Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Poraba elektrike (všteto ogrevanje) za novo stanovanje 43m2

Poraba elektrike (všteto ogrevanje) za novo stanovanje 43m2

Pozdravljeni, živim v novem bloku, dvosobno stanovanje, 43m2. Ogrevamo in hladimo se na klimo na 22-23 stopinj. Imamo dve klimi. Poleti delata obe cca 10 ur na dan obe, pozimi pa dela ena 24/7, druga pa le kakih 10 ur na dan. Ostali porabniki so: tv, prenosnik, hladilnik, bojler, stekloker. plošča, pečica morda trikrat mesečno, tukaj se tudi ustavi. Ostali so pač normalni, luči in vsake toliko fen ipd.
Na mesec dobim cca 60€. je to ok?

Manjka pralni stroj, ki je oden od večjih porabnikov. Meni se zdi račun kar v redu. Zaradi klime bi pričakoval višjega.

In kakšen bo obračun, ker je tole verjetno akontacija ?

Zdi se mi poceni. Kako pa zagreje klima? Tudi sama namrec razmisljam za klimo, ker me je sedaj, ko je bila tista scena z monoksidom, kar strah, ko kurim na kamin.

Pri katerem ponudniku pa imate elektriko? Imate eno tarifni stevec? Zdi se mi res poceni. Midva imava samo tv, prenosnik, hladilnik, pecico, 2x bojler, pa imava od 30-40€ mesecno.

To je akontacija+obračun, izračunano povprečno na mesec. Ja, na pralni stroj sem pozabila. Je pa pralno-sušilni , Ampak se sušilni uporablja le pozimi morda 3x mesečno, pralni pa 3-5x tedensko.

Klima zagreje super, je pa potrebno imeti v vsakem prostoru eno(jaz imam dve notranji enoti vezani na eno zunanjo) če želiš da je res učinkovita, jaz z eno ogrevam spalnico 0m2, z drugo po dnevno bivalni prostor s kuhinjo, velik 20 m2.
Vse naprave so A energetskega razreda. Ponudnik je elektro primorska, živim v Izoli

Kako pa pogreješ kopalnico?

Notri imam električno pečko, ki je ne uporabljam (morda 5x v sezoni), saj imam vrata iz spalnice na hodnik in iz hodnika na kopalnico odprta . Sploh je pa kopalnica sredi zgradbe, brez okna in notri je vedno kar prijetno toplo.

Tule pa nekaj ni v redu. Ali imaš svinjsko mrzlo kopalnico ali pa enako vročo spalnico.

Če je tole dejansko končni znesek, imate več kot ugoden račun.

Mi se grejemo na klimo celo stanovanje 2,5 sobno ,hladimo ,2tv ,računalnik,pralni stroj ,sušilc ,ki sta v obratovanju vsak večer, pomivalni stroj tudi ponoči, pečica ,steklokeramični štedilnik,hladilnik z skrinjo ,zmrzovalno omaro, akvarij,ponoči nam v otroški luč gori ,80L bojler,in sem v mesecu decembro plačala 100€.

Trenutno je OK, poračun bo pa nezavest in polivanje s vodo !!!!!!!
Izračun je seveda malo drugačen, vzemimo kot predpostavko zgolj to eno klimo , ki je prižgana 24/7, njena moč je vsaj 2Kw, aparat dela praktično neprekinjeno saj se zrak iz klime hladi veliko hitreje kot od klasične centralne, torej 2Kw 24ur je 48Kw ali 4x več kot povprečna dnevna poraba modernega gospodinjstva s vsemi aparati, pečica, mikro, štedilnik, hladilnik, pralni in pomivalni , sušilni itd,itd, povprečna poraba pri nas za celo hišo z vsemi temi aparati je 12Kw dnevno cenovno je to 50-55e mesečno.
Tvoja poraba zgolj ene klime je 48Kw dnevno ali 1440Kw mesečno, samo to je cca 120e mesečno , kje je še poraba druge klime in vseh aparatov !!!!!!!!!!!!!!!
Najbolj enostavno izračunaš porabo tako, da zapišeš številke na števcu in čez recimo 10 dni ponovno , deliš s 10 in dobiš dnevno porabo , seveda v tem času uporabljaš vse aparature tako kot običajno.

g.JON torej 2Kw 24ur je 48Kw ali 4x več kot povprečna dnevna poraba

Poglejte malo podatke o porabi klima naprav.Mi jo tudi imamo. Pa naj šeštevam in odševam, tudi v sedaj mrzlem vre,enu, je povprečna poraba cca 0, 7 kw na uro, da pa cca 3 kw toplote.
Tole sem poiskal:
EER (Izkoristek) Hlajenje kW/kW 4,26
Gretje 4,44

Izkoristek pomeni,npr.4,44, da da 4,4 krat toliko koliko porabi, seveda je to pri, mogoče, zunannji temperaturi 0 stopinj.

Jon, ne more biti res. V stanovanju živim 1 leto in kot sem rekla sem proračun tudi dobila in je 60€ mesečno povprečje, ko sem seštela plačila akontacij+propračun.

Tudi če je , kar pa dvomim, njena poraba 0,7Kwh je to dobrih 26Kw na dan , še vedno 1xveč kot povprečna poraba v gospodinjstvu z vsemi aparati.
Kot sem napisal, najbolj realen izračun porabe je, zapisat števec in čez 10 dni ponovno !!

Meni se zdi račun dokaj ugoden.
Pri nas imamo eno klima napravo (invertersko), segrevamo na 24 – 25 stopinj, vendar le od 16. oz. 17. do 22. ure ter vikende od 8. – 22. ure, če smo doma. Poleg klime imamo še redno v uporabi indukcijo, pečico, pralni stroj, sušilni stroj tudi poleti, 3 računalnike, ki so prižgani 24/7, ameriški hladilnik, občasno imamo prižgano še infra peč v kopalnici in plačamo račun za elektriko 48 eur.
Z radiatorji dogrevamo ostale prostore in je bilo porabe plina v novembru 13 eur, v decembru 20 eur, vendar je bila zunanja temperatura mnogo višja kot januarja in februarja. Zjutraj ne grejemo, ker je v stanovanju vsaj 20 stopinj in ni potrebe.
Ko smo bili brez klime in sušilca je bil račun za elektriko okrog 20 eur nižji.

Poraba ni velika, pri nas se na klimo ne bi mogel greti, ker je zunaj premrzlo in jo uporabljamo za gretje le v prehodnem času. Se vidi, da o klimi pametujejo ljudje, ki nimajo pojma o njenem delovanju. Če reče, da klima laufa cel dan, ne pomeni, da obratuje non stop, ker se samodejno izklaplja in vklaplja.

Hvala enako. Inverter klima se Ne izjlaplja in VKLAPLJA. V vednost
In kaj je inverterPrednosti inverterske tehnike
Inverterski način prilagajanja števila obratov kompresorja ima več prednosti, predvsem zaradi prilagodljivosti in udobja, doseganja želene temperature v zelo kratkem času, tihega delovanja, optimalnega nastavljanja temperature in seveda varčnosti. Najnovejša Airwell DC inverter tehnologija in uporaba okolju prijaznega hladilnega plina R410A, sta garancija za visoko učinkovitost, ki celo presega zahteve za uvrstitev v energetski razred A. Sistem lahko deluje v načinu gretja ali hlajenja v razponu od 46°C do -15°C. Je izjemno prilagodljiv ter daje uporabniku možnost, da temperaturo prostora obdrži na enaki ravni ves čas delovanja. Zaradi manjših obremenitev in visoko zmogljive mikroprocesorske avtomatike, se poleg zmanjšanja porabe energije, močno podaljša življenjska doba kompresorja, ki je vitalni del klimatske naprave oziroma toplotne črpalke.

Enako stanovanje, enak račun. Le da plačujem po porabi mesečno, kar znese nekje enako kot pri tebi.

Če koga zanima, lahko vodi podrobno porabo preko spletne strani Moja poraba[/url]

New Report

Close