porcelanast vs. navadni umetni zob
tukaj je pomoje govora o zdravljenem zobu, ne živem. zob odprejo, zamenjajo 3x zdravilo in zapolnijo. drugič odreže vse do dlesni in zvrtajo luknjo, da vzamejo odtis za nazidek (štift). pol zacementirajo nazidek, obrusijo in nanj dajo prevleko. zato sem pač rekla, da ostane le del zoba oz korenina, ki pa ni garancije kdaj bo šla v maloro. če imaš denar je vsekakor dobro vzeti najboljši material, da imaš vsaj 15 let mir.
Dlesen ni temna zaradi mrtvega zoba ampak zaradi prevleke. Jaz imam zdaj porcelanast zob, prej pa socilanega. Takrat je bila dlesen temna, ker je v bistvu neka srebrna kovina prevlečena z umetno maso. Rob takega zoba ni bel, temveč siv. Tista sivina potem potemni dlesen (torej del umetnega zoba, ki pride pod dlesen. Porcelanast zob je pa cel bel in dlesen lepo rožnata kot mora biti.
Zagotovo pa je porcelan bistveno boljši, saj se umetni zob na “socialo” hitreje obrablja in s tem izgulja tudi barvo oz. začne kovina z leti prosevati tudi čez belo prevleko.
Za zob sem dala 200€ z delom vred.
Ne bo držalo. Imam porcelanast zob.
Ko sem zgrožen vprašal zobozdravnico, zakaj je dlesen temna, mi je dejala, da je to pač od mrtve korenine mojega zoba, na katero je “prevleka” oz. porcelanast zob pritrjen.
Če je bil tvoj zob, na katero je ta prevleka nasajena, živ, je sedaj umrl. Dlesen ne bo potemnela takoj, bo pa. S časom. Žal.
Socialni zob je zaston, ker stroek krije zzzs. Material je slab in na pogled videti umeten. Ni transparenten.
Nadstandard je METALKERAMIKA (porcelanasta prevleka s kovinsko osnovo). Stane cca 200€, vendar kovina ne prepušča svetlobe in tudi tak zob ne izgleda vedno transparentno, sploh na sredini plosve ne.
Nadstandard nadstandarga je absolutna keramika – procelan, cena je cca 500€. Pri tem materialu ne ločiš umetnega od naravnega.
Je pa izjemno pomembno, kakšen je zatič (vez med korenino in zobom). Če je zatič ali štift po domače kovinski, potem ti tudi 100% keramika ne pomaga, ker kovina pač… smo že rekli.
Mene je prišla demontaža kovinskega zatička, vstavitev novega (keramičnega) in keramični zob (z vsem potrebnim zdravljenjem) natanko 875 €.
A se je splačalo. Končno zgleda brezhibno!
Pozdravljeni
zelo dobre primerjave sem našla na spletni strani zobotehničnega laboratorija
http://www.vitalium.si , imajo malo šolo. lp
joj, ko tole berem, me kar stisne
tudi jaz imam probleme z enicami zgoraj, oba sta mrtva zoba, en je temen, drug ne
in prišel je čas, da si dam narediti prevleko, doktorica pa je rekla, da moram menjati še dvojki, da bo moj nasmeh potem lep…. hm, najhuje je, da se ne morem odločiti za material.
porcelan zunaj ja, ampak polnitev…. pravi, da polno keramičnega/porcelanskega ne morem imeti, ker imam mrtev živec in bi se temna barva videla pod zobom.
kako se odločiti – s čim polniti zob; cirkonijem, platino, …???