Poraba plina
Doma se pregovarjamo ali je bolje-ceneje čez noč ugašati plinsko centralno ali je bolj ekonomično, da je 24ur enaka temperatura.
Smo v individualni hiši, pa eno leto smo menjali okna, eno leto peč, zunanjih temperatur tudi nismo zapisovali.
Upam, da se oglasi kak vesten gospodar, ki vodi statistiko porabe plina. Drugače pa se oglasimo mi čez nekaj let, ker smo šele začeli voditi evidenco.
Kakšen tip/način centralne pa imate?? , “Hišica”.
Kakšen režim ogrevanja imate?
Nizkotemperaturni ali visoko temperaturni?
Kakšna je zasnova vaše hiše ; NEH ali PH ali samo varčna??
Kakšen je način bivanja v hiši? Ste večinoma doma ali samo del dneva, del dneva pa v službi?
Podaj odgovor na zgorna vprašanja; ti bomo lažje odgovorili.
Ponoči imejte režim na 2-3°C nižjo temperaturo!
LP
Grezilo hvala za trud.
Priklop je na javni plinovod , imamo Junkers starejšega tipa, fasada je 7cm, okna so nova 5 komorna , nov Junkers ali Vaillant planiramo drugo kurilno sezono.
Smo dve generaciji , en član doma, dva člana odsotna cel dan, en član z delovnikom dop.-pop.. Ogreto imamo na 22,5 do 23 stopinj. Skratka, ko smo doma nas ne sme zebsti.
Sedaj približno ob 22,30 zmanjšamo termostat na 20stopinj , tisti ki zjutraj prvi vstane pa zopet prestavi na 22,5. Skušamo se prilagoditi željam vseh nas, pa imamo na žalost samo eno centralno. Če je zunanja temperatura pod 0 , temperatura v prostorih do jutra pade za 2 do 2,5 stopinji
V bistvu me je zanimalo ali ugašanje oz zmanjševanje temperature čez noč pripomore k večji porabi plina ( tako kot pri bojlerju za toplo vodo kjer svetujejo da je bolj ekonomično,da je vklopljen ves čas) ali pa bi bila bolj ekonomična poraba ista temp.ponoči in podnevi.
Hišica , bom nadaljeval od odgovora “Notranjka*”, ki predlagam, da ga sprejmeš.
Hiša ima po sedanjem standardu premalo izolacije.
Sem ob podobnih zadevah nakako takole komnetiral oz. predlagal: Najprej se doma pogovorite o temperaturi, ki je sprejemljiva, da Vas ne zebe. Normalna naj bi bila v bivalnih prostorih 20-21°C; spalnica 18°C; kopalnica pa 22°C-25°C. Ta zadnja je kar visoka; pri nas je tako.
Nisi napisala na kakšen način kontrolirate temperaturo?
Kakšna je regulacija? Termostat samo “ON/OFF” ali kakšna vremansko vodena.
Mi imamo vremensko vodeno od Firšta.
Tem. režim je pri nas : ob 6.30 zjutraj se začne ogrevat na 20,5-21°C; konča se ob 8.00 in takrat začne ogrevanje na 18°C (temperatura nočnega režima); ob 12.00 začne ogrevat na 20,5-21°C in traja do 14.00 ure; sledi nočni režim (18°C) do 16.30 ure, ko začne ogreavanje na 20,5-21°C in traja do 21.30 ure. Nato sledi nočni do 6.30 ure zjutraj naslednjega dne.
Imamo 5 nastavitvenih načinov/vklopov . Sobote/nedelje imamo drugače narejene, ko smo doma ves dan.
Bi predlagal, da imete vklop/”temp. nočni režim” preko noči nastavljen na temperaturo 18°C.
Glede vestnega gospodarja, ki si zapisuje porabo plina:
-Sosed pokuri (zunanja cisterna) za hišo (siporeks 25 cm + 5 cm kombi plošč izolacije) 160m2 (celo leto ogreva + SV) 2800€ plina (peč kondenzacijska, izkoristek deklariran 106%); ga je , saj je nabavil za poleti toplotno črpalko, pred novim letom pa grelne panele????:-(((
-Drugi sosed : Za ogrevanje hiše (130m2) je porabil 1000€ plina; navadna plinska peč. Sedaj: Za ogrevanje SV porabi je preko zime za 250€ plina; hiša je NEH/skeletna; ogreva z kvalitetno klimo=elektrika.
-Tretji sosed : Hiša 140m2; Klasično zidana + prezračevana fasada ; plinska peč Junkers , porabi 2500-3000€ plina; cisterna zunanja. Letošnjo zimo nabavil peč na pelete in porabil za 650€ kurjave.
Moj nasvet : Če je le možno, se doma pogovorite in zamenjajte sistem ogrevanja. V Celju in naši okolici, je kar veliko individualnih stanovanjskih hiš to izvedlo. Plin imajo sedaj samo še (nekateri) za rezervo!!!
Upam, da sem pomagal, koliko se le da!!
LP
Stokrat hvala, Grezilo. Kot vidiš sem laik in vse napišem na pol. Gradnja je opeka+7cm kombi plošče,termostat predpotopni Junkersov-ročno nastaviš stopinje, Junkers ni kondenzacijski.
Ogrevamo 160m2 (2×80) .
Poraba plina: leto 2011 3224 m3 = 2.324e povprečna letna temp.Lj. 11,8 st , nato menjava oken
leto 2012 2578 m3 = 1.996e povp.temp.še ni objavljena (škoda) . Torej ,za temperaturno udobje je nujen nakup vremenske postaje in regulatorjev stropinj na posameznih radiatorjih (sploh nisem vedela da obstajajo taki) ,za denarnico pa razmislek o menjavi načina ogrevanja. Napisal si kratko, jedernato in tudi meni razumljivo. HVALA. Vsaj vemo kako se lotiti,kajti na sejmih in v trgovini ti natrosijo ogromno podatkov,ki med sabo niso primerljivi.
Za pelete sem pa slišala,da je ogrevanje precej cenejše, prijatelji jih uporabljajo prvo leto, tako da letna poraba še ni znana.
Lep pozdrav v Celje iz meglene Ljubljane in še enkrat hvala, Hišica
Hišica,
megla je tudi pri nas , danes, v Savinjski .
Glede menjave načina ogrevanja, se le pogovorite v hiši!!
“Regulatorjev stopinj na posamenznih radijatorjih” : to predvidevam misliš na delilnike toplote, ki so v več stanovanjskih objketih. To pri vas ni potrebno.
Lahko montirate termostatske ventile (glave) na že obstoječe radijatorske ventile , če je mogoče!?
Povprečna temperature posameznega območja je le podlaga za izračun (razlika v zunanji in notranji temperaturi) moči ogrevalne naprave in izračun v “Gradbeni fiziki” (PGD dokumentacija) .
Bolj je pomembno, kolikšno temperaturo imate v stanovanju.
Trgovce, katerekoli, pa le vzemite z rezervo.
Upam, da poznaš star slovenski pregovor : Vsak kovač svojga konja hvali!!
LP
Kar se tiče preferiranja oz. reklamiranja “znamk” , nisem pristaš tega.
Nekaj predloga:
–http://www.merkur.si/ogrevanje-in-hlajenje/ventili
–http://ogrevanje.danfoss.com/Content/2844A6F3-70F2-4DC9-9846-2C4C63D2C3D4_MNU17398389_SIT37.html ti naj bi bilo kvalitetni!!
–http://www.tapro-trgovina.si/ponudba/ogrevanje/ventili/
pri nas so stari , še iz časa stare Yuge, Armal, in delajo v redu. So pa že takrat zelo “šimfali” te termostatske ventile!! Škoda, da imamo tako malo zaupanja v naše proizvode.
LP
Pozdravljena,
no upam, da se boste primerno odloćili in po pameti.
To predvsem, da boste obdelali vse opcije, ki vam jih finance dopuščajo. Samo lokalno izvedena rešitev je bolj “blažev žegen“.
Pomenite se in iščite rešitev na daljši rok.
V letu (sezoni) ali dveh-treh , bi se pa dalo??
No, pa tudi tu, hvala za Tvoj komentar v drugi temi!!. -:)))
LP
Sem upoštevala tvoj (vaš) nasvet in že razmišljamo tudi o rešitvi na daljši rok. Danes sem bila na svetovanju še v energetski pisarni. Mnenje svetovalca je bilo enako kot tvoje- zastaviti je potrebno na dolgi rok, lokalno je res en blažev žegen.
S tvojo pomočjo se nam menjava ogrevanja ne zdi več misija nemogoče. Hvala za potrpežljivost.
Glede drugega komentarja pa – edino prav je, da se ti zahvalimo, čeprav samo z enim skromnim hvala.
LP iz zasnežene Ljubljane