Poročno potovanje
Lepo pozdravljeni. Z možem se odpravljava na poročno potovanje na Barbados. Ker sem jaz trenutno v 17.tednu nosečnosti, mi je ginekolog svetoval, naj se na to potovanje odpraviva čimprej. Potovanja mi ni odsvetoval, saj se počutim v redu. Vas pa bi rada vprašala, kako je s potrebnimi cepljenji? Jaz se najverjetneje ne bom smela cepiti, proti čemu pa se mora mož? Na kaj naj bova še posebno pozorna? Prosila bi za kakršenkoli nasvet, ki mi ga lahko date.
Hvala lepa vnaprej.
Iza
Spoštovana Iza!
Obveznih cepljenj za Barbados ni, pomembno je le, od kod pripotujete: v primeru, če bi prišli iz dežel J Amerike (kjer je endemična rumena mrzlica), bi morda želeli imeti potrdilo o cepljenju proti tej bolezni.
Zaradi nosečnosti pri vas cepljenja niso na mestu, možu pa bi priporočila cepljenje proti hepatitisu A.
Glavne nevarnosti, ki prežijo na vas, so črevesne okužbe, ki nastanejo zaradi uživanja kontaminirane hrane in vode, pa tudi zaradi stika z okuženo osebo. Znano je tudi, da se mnogi potrniki na Karibskem otočju poškodujejo v prometnih nesrečah, zato pazite, kako se obnašate kot pešci ali vozniki. Če se le da, se izogibajte potovanju ponoči.
Pogosto si umivajte roke – z vodo in milom. Ne uživajte mlečnih izdelkov oz. druge hrane, za katero veste, da ni bila prekuhana. Pazite, da bo vsa hrana dobro termično obdelana: prekuhana, prepečena. Izogibajte se mlačne hrane: hrana naj bo zelo vroča ali močno ohlajena. Če boste uživali surovo sadje in zelenjavo, izbirajte take vrste, ki jih je potrebno lupiti. Zlasti se izogibajte slabo prepečeni perutnini oz. angleškim biftkom! Zelo nevarne so surove ali slabo kuhane školjke (za vas ali za moža).
Uživajte le ustekleničene pijače, v katere nikoli ne dodajajte ledu.
Potrebno se je izogibati pikom insektov: Barbados sicer ne spada med malarična področja, a se s pikom komarjev prenašajo nekatera druga obolenja. Primerna je zaščita z repelenti, ki vsebujejo DEET, v močno s komarji naseljenih predelih se pred piki zavarujemo tudi z nošenjem pokrival, dolgih rokavov, dolgih (lahkih) hlačnic, ipd.
Na potovanje vsekakor vzemite Nelit, ki ga boste lahko uporabili za pripravo raztopine ob morebitni driski ali bruhanju. (Mož se lahko ob morebitnem pojavu driske (samo)zdravi tudi z antibiotikom iz skupine kinolonov, če nanj seveda ni alergičen). Tovrstnih antibiotikov ne smemo uporabljati v nosečnosti. Če nosečnica zboli z drisko ali bruhanjem, je glavno sredstvo za zdravljenje predvsem rehidracija: pitje, pitje, pitje…
Pazite, da boste na potovanju tudi sicer zaužili dovolj tekočine, saj v vročih vlažnih deželah prej pride do izsušitve, nosečnice pa so zaradi (pogosto) nekoliko nižjega krvnega tlaka še nekoliko bolj občutljive.
Na samem poletu pazite, da se boste večkrat dodobra razgibali, da kri ne bo zastajala v žilah – dovodnicah v nogah.
Svetujem vam, da vam ginekolog (ali pa splošni zdravnik) napiše “spremno zdravnikovo pismo” v angleškem jeziku, v katerem navede, da ste noseči in trajanje nosečnosti.
Vsekakor vzemite na pot zdravilo proti bolečinam in povišani temperaturi, ki ga lahko jemlje tudi nosečnica; zgoraj navedeni Nelit, priporočljiv je antibiotik, ki ga lahko jemlje tudi nosečnica, svetujem še mazilo proti alergijam in pikom, škarjice, par sterilnih gazic, obliže, razkužilo in povoj. Zelo priporočljivi so vlažni robčki za enkratno uporabo. Vsekakor vzemite tudi že doma preskušeno kremo za sončenje. V primeru, da ste imeli v nosečnosti do sedaj kakršnekoli težave z vnetjem nožnice ali povečanim izcedkom, se o morebitni (dodatni) zaščiti posvetujte z ginekologom.
Pozdrav in veliko užitkov na potovanju!
Nina