Najdi forum

SPOŠTOVANI!

Konec februarja mi poteče delovno razmerje za določen čas, ki je trajalo neprekinjeno dve leti. Ker ob delu končujem študij in se smer študija razlikuje od stroke v kateri sem zaposlena, se z delodajalci o pogodbi za nedoločen čas nikoli nisemo pogovarjali.

Sedaj pa se je moja situacija spremenila – sem namreč noseča. Rok imam 13.09.2004, s porodniško pa lahko pričnem 16.05.2004 ( 28 dni prej ) ali 29.04.2004 ( 45 dni prej ). Seveda sem prosila za podaljšanje pogodbe vsaj še za tri mesece, vendar se vodje zgovarjajo drug na drugega, češ da je trenutno krizna situacija itd. ( zaposlena sem v NLB d.d., ki je dovolj velika in je kompliciranje zaradi 3 mesecev naravnost sramotno ).
Zanima me, kako naj postopam naprej – po prenehanju delovnega razmerja mi pripada še 3m nadomestila 75% deleža plače, nato lahko nastopim porodniško, ki bo seveda precej manjša saj se mi bo štelo samo 9 plač ( pa že te so bile precej nizke ) + 3 mesece nadomestila – ali to sploh drži?!

Kako pa je v primeru, če me kdo zaposli – ali me mora zaposliti za celo leto ali me lahko samo za 3 mesece. in če to tudi vpliva na višino porodniške ter kakšne so njegove obveznosti, oziroma bremenitve? Ali je to zame bolj ugodno glede na višino porodniške?

Vljudno se vam zahvaljujem za odgovore in vas vse lepo pozdravljam!

Zadeva bi bila najbolj enostavna in verjetno tudi najbolj ugodna, če vam v podjetju podaljšajo pogodbo.

V kolikor to ne bi bilo mogoče, pa puskusite poiskati zaposlitev nekje drugje. Lahko vas zaposlijo tudi za tri mesece. Višja plača – toliko bolj za višino porodniške.

Na višino porodniške pa vpliva zadnjih 12 plač. (Višina nadomestila znaša 100% povprečja).

Porodniška oz. porodniško nadomestilo je nadomestilo plače, ki izhaja iz zavarovanja za starševsko varstvo, torej sklepam, da delodajalec s tem nima nikakršnih finančnih obveznosti. Preverite na CSD.

Lep pozdrav!

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close