Porcelanasta prevleka
Pozdravljeni!
Že dalj časa si želim “popraviti” sprednjo levo enko, ki je že nekaj let mrtva in se je že precej potemnila. Zob je tudi zaplombiran (približno četrtina zoba pri stiku z desno enko, zato beljenje od znotraj ne pride ravno v poštev). Po brskanju na internetu sem nekako prišla do zaključka, da je najverjetneje najbolj primerno, da si dam na zob porcelansko prevleko s cirkonijem. Bi morda bilo tudi kaj drugega opcija?
Zanima me kakšen natanko je postopek (z zobozdravnikom sem se pred kakšnim letom že pogovarjala o tem, pa se ne spomnim natanko kaj je rekel, trenutno pa ga ne morem kontaktirati) in kaj vse je potrebno pri takem posegu plačati (katere komponente)?
Lepe praznike ter najlepša hvala za odgovor!
Pozdravljeni,
plomba na enki še ni indikacija za prevleko, sploh pa ne za popolno prevleko. Če zob nima drugega kot plombo in polnitev je prva možnost notranje beljenje in nova estetska bela zalivka. Pred tem je potrebno ugotoviti razlog potemnitve zoba – lahko da je potrebna nova polnitev na dobro očiščen kanal. Ostanki organske snovi med polnitvijo namreč potemnijo zob in se stanje tudi po beljenju z leti lahko poslabša.
Če zaradi velikosti in statike stare zalivke nova ni več mogoča – kar dvomim, če jo imate sedaj imate lahko zopet novo (če ni nastal nov karies ali odlom zoba) potem se pogovarjamo o prevleki. Boljša možnost od popolne prevleke je še vedno delna, porcelanska faseta, ki se jo pritrdi na beljen zob. Če se boste vseeno odločili za keramično prevleko (pri temni barvi zoba je cirkonij res bolj indiciran kot porcelan), naj vas opozorim, da je izdelava prevleke na zgornji enici, če je zraven nepoškodovana druga enica iz estetskega stališča najtežji podvig v protetiki. Doseči popolno zrcalno sliko umetne enice v barvi, obliki in površinski hrapavosti, z vsemi posebnostmi vaše enice ni lahka naloga. Morda z rezultatom ne boste zadovoljni. V tem primeru si razmislite o kombinaciji – ena enica porcelanska faseta, druga pa prevleka, ki ju dela isti tehnik ob istem času.
Kar se stroškov tiče vas pri prevlekah dodatno stane provizorij in pa morebitni wax-up z mock-up-om, če ga zobozdravnik naredi. Kaj to je in koliko kaj stane pa se pogovorite z izbranim zobozdravnikom.
Veliko uspeha,
Andreja