porod v 28 tednu
Mamice!
Zelo rada bi dobila čim več koristnih in predvsem spodbudnih informacij od mamic, ki so rodile v 28 tednu nosečnosti. Sama sem bila včeraj na UZ pregledu, kjer so ugotovili, da bom lahko zaradi predležeče posteljice, ki sicer še ni dokončno potrjena rodila predzgodaj. Zame je bil to popoln šok in en dan že praktično samo še jokam in čakam na najhujše. S partnerjem sva si tega otroka tako zelo želela in do sedaj sva se tudi že precej “namatrala”, ko pa sva končno začela upati, da bova tudi midva dobila svojega otročka šok.
Zanima me ali je katera od vas tudi imela predležečo posteljico, pa je kljub temu rodila kasneje in ne okrok 28 tedna? Prav tako me tudi zanima, kakšne so možnosti, da otrok preživi in postane zdrav otrok, četudi se rodi v 28 tednu? Tudi glede gibanja ne vem – sem sicer na bolniški vendar se počutim dobro, sedaj pa sploh ne vem ali naj samo ležim, da zadeve ne bom poslabšala ali se lahko tudi gibljem?
Resnično bi rada par spodbudnih informacij, saj sem z živci že čisto na koncu.
Hvala
Draga Bojana!
Jaz nisem rodila v 28. tednu, sem pa trenutno v 36.tednu nosečnosti. Ko sem bila na UZ pri 20. tednih je bila diagnoza placenta previa. Bolj kot sem gledala na internetu in po raznih literaturah, bolj prestrašena sem bila. Nekaj dni sem jokala in bila čisto iz sebe. Seveda me je bilo najbolj strah, da ne bi bil otrok močno nedonošen. Po treh tednih sem imela šla na UZ (samoplačniško, ker nisem mogla zdržati do redne kontrole pri 28. tednih) in posteljica se je ZELO odmaknila in jaz sem se ZELO pomirila. Med tem ko sem čakala na “dokončno” diagnozo sem uspela pridobit informacije o dveh mamicah, ki sta imeli dejansko placento previjo, pa nobena ni rodila ekstremno pred rokom, kljub temu, da je posteljica celo prekrivala maternični vrat, pač pa sta morali zelo mirovat. Zato se nikar ne vnemirjaj, saj se posteljica lahko zelo dvigne v zelo kratkem času, če pa se slučajno ne bi, pa je možnost za dober izzid nosečnosti vseeno zelo velika.
Drži se!
Klara
Pozdravljena!
Ne vem, kaj ti je še povedal G, ampak moja tašča je rodila 3 tedene pred rokom s carskim rezom, imela je predležečo posteljico. Tega je že 23 let, ampak bistvena posledica predležeče posteljice je, da imaš carski rez.
Tudi sama sem ga imela, ni glih super, ampak konec koncev je pomembno, da imaš zdravega otročička.
Ena kolegica pa je konec marca rodila v 27. tednu, sedaj se približuje njen rok, sta pa z malim že doma, vse je v redu. Se dojita, dva meseca si je iztiskavala mleko!!! Vse čestitke njej.
Srečno!!!
Pričakuj najboljše!!!!
Vesna
Bojana naj ti še jaz nekaj povem. Sedaj, ko sem bila v bolnišnici je ena ženska ležala z mano v sobi, in je imela težave kot ti in še so ji morali narediti cirklažo. To ni nič pomagalo je rodila v 26 tednu nosečnosti. Na srečo punčka je ostala živa tehtala pa je 580g. Takoj so jo odpeljali v Ljubljansko bolnišnico, nato je še ona šla v Lj, da bi vsaj tamali devala materino mleko. Hvala bogu je vse dobro punčka je uredu mamica isto, je pa res bila skoraj 3 mesece v bolnici. Ne vem to je odvisno tudi od sreče in, če je otroček borec tako kot povedo ginekologi. Pred kratkimi je o tem pisal dr. Pušenjak pojdi pod iskalnik pa boš našla kaj je napisal za nedonošenčke. Držim ti pesti, da boš ti in tvoj otroček izdržala, do konca.
Drži se
lp, Doroteja
Draga Bojana:
samo panike ne! Malo si preberi, pa bos videla, da predlezeca posteljica sploh to ni do vsaj 28. tedna. Ko ti maternica raste oziroma se razteguje, se tudi posteljica v veliki vecini premakne navzgor, stran od maternicnega ustja. Sele po 28. tednu se lahko govori o placenti previji. Pa tudi ce to potem imas, sploh ni nujno, da bodo problemi (odvisno tudi od tega, ce posteljica prekriva ustje: ce ti ga sedaj ne, potem ti ga sploh ne bo tudi kasneje). Sama sem imela nizko, spredaj in predlezeco posteljico vse do 28. tedna, potem pa je bila le-ta odmaknjena od ustja v 32. tednu za celih 5cm, kar je povsem super. Sedaj sem v 37. tednu brez problemov.
Ce res pride do prezgodnjega poroda (zelo redko), je 28. tednov ze zelo dobro in so moznosti za zaplete zelo majhne (odvisno najvec od teze otroka). Po tem pa seveda vsak teden veliko steje v dobro.
Torej, brez panike, ker sebi in otroku tako samo skodujes. Raje uzivaj!
Pozdrav,
Sara
Bojana!
Malo nazaj si poglej poste o prezgodnjem porodu. Jaz sem rodila v 28 tednov in pol, čeprav je bila nosečnost naravnost pravljična. Dva meseca je bil na intenzivni. danes je star skoraj 11 mesecev, zdrav in celo dojiva se še vedno. Brez panike, mali so pravi borci, osebje na intenzivni pa krasno. Glede na nedavni članek v Oni si predstavljaš, da delajo čudeže. Težav, s katerimi se spopadajo niti ne občutiš, za čudodelnike jih imaš pa vseeno. Ko je bil moj na intenzivni, so mu delale družbo tri punčke rojene v komaj 24 tednu. Bi jih morala videti na srečanju nedonošenčkov… prave male gracije! Pogumno!
Sama sem rodila v 28. tednu nosečnosti in sicer da ti povem za tolažbo, da je bilo to že pred 16 leti. ( ob porodu so mi rekli da je 20% možnosti da preživi) Štiri mesece se je moj 1300g težak sinko bojeval za življenje in zmagal. Zapletov je bilo kar se da, nije bolezni, da je nebi staknil. Ampak boril se je in vse je bilo ok. Ta otrok je bil moja (naša) sreča celih 16 let. A ker je usoda tako kruta smo ga lani izgubili v prometni nesreči. Bil je zlat fant morda tudi zaradi tega, ker je bil obdan od vsega začetka z veliko veliko ljubezni… še sedaj ko to pišem ne morem dojeti da tega sončka ni več.
Ampak ne bom te morila z mojimi problemi. Pogumno naprej in bodi optimist. Boš videla da bo vse ok.
Anaja
Oprosti Bojana, glede PP ti žal ne morem pomagati. Imam pa vprašanje za Vesno: a bi povprašala mamico – tvojo kolegico, če bi bila pripravljena podeliti svoje izkušnje glede prezgodnjega poroda, iztiskanja mleka in dojenja nedonošenčka? Pri LLLI SLO bi nam njene osebne izkušnje zelo prav prišle, saj je bistvo našega delovanja prav pomoč in izmenjava izkušenj “mama-mami”. Če je pripravljena in če že ima čas zato, naj me prosim pokliče (041/731-696) ali piše na mail.
Zdravo!
Jaz sem v bolnici preležala 3 mesece zaradi skrajšanega materničnega vratu, moja “cimra” pa 3 mesece zaradi predležeče posteljice. Njena diagnoza je bila zelo slaba (glede na starost in dejstvo, da je to njen 1. otrok), pa je vseeno dočakala 38. teden. Počivaj, ne pretiravaj, miruj in vse bo dobro.
Alenka
Zivijo,rabín tolazbo ker sem zdajú en teden lezala v bolnici zaradi skrajsanega maternicnega vratu,takrat na kontroli sem ga umelý 24mm in cerviks 0,5 in sploh nevem kaj to pomeni….zdravnica je rekla dá se boji predcasnega poroda in sem mohla ostať v bolnici,zdajú so me odpustili in rekli dá naj pocivam…mene pa je stráh sem vendar komaj 28tednov noseca in otroka si zelo zelima….hvala
Zivjo !
Tudi jaz sem imela predležečo posteljico in v 30 tednu se mi je malce pretrgala, da sem krvavela. Tako sem pristala v porodnisnici kjer mi je uspelo priti 🙂 do 36 tedna., ko se mi je maternica konkretneje raztrgala in so mi morali narediti nujni carski rez. Vse se je srečno končalo in sedaj je že 6 letnik.
Je pa res dobro, da čimveč počivaš in v primeru najmanjše krvavitve odhitiš v bolnico.
Saj, če pride do hujšega pretrganja, je hitro lahko prepozno.
A le pogum, večina teh nosečnosti se konča brez problemov. Le, da je pač potrebno roditi z carskim rezom, ker vaginalni porod ni mogoč.
Lp, M