Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija porod in komplikacije zaradi rh neskladja

porod in komplikacije zaradi rh neskladja

Pozdravljeni…na vas se obračam,da razjasnim nekaj dvomov in vprašanj,ter da se lažje odločim,kako storiti..Torej-noseča sem 34 tednov,gre za 4 nosečnost,vodena sem v APN v Lj-dr.cerar..,zaradi rh izosenzibilizacije Rh antiD..Ves čas nosečnosti se spremlja titre,meri pretoke v možganih,ugotavlja agresivnost protiteles..Vse je v mejah normale,pričakovana hemolitična bolezen otročka je manj kot 10%..Dr.Cerar ne pričakuje nobenih sprememb do konca nosečnosti,zato naj bi tudi porod potekal spontano in brez načrtovanih “sproženj…ipd..”Zdaj pa moj dvom-po treh porodih v Lj.porodnišnici si zelo želim iti roditi v postojno z EA,ne vem,zakaj,vendar me grabi panični strah pred porodom..Vendar,obstaja vprašanje-kaj,če bi šlo pri otročku kaj narobe,če bi slučajno potreboval kakšno posebno obravnavo?Baje ga odpeljejo v Lj.,jaz pa ne morem z njim in sem baje prepuščena potem sama sebi-ali to pomeni,da me v Lj.porodnišnici ne “sprejmete” in je otrok sam,brez mene?Absolutno se bom odločila v prid otroka,vseeno pa me zanima,kaj se zgodi v najslabšem scenariju?Naj še omenim,da je tretja nosečnost bila enako vodena zaradi Rh izosenzibilizacije Rh antiD,rodila sem deklico,ki je potrebovala 18 ur sončenja pod lučko,nič drugega..Prve dva otroka nista imela težav in vsi trije so zdravi in B.p,edini podatek morda še-da je prvi otrok star 21 let,drugi 18,tretji 8…Jaz pa imam 40 let…Torej,želela bi vaše mnenje,se vam zdi,da je res najbolje,da rodim v Lj?Hvala za odgovor

Spoštovana,

postojnska porodnišnica res slovi po tem, da je zelo “prijazna” mamam – ni “tekoči trak” kot je naša, mame crkljajo z vseh strani, omogočijo jim marsikaj “nadstandardnega”.
Hkrati pa je manj prijazna novorojenčkom – ponoči so praviloma ločeni od mam (da se mame spočijejo, pa vendar se v tem času ne dojijo po želji in so “sami”) in v primeru najmanjših težav so premeščeni na Pediatrično kliniko v Ljubljani (torej ne v našo porodnišnico). Ker tam za mame v prvih dneh nimajo prostora (imajo le sobe za “zdrave” mame vsaj kakšen teden po porodu), sta seveda mama in novorojenček ločena. Kar je za moje pojmovanje slabo predvsem z vidika vzpostavljanja vezi med mamo in novorojenčkom, dojenja in še marsičesa drugega – a žal ni druge možnosti.

Glede na vaše podatke ni velike verjetnosti, da bi bil novorojenček zelo zlateničen. A nič ni 100%-nega. V “slabem” scenariju to pomeni, da bo novorojenček res premeščen.

Ali se boste odločili za porod v Postojni ali Ljubljani (kjer je EA prav tako na voljo, če le anesteziolog nima preveč dela s carskimi rezi in zapletenimi nosečnostmi / porodi – da pa se marsikaj dogovoriti “v naprej”, omenite vašo željo in strahove primarij Cerarju), je torej povsem vaša odločitev, ko boste pretehtali vse argumente za in proti.

Srečno in čim manj stresov v naslednjih tednih vam želim,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close