Najdi forum

Porcelanasti zob

Pozdravljeni,

Pred mesecem dni se mi je odlomilo pol zoba (šestica). Korenina je mrtva. Zobozdravnica mi bo naredila zob na “štift”, predlagala mi je izdelavo porcelanastega zoba.
Ali mi lahko poveste kakšne so druge opcije materiala, kateri je najboljši v vzdržljivosti, koliko časa tak zob zdrži in seveda primerljivost cen.
Če sem prav razumela je cena porcelanastega zoba 60 t.

Že vnaprej najlepša hvala,

Angela

Spoštovana Angela,

porcelan je nadstandarden material, ki ga morate pri zobozdravniku s koncesijo doplačati – pri zasebniku brez koncesije pa ste popolni samoplačnik. O cenah ne maram razpravljati, ker vem, da se zelo razlikujejo že med samimi zobozdravniki v istem kraju, kot tudi med kraji v Sloveniji (Ljubljana pa je absolutno na prvem mestu). Pri vsakem zobozdravniku morate dobiti predračun, ki ni obvezujoč in na osnovi tega se lahko odločite za izdelavo protetičnega nadomestka.
V vašem primeru pride v poštev še fasetirana prevleka, kjer je na kovinsko ogrodje “nalepljena” estetska luska v vidnem predelu zoba. Danes so tudi ti materiali zelo dobri in obstojni, obstajajo tudi široki spektri barv, tako da praktično ni več nekih izrazitih prednosti porcelana.
Prevleka naj bi “zdržala ” vsaj 7 let (po pravilih ZZZS), večinoma pa zdržijo dlje.

New Report

Close