Porod dvojckov
Pozdravljeni g.Pusenjak
Pri vam sem bila obravnavana 2x zaradi nosecnosti z dvojcki gemini BI-BI. Obravnavana sem bila zaradi ploda B, ker se je od morfologije naprej videla cista v desni polovici trebuha, bila sem tudi na MRI ploda in odgovor je bil: cisticni limfangiom ali mezenterialna cista. Pri vas sem bila nazadnje avgusta in ste rekli da kljub siritvi te ciste je vse vredu in da ni potrebe za sprozitev poroda. Bila sem v 34 tednu. Rodila sem 3. Septembra v ljubljani zaradi sprozitve, ker je plod B odmrl par dni pred tem. Ali mogoce veste kaksen vzrok zakaj je do tega prislo, ce pa ste govorili da je vse vredu in da ni potrebe po sprozitvi, da je vse vredu. Z plodom A je vse vredu. In hvala za vas trud
Lep pozdrav
Spoštovani,
niti mezenterialna cista niti limfangiom ne povzročita odmrtja ploda, zato je nemogoče vleči povezave med UZ ugotovitvami in odmrtjem. Lahko, da je bilo narobe še kaj, ampak se to ni kazalo z UZ znaki in očitno tudi ne z znaki, ki bi jih lahko ugotovil MR. Ali so odmrli plod poslali na obdukcijo? Če so, potem bo ta morebiti našla še kaj, ni pa nujno. Izraz, “vse je v redu” se vedno nanaša na našo sposobnost zaznavanja odklonov oziroma na predvidene posledice znanih odklonov. V maternici žal odmre cca. 1% plodov in le pri polovici potem najdemo kak vzrok, ki lahko odmrtje pojasni.
Nosečnostni diabetes sicer je povezan z višjo stopnjo nenadnih nepričakovanih smrti ploda v maternici, ampak pri neurejenem. Urejeni diabetesi brez insulina(le na dieti) praviloma niso problematični, če že, pa po terminu. Sicer je res, da se dvojčke kot terminske obravnava že nekje od polnih 38 tednov dalje, ampak pri vas se je, če prav vidim, odmrtje zgodilo pred 38. tednom.