Porcelanasti zobje-popravilo
Spoštovani!
Stara sem 37 let. Pred dvanajstimi leti so mi naredili mostiček (na vseh gornjih zobeh, razen na modrostnih) iz navadnega materiala na črno v ambulanti, katerega sem plačala. Mostiček mi je v prvih dneh odstopil.Zahtevala sem povračilo denarja, dobila sem ga.
Šla sem k drugemu zobozdravniku, ki mi je naredil nov mostiček, prav tako iz navadnega materiala in na črno s plačilom v javni ambulanti. Prednja bela stran se je začela krušiti, začel je tudi odstopati. Zobozdravnik je dejal, da je kriv material, ki naj bi bil pri takih mostičkih slabši in dejal naj se odločiom za porcelanaste zobe. S starim materialom mi je pustil mostiček zgoraj desno, sestavljen iz štirih zob, kjer je še sedaj mir.
Naredil mi je porcelanasti mostiček v eni vezavi – od drugega zoba desno, do vključno sedmice levo (vsaj mislim, da gre za sedmico po številu zob mostička-morda je zaradi oblike naredil enega več. Po zacementiranju mostička me je le-ta pričel nekako vleči, nakar je čez približno tri dni odstopil. Šla sem nazaj, vtrgal ga je dol in nekaj popravil ter ga zacementiral nazaj, pri tem je odkrušil del prednjega zoba mostička (kar tako ga je pustil).
v nekaj dneh je mostiček ponovno odstopil (na hrano sem pazila, vendar mi je rekel, da nisem). Naročil me je na ponovno popravilo istega mostička, vendar mi je bilo vsega dovolj in nisem več šla.
Sedaj me je začel boleti tretji zob v tem mostičku, ki je prej bil nezdravljen in zdrav. Na RTG se ne vidi ničesar. Postala sem močno otečena in zob so mi odprli (včeraj dežurni). Dejali so mi, da je sedaj to mrtev zob in ga bo potrebno zdraviti (po odprtju sem še bolj otekla, danes sem šla nazaj, kjer so mi ponovno ščistili kanal, dobila sem Hiconcil 500 mg, v zobu še čutim nekakšen pritisk).
Naj povem, da je porcelanasti mostiček star 7,5 let (v bistvu od začetka odstopljen).
Ali mislite, da imam po tem času pravico zahtevati nov mostiček na stroške zobozdravnika (koncesionar). Ta most sem mu plačala in nimam računa, verjetno tudi on ne, mislim , da je takrat naredil na črno-še ni bil koncesionar.
(Če drži, da je zadnji zob v tem mostički sedmica, mi med njo in trojko manjkajo trije zobje).
Spoštovana Petra,
po 7 letih vam pripada nov mostiček, ki vam ga plača zavarovalnica, če je le vaš zobozdravnik koncesionar. Če vam manjkajo 3 zobje zaporedoma (med 3 in 7), potem ste upravičeni do popolnega kritja stroškov, razen, če se ne odločite za nadstandarden material (potem doplačate razliko). Če pa vam manjkata le 2 zoba, boste morali plačati “manjkajoče” zobe, prevleke na zobeh nosilcih pa ne, ker gre za obnovo starega mostička.
Svetujem pa vam, da počakate na izid zdravljenja obolelega zoba in ne obnavljate protetike pred popolno sanacijo zobovja.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovana Petra,
če je mostiček star že 7.5 let, potem prav gotovo ne morete zahtevati novih porcelanskih prevlek na zobozdravnikove stroške. To pravico ste imeli v prvem letu po izdelavi. Sedaj vam pripadajo nove prevleke na stroške ZZZS-ja, porcelan pa boste morali doplačati.
Svetujem pa vam, da si zagotovite račun, kajti le z računom boste lahko uveljavljali olajšavo pri dohodnini in seveda, morebitno reklamacijo.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Z zobmi je večna kriza.
Ne vem, kako je s temi pravljicami o koncesijah in povračilih stroškov.
Pred leti (4, 5) sem imela težave s tem. Moj zobozdravnik: “Naredim mostiček, vendar v celoti plačate.”
In sem.
Ko je imel težave mož, hodi k drugi zobozdravnici: “Naredim, a plačate.”
Zgodba se je ponovila tudi pri sestri in mami. Vsak pri drugem zobozdravniku.
Zobje so me stali že premoženje.
Moje kolegice tudi.
Vse, kar jih poznam.
Pa koga vsi skupaj hecate?
Meta
Spoštovana Meta,
jaz nikogar ne hecam.
Če se pacienti sami strinjate s plačilom, potem vam jaz ne morem pomagati. Napišem vam lahko, kakšne so vaše pravice, če se pa sami ne znate postaviti zase, pa to ni moj problem. V primeru, da zobozdravnik zahteva plačilo, ki po vašem mnenju ni upravičeno, se obrnite na ZZZS ali pa na Zdravniško zbornico.
Za vsako plačilo, morate najprej dobiti predračun in, po končanem delu, še račun. V nasprotnem primeru se lahko pritožite. Poleg tega mora pacient podpisati obrazec, na katerem je zabeleženo, da se strinja s plačilom storitve in da ne bo zahteval povračila stroškov.
Lepo pozdravljeni!