Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Popuščanje srčne zaklopke-dušenje

Popuščanje srčne zaklopke-dušenje

Pozdravljeni…spet se oglašam…Mamo je doletela še ena nadloga,dobila je šen na nogi,za kar je dobila predpisane antibiotike Ospen 1500.Ker se zdravi zaradi redčenja krvi(Marevan) ,so bili izvidi tega zelo slabi:5,6! seveda so jo takoj Hospitalizirali in v bolnici stvar uredili…ampak sedaj so ji ukinili Marevan,ker naj bi bilo preveč tvegano za krvavitve.Sedaj me skrbi,ker naj ne bi imela več teh kontrol glede krvi,kako naj vem,če bo kri pregosta???Tukaj baje obstaja povečana možnost možganske kapi.Bi ji lahko kri vseeno kontrolirali,tako pač,kot prej,četudi ne jemlje Marevana?Moram povedati še to,da je sedaj skoraj nepokretna,s težavo(s hojico in ob pomoči) pride do kopalnice.Je to posledica napredovanja srčnega popuščanja ali je mogoče psihičnega izvora,pred kakim tednom je namreč padla…Zdravnik ji je tudi predpisal Lexaurin 1,5 vsak večer!Hvala in Lp!

Lahko, da gre za več dejavnikov, ki so krivi, da mama zmore vedno manj. Ni redek primer, da pri starejšem bolniku težko določimo pravilno količino (doziranje) Marevana . V takih primerh se zadovoljimo z dajanjen Aspirina.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

zivjo.mene samo nekaj zanima glede na to da sem se narocena pri mojemu zdravniku, sem srcni bolnik popusa mi srcna zaklopka prejemat bi mogla aldactone in olivin.ker teh tablet nisem prejemala nekaj casa me zanima ce je kaj narobe glede na to da sem zanosila in sem noseca cirka 9 tednov oz ce je to da ne jemljem tablet velik narobe za mojega dojencka?in ce sem tud jaz u nevarnosti. imam 23 let

Predstavljam si, da ste srčna bolnica, s prirojeno srčno napako(?), ki se niste posvetovali z ginekologom (kardiologom?) pred zanositvijo kako naj bi se zdravila v času nosečnosti. Mislim, da bi bilo prav, da bi stopila v stik s službo na Ginekološki kliniki v Ljubljani (01.522.6115), kjer boste dobili vse informacije glede jemanja zdravil za časa nosečnosti.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni, vprašanje pripenjam na temo popuščanja srčne zaklopke, ker sem le tukaj zasledila težave z rdečico obraza pri srčnih bolnikih.
Lepo prosim, za vaše mnenje, gre za očeta ,ki je imel opravljeno CABG 1996 in 2010 v UKC Lj.,leta 1996 dobil grafte na LAD in M3,leta 2010 pa na LAD,distalno LCX in RCA.Po treh mesecih po drugi operaciji preživel infartk spodnje stene, zato 6. koronarografija in opravljena je bila PCI na by-passu za D1-2x BMS in na by-pasu za LAD-1x DES.Terapija je Prenesa 2mg zj 1.tb,Dilatend 12,5mg 2x1tb.ProductalMR 2x1tb. Aspirin protect 1x,Efient 10mg1x,Sorvasta 4omg 1x,Aluporinol 100mg 1x,Nexium4omg 1x,Apaurin p,p,,nitro.dur 2mg 12 ur. Od leta 2011 oktobra pa še Cordarone 200mg 1x 5x na teden.Zaradi nizkega utripa od 47-50 na minuto so ga zmanjšali na pol tablete na dan.Trenutno je brez večjih težav, vendar z manjšimi fizičnimi in psihičnimi obremenitvami, dnevno 2 km zmerne hoje, pritisk je urejen, bolj niski od 115/65 do 125/70 utrip med 48 in 52. Krvna slika v mejah normale, tudi ščitnični hormoni. Pred tremi meseci se je pa pojavila, baje kot stranski učinek zdravila Corderone in Nitro dur nalepke močna rdečina v obraz. Zanima ga ali je ta pojav rdečine stranski produkt Cordarone in Nitro dur nalepke in ali je ta rdečica res nenevarna, ter koliko časa se lahko cordarone jemlje. Hvala lepa za vaše mnenje in lep pozdrav.

Prej bi pomisil na možnost, da je rdečica obraza neželen učinek Nitro durja kot Cordarona. Mislim, da ni nevarna. Ali je pri bolniku hemogram (število eritrocitov) normalen?

Najlepša hvala za hiter odgovor, število eritrocitov je v mejah normale (tj. 5,2).
Torej menite, da je večja verjetnost, da rdečico “povzročajo” nalepke? a mogoče obstaja kakšna alternativa le tem?
Če smo že pri zdravilih bi vas prosila še za vaše mnenje glede očetove terapije (a bi sami mogoče zamenjali kakšno zdravilo ali spremenili dozo? + kakšna je praksa za Cordarone, kako dolgo naj bi se oz. je priporočljivo da se jemlje Cordarone?).
A je nizek utrip lahko velika težava pri očetovem stanju (med 48 in 52) ali je to glede na bolezensko stanje normalno?
Se opravičujem, ker kar trosim vprašanje na vprašanje, vendar res cenim vaše mnenje. Hvala še enkrat in lep dan.

Srčna frekvenca je prenizka če je pod 40 utripov v minuti. Najbolj primerna v mirovanju, pri zdravih odraslih, je 55 – 60 utripov v minuti. Pri nekaterih starejših ljudeh je med 40 in 50 utripov v minuti. S pregledom EKG ugotovimo, če še deluje “center”, ki sproži krčenje srca pri zdravem srecu.
Cordarone predpiše zdravnik pri bolniku, kii ma neredno bitje srca. Učinek zdravila se lahko pokaže po nekaj tednih in tedaj se dajanje Cordarona lahko opusti. Ko se vrne nereden ritem se kuro lahko ponovi. Če pa Cordarone ne popravi srčega ritma v nekaj tednih se ga lahko opusti zaradi neučinkovitosti

New Report

Close