Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika Porcelan….da ali ne?

Porcelan….da ali ne?

Spoštovani!

Na spodnji čeljusti imam na enki prevleko, ampak sedaj po mnogih letih (stara sem 58 let) se mi je spodaj začelo gnojiti, zaenkrat še brez bolečin in zobozdravnica mi je povedala, da bo treba dat ta zob ven in naredit mostiček. Se pravi ta zob (enka) na štiftu ven in seveda pobrusit zdravo enko in dvojko na vsaki strani, da bo lahko vmes dala nov zob.

Sedaj pa mene zanima, iz kakšnega materiala bi bilo to najbolj priporočljivo naredit? Slišala sem več mnenj in sicer, da bi moral zob oz. mostiček biti iz porcelana, ker je to spodnja čeljust, ki bi se z leti naj posedala, iz druge strani pa sem spet slišala, da ni potrebe po porcelanu in da mi bil navaden akrilni oz. plastični čisto v redu. Naj povem, da imam že leta in leta na zgornji čeljusti akrilnega in se še vedno drži kot nov, niti se ni obarval.

Lepo vas prosim za mnenje in malce obrazložitve glede tega, da se bom lažje odločila, saj je razlika v ceni verjetno precej očitna, ampak če bi bil porcelan res tako zelo boljši, bi se seveda odločila zanj.

Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav.

M

A še mi lahko prosim poveste ceno za eno in za drugo…vsaj približno?

Pozdravljeni,

porcelan ima pred akrilatom oz. kompozitom (vedno je podprt s kovino-fasetirane prevleke, čista akrilatna/kompozitna prevleka velja strokovno za začasno krono) veliko prednosti: natančnost izdelave, estetika, afiniteta bakterij do lepljenja na površino ipd. Nekatere ordinacije zaradi navedenih prednosti med samoplačniškimi storitvami sploh ne ponujajo akrilatnega mostička kot protetično rešitev – v najboljšem primeru se ga tretira kot dolgotrajni provizorij.
Seveda je razlika v ceni, a pri odločanju ne glejte na kratkoročne stroške. Veliko storitev, ki v danem trenutku izgledajo drage (porcelan namesto kompozita pri fasetah, akrilna proteza namesto take z ulito bazo, zdravljenje zoba namesto izpuljenja) se na dolgi rok tudi stroškovno amortizirajo, saj ne potrebujete pogostih popravil, zamenjave, prognoza zob noslcev je boljša ipd.
Seveda je odločitev vedno vaša.
LP Andreja

PS: ker v naši ordinaciji fasetiranih prevlek z akrilatom/kompozitom sploh nimamo v ponudbi zdravljenj, vam na finančni del vašega vprašanja ne morem odgovoriti.

New Report

Close