Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Porod s pomočjo hipnoze ali avtohipnoze

Porod s pomočjo hipnoze ali avtohipnoze

Hipnoza je stanje usmerjene pozornosti pri kateri se telesno in duševno sprostimo. V takšnem stanju se nam zelo poveča dojemljivost za sugestije, ki so osnova za terapevtski pristop. Oseba, ki je v hipnozi vedno sama odloča ali bo sugestije sprejela ali zavrnila. Hipnoza je varna in uspešna metoda, še posebno ko jo izvajajo medicinsko izobraženi hipnoterapevti (zdravniki, klinični psihologi itn.). Avtohipnoza pomeni, da se hipnotiziramo sami. Da to lahko dosežemo, potrebujemo primerno predhodno šolanje (tečaj in dovolj vaje).

Hipnoza in avtohipnoza sta zelo dobri protibolečinski metodi pri porodu in nimata stranskih učinkov ali zapletov.

Primerni sta za porodnice pri katerih vnaprej ne pričakujemo porodnih zapletov in si želijo mnogo manj boleč ter krajši porod, nežen tudi za njihovega otroka.

Metodi sta učinkoviti pri skoraj 85% porodnic, ki so se ustrezno pripravljale na porod v hipnozi ali avtohipnozi.

V primerjavi s povsem naravnim porodom (pri katerem ne uporabimo nobene protibolečinske metode), so raziskave pokazale naslednje značilnosti porodov s pomočjo hipnoze, avtohipnoze in porodov v epiduralni analgeziji:

Zmanjšanje porodne bolečine: s pomočjo hipnoze (ali avtohipnoze) se porodna bolečina povprečno zmanjša za več kot polovico, pri epiduralni analgeziji pa za 75%.

Epiduralna anlgezija ima dokaj pogoste blage stranske učinke, hudi zapleti in stranski učinki epiduralne analgezije pa so zelo redki. Hipnoza in avtohipnoza sta povsem brez stranskih učinkov ali zapletov.

Porodi s pomočjo hipnoze ali avtohipnoze so krajši od povsem naravnih porodov in precej krajši kot porodi v epiduralni analgeziji.

Stimulacijo kontrakcij uterusa s Syntocinonom (= umetni popadki) uporabimo pri porodu v epiduralni analgeziji skoraj pri vseh porodnicah, pri povsem naravnih porodih v cca 70%, pri porodih, kjer uporabimo hipnozo ali avtohipnozo pa še redkeje.

Žal je vakuumska ekstrakcija otroka, V.E. (= izhodni vakuum) pri uporabi epiduralne analgezije zelo pogosta izhodna porodniška operacija. Skoraj vsak šesti otrok se rodi s pomočjo V.E., kar je 5 krat pogosteje kot pri povsem naravnem porodu.V.E. otroka pri porodih v hipnozi ali avtohipnozi so redke, podobno kot pri povsem naravnih porodih.

Pogostnost carskih rezov je pri vseh oblikah porodv skoraj povsem enaka.

Izguba krvi med porodom je, po nekaterih raziskavah, nekoliko manjša pri porodih v hipnozi ali avtohipnozi v primerjavi s porodom v epid.analgeziji ali povsem naravnim porodom.

Raziskave so pokazale, da je Apgar (ocena stanja otroka po porodu) po 1.minuti za malenkost boljši pri porodih s pomočjo hipnoze ali avtohipnoze v primerjavi s povsem naravnim porodom ali porodom v epid.analgeziji, in enak po 5.minutah. Razlike statistično niso pomembne, je pa to posreden dokaz, da hipnoza ali avtohipnoza otroku nikakor ne škodita, kvečjemu obratno.

Porodnice, ki so rojevale s pomočjo hipnoze ali avtohipnoze ali epid.analgezije, so bile manj anksiozne (manj jih je bilo strah porodne bolečine, izhoda poroda itn.) v primerjavi s porodnicami, ki so rojevale povsem naravno.

Porodnice, ki so rodile s pomočjo hipnoze ali avtohipnoze so lažje vzpostavile dobro laktacijo, prav tako je bilo tveganje za poporodno otožnost ali poporodno depresijo nekoliko manjše.

Porod s pomočjo hipnoze ali avtohipnoze zato svetujem tistim nosečnicam / porodnicam, ki želijo
– protibolečinsko metodo pri porodu brez stranskih učinkov ali zapletov
– in ki so pripravljene sprejeti blago do zmerno izraženo porodno bolečino, predvsem na koncu poroda,
– ki si želijo naraven in krajši porod, hkrati nežen tudi za njihovega otroka in roditi brez strahu
– ki nočejo povečanega tveganja za vakuumsko ekstrakcijo (V.E.) njihovega otroka
– ki želijo lažjo laktacijo (boljša tvorba mleka in lažje dojenje)
– ki želijo zmanjšati tveganje za nastanek poporodne otožnosti ali depresije po porodu

Sergej Pušnar, dr.med.,spec.ginekologije in porodništva Naročanje na hipnoterapijo od poned. do petka od 7.30 - 8.00 in od 20.00 - 20.30 na GSM 040 799 427

Spoštovani,

sama sem imela izkušnjo z avtohipnozo sicer na področju nastopanja v javnosti in moram reči, da se metoda dejansko obnese, vendar jo je treba izvajati redno, dosledno in z upoštevanjem navodil za izvajanje avtohipnoze.
Ker sem v visoki nosečnosti, pa me zanima, kakšne sugestije bi priporočali za porod? Rada bi kakšne konkretne primere, saj bo to moj prvi porod in resnično ne vem, kaj pričakovati in kako oblikovati sugestije.

Lep pozdrav in hvala za odgovor!

Predlagam vam, da se naučite hitro indukcijo hipnoze s pomočjo tehnike “spust prsta” (finger drop), nato pa nadaljujete s poglabljanjem npr. s pomočjo “mavrice” (rainbow) – recimo, da vas obdaja meglica različnih barv, ki vas še bolj sprošča. Varen kraj (safe place) si izberite po želji (npr. plaža na morju ali sprehod po gozdu ali vaša lastna soba).
Ko postanejo kontrakcije maternice (popadki) močnejši, pa lahko uporabite tehniko “anestezije rokavice” (glove anesthesia), ki jo potem prenesete na predel trebuha in vse navzdol do sredine stegen ali kolen.
Potrebne so redne vaje od približno 32.tedna nosečnosti dalje vsaj za tiste, ki se z avtohipnozo srečajo prvič.

Srečno pri porodu.

Sergej Pušnar, dr.med.,spec.ginekologije in porodništva Naročanje na hipnoterapijo od poned. do petka od 7.30 - 8.00 in od 20.00 - 20.30 na GSM 040 799 427

Hvala za vaš odgovor.
Prosila pa bi samo za potrditev, če sem vas prav razumela.
S “spustom prsta” se dejansko spravim v stanje hipnoze, z “mavrico” se še bolj sprostim, potem si predstavljam varen kraj… to mi je jasno. Glede tehnike “anestezije rokavice” me pa zanima, ali naj si predstavljam, da imam omenjeni predel pod anestezijo ali si lahko tudi pomagam s kakšnimi vnaprej posnetimi sugestijami (npr. “Neprijetnost ob popadkih je vsak trenutek manjša” ali kaj podobnega)?
Lep pozdrav!

Kje se pa teh vaj da naučiti, ki jih opisujete v zadnjem postu, spust prsta, anestezija rokavice,…, sama sem trenutno v 29. tednu, pa me omenjene stvari zanimajo,…, z avtogenim treningom sem se že srečala, tudi z določenimi metodami sproščanja že, saj sem se oz. še se, samo trenutno brez zdravil, zdravim za anksioznostjo in paničnimi motnjami.

Sunset chaser: lahko si predstavljate, da imate v npr. desni roki od sredine podlahti do konic prstov občutek, kot ga imate, če ste dobili anestetik pri zobozdravniku (gluhost, neobčutljivost, odrevenelost, mravljinčenje itn) ali pa da ste imeli roko v mrzli vodi ali v snegu in podobno. Nato ta občutek prenesete na predel telesa, ki ga želite “anestezirati”. Predvsem se morate “spraviti” v srednje globok trans, če želite, da bo to dovolj učinkovito. Lahko uporabite tudi sugestije, kot pri avtogenem treningu. Ne uporabljajte negativnih sugestij = neprijetnost popadkov, raje uporabite pozitivne, npr. v trebuhu čutim le pritisk in tiščanje, ki pa me sploh ne moti…

andtrc: ni prav, da bi komurkoli delal javno “reklamo”. Sporočilo sem poslal kot zasebno sporočilo.

Hvala, bom poskusila.

Lep pozdrav!

Pozdravljeni,
tudi jaz se zanimam za lajšanje porodnih bolečin s pomočjo hipnoze oz. avtohipnoze in me tako kot andtrc zanima, kako se lahko naučim omenjenih vaj ter kje si lahko preberem kaj več o tej temi.

Majakaja,

Če se prvič srečate z avtohipnozo, potem je bolje, če se tega naučite pod kontrolo oziroma na tečaju, ki je temu namenjen. Iz knjig se boste sama težko naučila.
V zasebnem sporočilu sem vam sporočil, kje se veščine avtohipnoze lahko naučite.

Lp

Pozdravljeni,

Prosila bi, če tudi meni sporočite, kje se je mogoče naučiti avtohipnoze?

Hvala in lep pozdrav.

Odgovor poslan preko zasebnega sporočila.

Pozdravljeni,

Še jaz prosim,da mi sporočite, kje se lahko naučim avtohipnoze?

Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni,
tudi mene zanima, kje bi se lahko naučila avtohipnoze.

Hvala in lep pozdrav!

Pozdravljeni,
tudi jaz bi vas prosila za informacijo kje se je možno naučiti avtohipnoze oz. kdo in kje izvaja hipnozo za lažji porod.
Hvala in lep pozdrav,
Ema

Pozdravljeni,

še jaz bi vas lepo prosila za informacijo o tem, kje bi se naučila tehnik avtohipnoze!

Najlepša hvala!

Odgovora vam ne morem poslati preko zasebnega spororčila, ker niste navedli e-pošte.

Oprostite,

prosim posljite mi informacijo na [email protected]

Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close