porodna analgezija z Remifentanylom – POSTOJNA
Pozdravljeni,
sicer sem pobrskala vse naokoli pa nikjer zasledila aktualnih izkušenj mamic z Ultivo na splošno in Ultivo v Postonjski porodnišnici.
Ko se je ta metoda pri nas šele uveljavljala, sicer berem dobre izkušnje porodnic, kljub temu pa nekje v ozadju ogromno neke negotovosti, negativnih učinkov… Kako je s tem dandanes? Je ta metoda res tako nevarna kot pišejo nekatere. Vas g.Pušenjak, kot priznanega genikologa bi prosila za informacije glede tega načina lajšanja bolečine.
Glede porodnišnice Postojna pa me zanimajo izkušnje mamic…kako ste bile zadovoljne? Je ta način lajšanja bolečin plačljiv??
Hvala! LP
Spoštovani,
za informacije od drugih bralk boste morali uporabiti kakšen odprt, nemoderiran forum, ker na tem ni mesto za izmenjavo izkušenj in informacij. Morda na “Starši staršem” ali “Starševski čvek”? Sicer pa je ultrakratki Remifentanil (Ultiva) zelo sprejeta metoda lajšanja porodne bolečine, ki izjemno redko povzroči zaspanost otroka po rojstvu, saj se snov remifentanyl razgradi v ultrakratkem času pol minute do minuto in so razgradni produkti neaktivni. Ravno ta ultrakratki razgradni čas daje temu sicer morfinskemu analgetiku tolikšno stopnjo varnosti in uporabnosti med porodom. Kako je s financiranjem obporodne analgezije na splošno v Postojni sicer ne vem, ampak po pravilniku ZZZS bi morala biti vključena v ceno zavarovanja.
Vrjetno mi dr.Pušenjak ne bo dovolil objave, pa vseeno poiskusim…
Rodila sem lani z pomočjo Ultive v Ljubljani.
Dobila sem jo, ker bi bilo epiduralno skoraj nemogoče nastaviti(naravni popadki na 3 minute+dodatek umetnih, prag bolečine zelo nizek).
Moje izkušnje?
Kaj pa vem. Za naslednjič si želim epiduralno, pa če bo treba ponjo v Postojno.
Od Ultive sem bila “zadeta”(govorila in delala sem neumnosti, ki se jih danes sramujem), v svojem svetu(kar blodila sem, dobesedno), večine poroda se ne spomnim, spomnim pa se, da me je še vedno zelo bolelo(Ultiva ti odreže samo vrh popadka-ostalo čutiš). Pred iztisom sem se dobesedno zbudila in rodila. Iztis ni bil boleč. Vem pa, da sem imela hude bolečine takoj po porodu- zelo me je bolela medenica(bolj kot cel porod). Otrok je bil vredu, le obarval se je malce kasneje(apgar 9-9).
Tako da- nevem, če ti priporočam. Povedala sem ti svojo izkušnjo, pa se odloči sama.
V Postojni lani Ultive niso dajali(razen, če epiduralna ni bila mogoča), kolikor je meni znano.
Sem bila tam na tistem obveznem predavanju, če želiš imeti epiduarno, pa so povedali veliko podatkov takrat proti Ultivi. V Ljubljani sem jo vseeno dobila.
Sem hvaležna, ker mi je vsaj malo olajšala dolg porod, se pa ne bi več odločila za njo.
Lahek in hiter porod ti želim!
če se analgezija izbira pacientu primerno in z občutkom ter empatijo, lahko smiselno in pravilno ter kakovostno uporabimo katerokoli analgezijo, pa bo v redu, karkoli pa se uporablja brez empatije do pacienta, rutinsko ali celo samo iz komercialnih interesov, pa bo slej ko prej povzročilo škodo. Bistvo torej ni vrsta ali način analgezije ampak vse ostalo, kar se še dogaja ali pa ne dogaja okrog poroda.