Poraščenost – hormonsko?
Spoštovani
Na ta forum pišem že tretjič in če tudi sedaj sporočilo ne bo objavljeno, se bojim da bom končno obupala nad forumom.
Torej, stara sem 16 let, visoka 171 cm in 58 kg, temnolasa z modrimi očmi, nimam nobenih posebnih zdravstvenih težav, menstruacijo imam že dve leti a je še vedno zelo neredna in boleča, moj problem pa se nanaša na poraščenost.
Namreč, poraščena sem zelo in to po celem telesu – brez milosti.Najbolj problematično je stopalo, prsti, roke in zadnjica, stegna, popek in prsa ter obraz (področja ki naj ne bi bila tako poraščena so zelo poraščena s temnimi dlačicami, brčice po obrazu npr.).Ker sem mnenja da to ni normalno in ker sem iskala podatke kako bi ta problem rešila saj ne pomaga nobeno voskanje, sem ugotovila da bi bilo lahko to zaradi hormonov ali dedno.
Zanima me, kam naj se obrnem in če je potrebno da za to vedo starši oziroma če je potrebno kakšno dovoljenje ali soglasje.Kako poteka pregled in podobno, saj sem precej živčna in imam veliko težavo s tem da se spravim zaradi tega v zdravstveni dom.
Kakšna je možnost in v kakšni meri se da moj problem rešiti? Ali se da to s tabletami samo “omiliti” ali krepko izboljšati?
Hvala HF
Spoštovani!
“Prekomerna” poraščenost pri vas je lahko genetsko pogojena, lahko pa gre za t.i.sindrom funkcionalne androgenizacije (SFA), o katerem je bilo na tem forumu že precej napisanega. Priporočam obisk pri izbranem zdravniku in enokrinologu. Glede na to, da ste stari 16 let za obisk pri zdravniku ne potrebujete soglasja stašev. Če gre z SFA je možno z zdravili stanje izboljšati.
Lp