poraščenost
ŽIVJO!
stara sem 17 let in sem imela zelo neredne menstruacije malo manj kot eno leto , potem sem šla k ginekologu in mi je predpisal dabroston ( ki sem ga jemala že enkrat prej zaradi neredne menstruacije ,a se je uredila) . ko sem drugič nehala jemal dabroston seje menstruacija uredila a opažam že malo manj kot eno leto, da se moja poraščenost veča- daljše, bolj črne dlake kar me zelo zelo zelo moti 🙁
ko sem bila na pregledu pri ginekologu sem gledala moje jajčnike ( ko je šla s kamerco gledat) ter sem opazila na njih pike oziroma luknje..ker mi ginekolog ni nič rekel kaj je narobe sem malo raziskala na internetu ter opazila da jso to lahko policistični jajčniki…ali je možno, da bo poraščenost zdaj ko imam redno menstruacijo izginila? a moram na pregledše enkrat? ZELO me je strah da se bo poraščenost le stopnjevala…poleg tega pa me zelo čudi da mi ginekolog ni nič omenil teh ”lukenj” ki sem jih videla na sliki?!
najlepša hvala za odgovor,lp
jst ma iste težave kot vse ve : delovanje moškega hormona. zato sem poraščena na področju brčic in pod brado, po prsih,okoli kolobarjev,po celem trebuhu,po rokah,bikini predel in noge. in js kr vse brijem,pa je neki cajta mor. zj grem pa na bariatrično operacijo in upam da bom med procesom hujšanja večinoma dlak zgubila.
moram še vprašati ali me lahko tudi zdravnik pošlje na pregled krvi da vidi kako je z mojimi hormoni? al moram nujno h ginekologu oziroma endokrinologu…ginekolog me je že tako zelo teško sprejeu ker so rednio biski ginekologa šele pri 19ih letih..
ali je vse to lahko povezano s ščitnico? že 3x so me poslali na pregled in je bilo vedno ”normalno”..zelo čudno
žiujo
imam en problem.. stara sem 15 let in poraščenost me zelo moti, poraščena sem po nogah (to nekako že odstranim) po trebuhu, prsih, nad ustnico pa ne gre kar tako… imam redno menstruacijo in rekla bi da nisem pretežka (174,5 cm in 60,3 kg) mami ima nekaj problemov s ščitnico, prav tako babica, meni so rekli da bom verjetno vse podedovala 🙁 Poraščenost imam večinoma po očetovi strani.
Poskusila sem že z skoraj vsem in vse to mi vzema samozavest. Ne upam it na morje na bazen, ne upam oblečt kopalk ker bi me vsi čudno gledali in mi je neprijetno. Če grem k svoji zdravnici in ji povem v čem je težava, mi lahko ona predpiše tablete Aldactone, ki baje pri tem pomagajo? Bi me poslali k kakšnemu drugemu zdravniku? Ali ima mogoče tukaj vezo ščitnica? Sicer mami ni prav nič poraščena…
Zelo težko govorim o tem in samozavest mi hitro pada saj zdaj prihaja poletje.. Kako pa zgleda lasersko odstranjevanje dlačic? Pa ne mi rečt da se moraš čist do nagega slečt, ker tega potem sploh poskusila nebi.
Pozdravljene.
Da vam predstavim še jaz svojo zgodbo. Katera pa je glede laserskega odstranjevanja “dlačic” – USPEŠNA. Tudi sama imam že od otroštva probleme s hudo prekomerno poraščenostjo. V najstniških letih se je vse skupaj še poslabšal. Tudi jaz bila na pregledih pri endorkrinologih, ginokologih – diagnoza – PCO. Dobila tabelete Diane 35 nekaj let sem jih jemala, brezkakeršnih koli učinkov. S strani endokrinologov sem dobila nasvet, da mi lahko samo lasersko odstranjevanje pomaga pri poraščenostji.
In sem res šla na lasersko odstranjevanje dlačic: cele noge, pod popkom, okoli bradavičk, obraz (brada, zalisce, zgornja ustnica). Te dlake so bile res močne ter črne barve. Na laser sem hodila glede na potrebne presledke tretmajev približno 1,5 – 2 leti. In rezultat je bil FENOMENALEN (naj omenim, da naj bi bila idealen tip za lasersko odstranjevanje – svetla polt in temne dlake, morda tudi zaradi tega takšen uspeh). Na teh predelih sem imela mir skoraj 10 let – čisto resno. Sedaj mi po 11 letih na obrazu (bradi) ponovno rastejo črne dlake, katere pa si vsakodnevno odstranjujem s pinceto, na nogah pa mi tu in tam zraste kakšna dlaka, ki pa je občutno tanjša in svetlejša od prejšnjih. Jaz lahko rečem, da mi je laser dobesedno spremenil ter polepšal življenje. Res je hudičevo drag vendar je bil vreden tega denarja. Če/ko bom ponovno finančno zmožna za laser bom definitivno še šla, vsaj obraz. Danes naj bi obstajali laserji, ki tudi “puh” odstranijo, 11 let nazaj to ni bilo možno.
Drage sotrpinke jaz vam srčno predlagam, da če imate možnost laserskega odstranjevanja dlačic, da se odločite za to možnost. Pa ne v kozmetičnih salonih (kozmetičarke imajo opravljen samo tečaj) ampak v zdravstvenih oz. dermatoloških centrih, kjer delujejo strokovnjaki na tem področju. Lahko se prvo odločite samo za poskusno odstranitev na majhnem predelu telesa, da vidite, če vam pomaga…
Vsaki posebej želim, da bi našla ustrezno rešitev, ki bi ji pomagala, tako kot sem jo jaz.
Srečno.
Žarek upanja.
Pozdravljeni!
Odkar pomnim imam hormonske motnje. pri 7. letih so mi postavili diagnozo prezgodnje pubrtete, saj sem bila zelo visoka in poraščena po intimnih predelih. Takrat mama ni dovolila, da bi mi dajali hormon, ki bi ustavil rast. Do svojega 16. leta nisem imela nobenih problemov. Pri 16. sem opazila prekomerno poraščenost (brada, pod popkom, hrbet, med prsmi,..) in se odpravila v pediatrično bolnico k endokrinologu. Takrat so mi naredili vse teste (mama je namreč ščitnični bolnik) in ugotovili, da imam povečane moške hormone. Takratna zdravnica me ni želela zdraviti, saj so se ji zdele te tablete za 16. letno dekle prehude, za poraščenost pa je krivila tudi mojo prekomerno težo. Visoka sem 178cm in takrat sem imela 85kg. Takrat sem se nekako sprijaznila z dano situacijo, sedaj pa je situacija sledeča:
Stara sem 21 let, julija sem imela umetno prekinitev nosečnosti (bila je nezaželjena, takrat so tudi kot vzrok poraščenosti odpadli policistični jajčniki, ciklus je bil in še vedno je reden), takrat je moj ginekolog opazil probleme s poraščenostjo in mi predpisal Diane 35, ki pa name res niso imele dobrega vpliva( razpoloženjska nihanja, zelo močan vonj znoja, zatekanje prstov in nog, splošno slabo počutje), tako da sem jih nehala jesti. Sedaj mi je predpisal KT Yaz, ki pa jih še nisem začela jesti, ker čakam na prvo menstruacijo. Zanima me vaše mnenje, kaj storiti glede poraščenosti, saj imam vraz razbolel od vraščenih dlak, ki so zelo močne in temne 🙁 Počutim se zelo neprijetno in kar groza me je poletja, ko ne bom mogla več nosit šalov. Mislite, da bi morala še enkrat obiskati endokrinologa ali naj sedaj poskusim s KT? Zanime me tudi, če je možno, da je nosečnost in sam splav vplival na te moške hormone in mi jih zmešal še bolj kot že tako so?
Hvala za vaš odgovor,
Taja
Zivjo!
Stara sm 12 let in imam res velike probleme s poraščenostjo, še posebaj zdaj ko je poletje. Poraščena sm po nogah, v bikini predelu, v riti, pod pazduho…. In res mi he zelo grozno.Nevem kako pa naj povem mami za recimo obisk ginekologa in podobno. Prosim za nasvet ker mi je zaradi moje poraščenosti zelo hu-do.
Tudi jaz sem že čisto obupana zaradi poraščenosti.. cele noge, roke, trebuh, prsi, križ, zadnjica..ni kaj ni.. psihično sem čisto uničena, po salonih sem že pustila polno denarja, učinka pa nobenega. Neki kvazi saloni, ki niti pregledali dlak niso, kaj šele druga… nevem več, kaj naj naredim… pravite obisk endokrinologa in ginekologa? endokrinolog ok.. kaj pa ginekolog, če pa še ni bilo spolnih odnosov.. ?! nekaj let nazaj sem zaradi aken..jedla tabletke.. in vedno me je sestra vprašala za odnose.. in ker jih ni bilo, ni bil možno, da se vidim tudi z ginekologinjo…in kako naj zdaj zdravnici… endokrinologu povem… da ne morem tja?! da ne morem dobiti pomembnih informacij (glede pcos, ščitnice itd.) :((((