Najdi forum

porcelanska prevleka

Pozdravljeni!

Ker nimam preveč časa, da bi lahko nešteto dni porabila za obisk zobozdravnika, me zanima:

1. Koliko obiskov je potrebnih pri zobozdravniku za izdelavo porcelanske prevleke, če s seboj prinesem že rentgen slike zoba za katerega bo prevleka?

2. Ali bi bilo potrebnih manj obiskov, če grem k zobozdravniku, ki je tudi zobotehnik?

3. K zobozdravniku bom šla samoplačniško. Zato je vseeno ali grem k zobozdravniku s koncesijo ali brez koncesije.
Zanima me ali imam prav, da bom verjetno prej na vrsti pri zobozdravniku brez koncesije?

4. Še nekaj me zanima. Rada bi vsaj približno vedela. Porcelanska prevleka je npr. 45.000 SIT, če sem samoplačnik.
Kolikšen del stroškov bi mi pa krila zdravstveno zavarovanje, če ne bi bila samoplačnik (vem da sam plačaš nadstandardno, zavarovalnica pa ostalo – koliko?).

Hvala, LP.

Spoštovana Mateja,

ne glede na to, katerega zobozdravnika boste obiskali, bodo potrebne določene faze za izdelavo prevleke. Svetujem vam, da si za to vzamete dovolj časa in ne hitite, ker bo kasneje prepozno.
1.) Če zobozdravnik dela čisto po knjigah, potem je potrebnih 5 obiskov (brušenje, odtis, preiskus kapice, preiskus neglazirane prevleke, cementiranje gotovega izdelka). Vse skupaj pa se lahko naredi tudi v 3. Čim manj faz je, manjša je možnost popravljanja prevleke.
2.) Mislim, da ne, nisem pa sigurna. Svetujem pa vam, da ne nasedate hitrosti.
3.) Ne vem. Ponavadi za samoplačniške stortive ni potrebna čakalna knjiga in koncesija ne bi smela vplivati na čas čakanja.
4.) Točnega zneska ne poznam, ker sem trenutno na porodniškem dopustu. Pred mojim odhodom je bilo doplačilo približno 25.000 SIT.
Lepo pozdravljeni!

Hvala za odgovor.

Ko naštevate faze izdelave porcelanske prevleke: brušenje, odtis, preiskus kapice,… se mi pojavlja novo vprašanje: ko zobozdravnik zbrusi krono zoba – a potem nekaj časa tak z zbrušeno krono okrog hodiš?

LP

Spoštovana Mateja,

če je zob živ, potem se nanj nanese poseben zaščitni cement (“zastonj”, a neestetski) ali pa se izdela začasna prevleka (ki je samoplačniška). Ne vem, če imajo to storitev zasebniki že vključeno v ceno prevleke.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close