Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje poraščenost

poraščenost

živjo!

imam eno veliko vprašanje in upam da mi boste znali pomagat!!!!
Mene malo skrbi da zaradi poraščenosti ne morem zanositi nikakor ne rata menstruacija je vsak mesec redna točna ko ura,ampak mislim da nimam ovulacije kako je to možno da je ni če je pa menstruacija redna.10.2.010 imam pregled pri ginekologinji na leonišču in če do takrat ne bo nič bom dobila klomifen !!!pa še nekaj ali se poraščenost zmanjša če shujšam!!!

hvala za odgovor
xena

Spoštovani!

Glede na povečano poraščenost je možno, da gre pri vas za PCOS. Kljub temu, da ne pride do ovulacije je lahko menstruacija redna. Pri PCOS redukcija telesne teže lahko zmanjša poraščenost. Včasih se tudi normalizira menstrualni ciklus.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

živjo, omenili ste da naj bi bil pcos mi lahko razložite kaj je to pa kako se pojavi!!!Na začetku decembra sem bila v LJUB: na HSG-ju in tamkajšnja zdravnica je rekla da je vse o.k. nobenih pregrad, v glavnem nič.Je pa res da imam maternico nazaj ali narobe obrnjeno,ali je možno da to kaj vpliva na mojo ovulacijo!!!Ko sem bila novembra na ultrazvoku (14.dan ciklusa) pri dr.pintarjevi je omenila da folikel lepo raste in da naj bi v parih dneh dobila ovulacijo ampak tisti mesec je ni bilo ker če ne bi bila že noseča zdaj!!Res ne razumem zakaj ni ovulacije!!

upam da mi boste znali vsaj malo pomagat!!!LP xena

Spoštovani!

O sindromu policističnih jajčnikov je bilo na tem in drugih forumih že zelo veliko govora. Za PCOS so značilni: motnje menstrualnega ciklusa (pogosto ciklusi brez ovulacije), prekomerna poraščenost, prekomerna telesna teža in motena toleranca za glukozo. Vsekakor pa PCOS ni edini vzrok za neplodnost. Anatomske razmera (nazaj obrnjena maternica) niso v nikakršni neposredni zvezi s hormonskimi motnjami in ciklusi brez ovulacije. Možno pa je, da ste ovulacijo sicer imeli, vendar kljub temu ni prišlo do zanositve. Vsekakor je potrebno veliko potrplenja in upoštevanja navodil ginekologov. Veliko sreče vam želim.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni!

Stara sem 19 let, pred kratkim sem bila na sistematskem pregledu za študente. Zdravnica mi je rekla, da imam povečano ščitnico (ugotovili so tudi, da imam proteine v urinu- ne vem, ali ima to kaj veze), sama pa sem opazila, da so moje dlake temnejše in daljše že kakšno leto (še posebej v bikini predelu, zadnjica, popek,križ, prsi, roke). Tudi celulit se mi je pojavil po telesu ( meča, kolena, stegna, zadnjica, trebuh, lumbalni del, nadlahtnice, podbradek). Sicer se mi zdi, da je moja teža dokaj normalna (visoka sem 166cm, težka 61kg), je pa res, da sem se v zadnjih dveh letih zredila za prib. 5kg, s tem da nisem skoraj nič zrasla.
Zanima me, če ima opisano kaj veze s povečano ščitnico?

Najlepša hvala za odgovor!

Lp, Eva

Spoštovani,

poraščenost zanesljivo ni povezana z nobeno ščitnično boleznijo. Porast telesno teže pa je lahko povezan s premajhnim delovanjem ščitnice, ne pa neposredno s povečano ščitnico. Za oceno te povezave bi bilo torej potrebno opraviti določitev ščitničnih hormonov. Glede na to, da so vam zatipali povečano ščitnico, priporočam pregled pri tirologu, kjer boste opravili tudi krvne preiskave.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Pozdravljeni!
Tudi jaz imam probleme s prekomerno poraščenostjo. Že v OŠ sem se začela depilirati po celih nogah in pod pazduhami. V SŠ sem opazila, da sem postala poraščena tudi po trebuhu in hrbtu. Sedaj pri 20ih letih pa sem opazila, da so mi zaleče dlake poganjati tudi malo po licih. Po nogah, pazduho in trebuhu si dlake odstranjujem z depilatorjem. Menstruacijo imam že od 13 leta in redno. Velika sem 158 in imam 45kg. Na zadnjem pregledu, ki sem ga opravila lani novembra, mi je zdravnica rekla, da naj se, ko se bom obiskala ginekologa, pomenim tude glede poraščenosti. Sedaj pa me zanima ali naj grem raje k osebni zdravnici, da bi mi dala napotnico za endokrinologa ali naj raje obiščem ginekologa?

Spoštovani!

Prekomerna poraščenost je lahko genetsko pogojena ali pa gre za hormonske motnje (PCOS). Pri vas je glede na opis bolj verjetno, da je prekomerna poraščenost genetsko pogojena. Vseeno pa priporočam opraviti tudi pregled pri endokrinologu.

Lp

drage punce,

kot vidim nisem edina ki imam tovrsten problem s prekomerno poraščenostjo, tudi sama sem poraščena po celem telesu od rok, nog, hrbta, prsi, trebuha in obraza. Dlake so se mi začele pojavljati že v osnivni šoli, točno pri 13 letih, sedaj sem stara 21. osebna zdravnica mi je priporočila tablete Dian, jemala sem jih dober mesec vendar sem se začela rediti in jih nejemljem več. drugače hodim na lasersko odstranjevanje dlačič po obrazu in rokah dobre dve leti, opravila sem že deset posegov, lahko bi rekla da se mi je stanje izboljšalo za 60%, vendar me je strah kot je zgoraj omenjeno da se dlake povrnejo, zanima me če je to res?

Spoštovani!

O prekomerni poraščenosti je bilo tudi na tem forumu že veliko govora. Ne glede na način depilacije se poraščenost lahko ponovi.

Lp

Pozdravljeni!

Pred dvemi leti mi je bila postavljena diagnoza kronični hashimoto. Zdravil nimam. Nisem prekomerno poraščena, a si želim lasersko depilacijo pazduh. Zanima me, ali je laserski poseg zame varen, glede na prej omenjeno diagnozo? Trenutno imam občutke stiskanja v vratu – vsakodnevno; rahla raztresenost, pozabljivost (občutek “megle” v glavi). Drugače pa se dobro počutim.

Zahvaljujem se za odgovor.
Taja

Spoštovani!

Laserska depilacija je pri vas enako varen poseg kot pri povsem zdravih osebah.

Lp

star sem 16 let in sem zelo poraščen na sprednjem delu najbolj na trebuhu in na nogah to me zelo moti kajti vedno ko gremo na bazen mi vrstniki govorijo kako sem zelo poraščen, skrbi me ali bom za 2 leti cel poraščen

Pozdravljene!
Bom še jaz delila svojo zgodbo z vami. Stara sem 34 let in imam že vso življenje težave s poraščenostjo. Najbolj grozno pa je seveda na obrazu, ki ga ni mogoče skriti za dolgimi rokavi… Že precej let nazaj mi je ginekologinja predpisala tabletke Diane35 in mi dejala, da bi to moralo pomagati, vendar se rezultat pokaže šele po daljšem obdobju jemanja. Sem jih slabo prenašala, zaradi njih so me mučili glavoboli in mi je predpisala druge, Cilest. Cilest sem dobro prenašala in sem jih pridno jemala kar vrsto let. Med tem sem se še odločila za lasersko odstranjevanje dlak na obrazu. Prizadeto sem imela brado, podbradek (res hudo poraščeno, pred tem sem jih pulila s pinceto vsak dan, da sem sploh šla med ljudi in seveda vse skupaj zamaskirala z veliko količino pudra), pa tudi brčice, ki pa niso bile tako hude. Pri prvem laserskem posegu, so bile bolečine skoraj neznosne (ker sem imela močne temne dlake), posledice pa veliki opeklinski mehurji… ko se je koža zacelila, smo postopek ponovili in tako naprej. Seveda mi je ostala kakšna manjša brazgotinica. Koža je sčasoma manj reagirala, nastal še je kakšen mehurček, pa ni bilo več hudo…zdravnica je še zmeraj rekla, da mi koža občutljivo reagira. Potrebovala sem nešteto tretmajev, koliko točno niti več ne vem.. lahko pa vam povem, da sem vztrajala dolgo, več kot dve leti, na vsake 4-6 tednov. Po nekaj letih truda sem doživela uspeh v tej smeri, da je zraslo še samo nekaj dlak. Kombinacija tabletk in laserja je bila uspešna. Ker pa tabletk ne moreš jemati v nedogled, sem jih iz drugih razlogov prenehala jemati. Tudi laser sem sčasoma opustila. S časom se mi je stanje spet poslabšalo, na bradi in podbradku so se začele krepiti in jih spet odstranjujem s pinceto… začarani krog. Torej iz lastnih izkušenj vam povem, da noben postopek ne zagotavlja, da boste ostale za vedno brez neprijetnih dlak. Je pa potrebna velika mera vztrajnosti in vzdržljivosti.
Me pa jezi, ko berem o nekih čudodelnih izdelkih, kremah (in po možnosti še popolnoma naravnih sestavin), ki se jih da kar prosto kupiti in obljubljajo super rezultate. Samo služijo na obupanih ženskah. Nihče pa se ne vpraša kako zelo nas poraščenost zaznamuje in omejuje v življenju, ter nam kruši samozavest.

Pozdravljeni!

Stara sem 15 let. Imam zelo poraščeno telo. Najbolj me motijo dlake na rokah, bikini predel, po trebuhu in v križu. Zanima me če obstajajo kakšne kreme za posvetlitev dlak in če, katere bi bile?

Hvala za odgovor, Lp

Spoštovani!

Hvala za vaše komentarje in sugestije.

Lp

še ena taka;

obstajajo kreme za posvetlitev. Sama poznam kremo Andina, ki sem jo kupovala v Beauty world-u pa Stap’rs iz Dm-a. Sama sem bila zadovoljna z obema, vendar sem poleti morala postopek nenehno ponavljati, saj dlačice neprestano rastejo in se potem vidi “narastek”. Drugače pa pomaga, če niso pretemne in premočne.

Prijetno poletje!

živjo!!!!

imam vprašanje in upam da mi boste znali pomagat pa čeprav to ni vaše področje…
že 5mesecev jemlem klomifen,imam hirzutizem,pcos,prevelika teža,mens.redne zadje čase zaradi klomifena podaljšan ciklus cc.27-30dni jemlem 3mesc. po 1t/na dan zadnja dva meseca po2t/na dan ta mesec pridno delam ovulacijske teste in upam da mi rata ugotovit a sploh mam ovulacijo oz. če folikli sploh počijo…..dr.pintarjeva je omenila če do septembra ne bo nič gremo na inseminacijo in zdj mi ne gre v glavo ko ste prej gor omenili da spermiji preživijo do 5dni mi imamo že 5mes. vsak dan spolne odnose +tega še klomifen jem in še zdj nism noseča….kako se uporablja STOPKO in kje jo dobiš,in zakaj v velikih primerih inseminacija ni uspešna….

hvala za vaš odgovor in razumevanje….xena

Spoštovana Ksenijagenc!

Klomifen je stimulator ovulacije. Upam, da vam bo uspelo zanositi po naravni poti. Glede natančnejših postopkov glede IVF priporočam posvet z izbranim ginekologom, ki bo postopek IVF vodil.

Lp

Pozdravljeni!
Že od osnovne šole imam probleme s prekomerno poraščenostjo. Ko sem pred 10meseci po nekaj letnem jemanju prenehala jemati kontracepcijske tabletke Harmonet, sem bila pol leta brez menstruacije in dlake so mi začele še bolj rasti. Ginekologinja mi je predpisala neke tablete (žal se ne spomnim imena), s katerimi sva sprožili menstruacijo. Potem sva preventivno opravili še ultrazvok, kjer mi je odkrila da imam policistične jajčnike. Zdaj mi je predpisala tabletke Yarina. Glede na to da imam PCOS je vzrok moje poraščenosti najverjetneje PCOS? Me pa sedaj zanima, če bodo tudi te tabletke kaj pomagale pri poraščenosti ali bi mogla zaprostiti za Diane35 oz. kako poteka zdravljenje poraščenosti če imaš PCOS in ali je sploh uspešno? Ginekologinji mojih problemov s poraščenostjo namreč nisem omenjala. Pa še, odločam se, da bi v kratkem šla na lesersko odstranjevanje dlak na bikiniju. Ali je to v mojem primeru sploh pametno, glede na to kar pišejo tukaj ostale punce, da se pač če imaš hormonsko neravnovesje dlake spet vrnejo? Aja, težav s težo nimam, velika sem okoli 168cm in imam 63kg že odkar pomnim (kakšno kilo več ali manj).
Že v naprej hvala za odgovor!

New Report

Close