Pozdravljeni!
Če si osnovno in dodatno zdravstveno zavarovan v Sloveniji, želiš pa roditi v tujini – npr. Švici, koliko stroškov ti v tem primeru zdravstveno zavarovanje krije v primeru naravnega poroda oz. carskega reza? Kako je v primeru, če pride do kakšnih komplikacij pri porodu?
Ali so tu razlike med kritjem med zavarovalnicami, ki nudijo dodatno zdravstveno zavarovanje, razlikujejo, ali se to krije iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja?
Bi bilo za ta primer dobro skleniti še kakšno zavarovanje za tujino, če načrtuješ nekajmesečno bivanje po produ v tujini? Koliko mesecev pred odhodom v tujino je dobro skleniti to zavarovanje?
Kaj še svetujete v tem primeru?
Hvala že vnaprej za vaš odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni !
Na spletnih straneh ZZZSja je prav posebej navedeno glede poroda:
Povračilo stroškov v primeru, da sami plačate porod v tujini (EU,EGPin Švici)
Evropska kartica ne pokriva stroškov poroda v državah članicah EU, EGP ter Švici, če je namen bivanja zavarovane osebe v teh državah porod. V primeru načrtovanega poroda v tujini mora zavarovana oseba stroške poroda poravnati sama. V primeru, da boste zahtevali povračilo stroškov na ZZZS izpolnite obrazec Vloga za povračilo stroškov poroda v tujini, katera se nahana na spletnih straneh ZZZSja. Potrebno je predložiti tudi vso zahtevano dokumentacijo. Stroški vam bodo povrnjeni v enaki višini stroškov poroda v Sloveniji in sicer 100% iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Svetujemo, da stopite v kontakt z najbljižbo enoto ZZZS-ja, kjer vam bodo podali vse potrebne informacije.
Lep pozdrav,
Tanja Cep
TRIGLAV, Zdravstvena zavarovalnica, d.d.
http://www.zdravstvena.net/
Pozdravljeni
Tudi moje vprašanje se nanaša na porod v tujini (Nemčija) in s kritjem stroškov iz tega naslova:
Zaposlena in zavarovana sem v Sloveniji, vendar imam stalno prebivališče v Nemčiji, kjer želim tudi roditi.
Z posebnim obrazcem (E 106) sem si uredila zavarovanje v tujini (ZZZS povrne stroške moji nemški zavarovalnici), na podlagi česar sem lahko tukaj opravljala redne ginekološke preglede.
Zanima me ali moram poleg tega (zgoraj navedeno urejeno razmerje med obema zdravstvenima zavarovalnicama) izpolniti dodaten še obrazec za povračilo stroškov poroda?
Zanima me tudi, kateri stroški so v tem primeru kriti?
Hvala za odgovor in lep dan.
Pozdravljeni,
porod je storitev, ki je v celoti krita iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, kar pomeni, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje ne krije ničesar. Posledično svetujemo, da se za odgovore na spodaj navedena vprašanja obrnete na najbližjo enoto Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Lep pozdrav,
Tanja Cep
TRIGLAV, Zdravstvena zavarovalnica, d.d.
http://www.zdravstvena.net/