploh delal, če je point uveljavljat socialne dohodke vsepovsod.
“Velika želja po otroku, ki se nama je končno izpolnila.” Ampak, brez službe, neporočena, brez dohodkov-brezčutna si do otroka, kaj mu lahko nudiš poleg ljubezni? Zanašaš se na socialo, rada bi imela status samohranilke…- veliko je takih- zato pa so naše plače tako obdavčene, ker mora vsak zaposlen zdraven plačevati še za nevemkoliko nezaposlenih in takih, ki se sploh nočejo zaposliti, radi pa živijo normalno življenje brez odrekanj!
se strinjam z vami. nekatere res samo zanima kako bi kje zaslužili.
A ta ženska sploh ve kaj bi rada. otrok bi bil na njega prijalvjen, imel njegov priimek, on bi koristil starševski dopust, zanj pa ne bi plačeval, da bi ona od države kaj dobila.
malo protislovno, a ne?
madonca ste sitni…sami poštenjaki so se začel obešat po forumih….pometite najprej pred svojim pragom potem pa napadajte soljudi…ce vas matra kam gre davkoplačevalski denar potem pojdite na šubičevo…tudi meni ni všeč javna poraba, tako da dokler se ne zgodi neka revolucija bom tudi jaz poiskusal čimveč potegnit od te nase drzave…klinc saj vanjo vlagam ravno tako kot vsi ki delamo…nudi mi pa nič…razen če plačam……
Forum je zaprt za komentiranje.