Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Popuščanje srca?

Popuščanje srca?

Spoštovani!

Bom karseda kratka. Stara sem 24 let in zadnjih nekaj mesecev me pestijo določene težave zaradi katerih sem vedno bolj zaskrbljena, in sicer občasna bolečina v predelu srca, nekakšno topo zbadanje, ki čez nekaj minut mine, še posebej, če se začnem gibati (če izzvamem enkraten primer, ko me je s presledki kake minute ali dveh bolelo uro in pol), pospešeno bitje srca (do 100 v mirovanju), konstantno povišana telesna temperatura (do 37,4), zatekanje vek, tudi precej hitro se zadiham, po kakih 20ih stopnicah, ampak to že od nekdaj. Težo imam normalno, tlak 60/105, ne kadim, ne uživam pogosto nasičenih maščobnih kislin, slabokrvna nisem, oz. je kri nasplošno zelo v redu, ščitnica deluje normalno, zanima pa me ali je sploh možno, da bi že pri teh letih imela srčno popuščanje in kako izgleda pregled za ugotovitev le-tega.

Najlepša hvala za Vaš odgovor,
Lep dan!

Jasna

Ste mnogo premladi, da bi pri vas nastopilo srčno popuščanje. Tako stanje je sicer možno pri mladih bolnikih, ki se že več let zdravijo zaradi srčne (prirojene?) bolezni.

Zelo se nagibam k mnenju, da gre za draženje mišic in živcev prsnega koša.

Napisali ste, da imate konstantno povišano telesno temperaturo. Ali ste o tem že govorili z izbranim zdravnikom? Ali ste opravili pregled krvi (sedimentacija eritrocitov? CRP?)?

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani!

Hvala za izjemno hiter odgovor, zdravniku sem omenila, da imam večino dneva povišano telesno temperaturo, opravili smo analizo krvi in test ščitničnih hormonov in vse je bilo v mejah normale, predvidevam, da tudi sedimentacija, za CRP ne vem….za morebitno prirojeno srčno napako pa ne bi vedela, vedno so mi samo poslušali srce in to je bilo vse.

Upam, da je vse skupaj psihičnega izvora, poizkušala se bom več gibati in bomo videli.

Še enkrat hvala in lep pozdrav!

Jasna

Spoštovani!

Žal mi je, da vas moram spet obremenjevati, ampak sedaj mi že tretji večer zapored nagaja aritmija…ko zvečer poležavam pred tvjem ali kadar poizkušam zaspati, začutim v prsih nekakšno trepetanje oz. valovanje (neznaten, rahel, toda skrajno neprijeten občutek), v grlu me začne stiskati, ko si preverim utrip, pa je vsaki tretji oz. peti enkrat hitreje na vrsti, in nasploh se mi zdi, da mi srce deluje razglašeno, ampak to so najbrž moji subjektivni občutki. Običajno se iz nervoze začnem gibati (hitra hoja po stanovanju ali počepi) in zadeva v nekaj minutah izzveni, žal ne za dolgo. Zaradi vsega tega sem pod nenehnim pritiskom, kar zadevo še poslabša…kar predstavljati si začnem, kako se srce “zmoti” in doživim zastoj, ali karkoli. Zanima me, ali imam zaradi teh aritmij kaj zvečane možnosti za kakršenkoli zaplet…in kaj je najpametneje storiti?

Res se Vam najlepše zahvaljujem!

Jasna

Ps. Zadnji teden mi je telesna temperatura padla na 36.8.

Iz vašega posta sklepam, da imate v teku dneva, zlasti zvečer predno ležete v posteljo, številne neredne utripe, ki jih obvladate že z manjšo obremenitvijo.

Neredno utripanje srca v mirovanju, ki izgine, ko se bolnik fizično obremeni, kaže bolj na zdravo kot na bolno srce. Zato bolnikom s tako težavo priporočamo redno rekreacijsko športno dejavnost, ki mnogokrat zadostuje, da se stanje normalizira.

Dobro je izključiti preveliko delovanje ščitnice in morebitna vnetna stanja s pregledom krvi. Za potrditev nerednega bitja (aritmije) je vsekakor priporočljiv EKG-posnetek.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Se opravičujem, ker se vsiljujem , vendar želim povedati, da sem imela podobne težave. Jasna, koliko si imela TSH vrednosti pri pregledu ščitničnih hormonov?
Pri meni je na začetku izvid tudi kazal na normalne vrednosti ščitničnih hormonov, vedndar se je zadeva vlekla 8 mesecev in zaradi mojega vztrajanja sem si še dvakrat kontrolirala ščitnico. Izkazalo se je, da mi hormoni nihajo: enkrat v zgornji meji normale, naslednjič čez mejo, končna diagnoza kronično vnetje ščitnice- Hashimoto. Naj omenim, da s to diagnozo ima veliko ljudi težave tudi, ko so ščitnični hormoni v zgornji meji normale. Svetujem ti, da si večkrat kontroliraš hormone in sicer takrat, ko boš imela težave. Če boš imela TSH čez mejo normale pa takoj h tirologu.Tudi moja telesna temp. je bila 1 leto od 37 pa do 37,4. Pa tudi pri meni so najprej zaključili, da je vse skupaj psihičnega izvora.

Srečno!

Spoštovani!

Najlepša hvala obema. Ščitnica je bila še pred pol leta v takem stanju (TSH: 1,4 / T3: 5 / T4: 10), EKG pa tudi dvomim, da bi kaj pokazal, ker imam neredne utripe zmeraj doma, praviloma zvečer. Nadaljevala bom z rekreacijo…danes ob 18.00 sem začutila vznemirjenost v prsih in prezgodnji utrip, šla za 20 min na kolo, čez tri ure pa se je vse skupaj ponovilo. Skoraj prepričana sem, da ima vse to psihološko ozadje…zdaj, na primer, ko sem zaposlena s tipkanjem je v redu, le da se ne uležem poizkušam umiriti.
Zanima me le, ali zaradi aritmije obstaja večja verjetnost, da gre kaj narobe…?

Hvala;
Lep pozdrav!

Jasna

Lep pozdrav (spet;))!

Naj dodam le še eno podrobnost, najbrž niti ni pomembna, a vseeno. Zdaj se mi je stvar začela dogajati že dopoldne, res je, da ves čas razmišljam o njej, in novost je tudi to, da me med nerednimi utripi sili na kašljanje…na podoben način kot bi imela neko sluz, vendar je nimam, torej zakašljam in je bolje za pol minute. Naj povem, da sicer nikoli (razen med gripo) ne kašljam. Najbrž bom v kratkem prisiljena stopit do zdravnika, kar mi je res odveč, a žal sem že čisto na koncu z živci…še zmešalo se mi bo.

Lep dan!
Jasna

Vrednost TSH 1,4 je idealen. Vendar ti vseeno priporocam, glede na to, da si kontrolirala pred pol leta, naredis se eno kontrolo. Ce si iz Lj, stane kontrola TSH v adria lab 1.700 sit. Jaz sem si TSH kontrolirala na 2 meseca, ker mi je na pregledu na nuklearni kliniki tudi bila vrednost nekje med 1 in 2 in so me takoj odpikali da je vse psihicno. Vendar samoiciativno sem si zacela kontrolirati takrat ko je bilo pocutje slabo in se je izkazalo, da mi hormoni nihajo, kar nekajkrat je bil TSH nad mejo normale. Sem pa enako cutila kot ti, vedno zvecer, ko sem se umirila je srcni utrip divjal, v sluzbi nikoli. Tudi panicni napadi so me spremljali, pa utrujenost, nervoznost, strah, na koncu me je ponoci zacelo spremljati se potenje. Poznam pa tudi kar nekaj primerov, ko so imeli scitnicne hormone stalno v meji normale, pa se je kasneje izkazalo, da tezave s visokim utripom povzrocajo vozlici na scitnici. Torej za zakljucek, ce zadeva ne bo v nekaj mesecih minila in nimas nobenega vzroka za stres ti svetujem, da obisces tirologa.

LP,
Ana

Spoštovani !

V preteklosti ste mi že pomagali z vašimi nasveti in znanjem, zato se ponovno obračam na vas.Naj se najprej opišem.Velika sem 1.70 imam 95 kg .Pred časom sem shujšala 15 kg in v tej smeri tudi nadaljujem.Moj problem je previsok krvni tlak s katerim živim praktično že od mladosti.Imela sem zdravilo Bloxan vsak dan 2 x po četrtino tablete.Na koncu sem večkrat ugotovila povišanje katerega sem uravnala z četrtino tablete, če pa sem bila preveč vznemirjena pa še s polovico helexa.Pomagalo je. Zdravnica mi je zaradi vse pogostejših palpitacij zamenjala zdravilo in sedaj jemljem Lodoz 2.5 mg zdravilo .Počutim se veliko bolje kot pri Bloxanu občutek imam, da končno lahko tudi hujšam saj prej nikakor nisem mogla.Sprašujem pa vas nasljednje: Na vsake toliko časa pa se mi kljub zdravilu tlak dvigne, ponavadi je to povezano z vznemirjenjem tistega dne in prisotnega stresa.Pri prejsni terapiji sem že opisala kaj sem naredila,pri Lodozu pa ne vem kaj naj naredim saj je le zdravilo z 24 urnim delovanjem in se bojim previsokega znižanj tlaka.Seveda me postane strah in seveda tlak kar skače.Druga stvar pa je da imam na vsake toliko časa občutek ,da mi koža gori.Sprašujem če je morda tudi to povezano z zdravilom.Sicer pa se zdravim psihoterapevtsko zaradi paničnih napadov in sama mislim, da je tlak saj mi takrat naraste povezan z vsem opisanim.Zanima me kaj menite za novo terapijo in kaj lahko naredim če se zgodi povisanje in glede na vaše izkušnje vas sprašujem;če mislite ,da je zdravilo pravo ali predlagate še kaj drugega?

Kaksen pa imas obcutek v grlu? Jaz kasljala sicer nisem, sem pa imela stalno suh in pekoc obcutek v grlu, tako nekako kot , da se me loteva vnetje grla, vendar ni bilo vnetja. Obcasno se mi je tudi nabirala sluz. To se je dogajalo cisto na zacetku, ko se nisem vedela, da je vzrok tezav scitnica. Kasneje, ko je bolezen napredovala, so problemi z grlom izginili. Tudi jaz sem bila na koncu s živci in strah, da je s srcem nekaj narobe. Vendar sedaj vem, da je z mojim srcem vse v redu, pa mislim, da s tvojim tudi.

Lp, Ana

Spoštovani,

Opisane težave kažejo na motnje srčnega ritma zaradi duševnih vplivov. Značilno za funkcionalne motnje in neredne utripe je tudi dejstvo, da ob nerednih utripih bolnika sili na kašelj.

Več o tem, kaj je narobe z vašim srcem, boste morda izvedeli, če boste enkrat opravili še ultrazvočni pregled srca.

Živite čimbolj normalno in ne zanemarite rekreacijske športne dejavnosti.

Lepo vas pozdravljam.

Prim. Boris Cibic, dr. med.

Spoštovani,

Čestitam vam za doseženo znižanje telesne teže. Vztrajajte pri hujšanju, vendar ne hiteti.

Krvni tlak pri zdravih in bolnih nenehno niha. Zadostuje, da smo rahlo razburjeni, da nam kar poraste. Nihanja tlaka so pri bolnikih, ki se zdravijo z zdravili za znižanje tlaka, še bolj izražena. Zato vas naj ne vznemirjajo nenadni porasti, tudi če so kar visoki. Pomembno je le, da ne trajajo po več ur. V takih primerih bolnikom svetujemo, da po dogovoru z zdravnikom nekoliko povečajo odmerke zdravila, ki ga redno jemljejo ali pa, da vzamejo manjši odmerek drugega zdravila (npr. kaptopril). Bolniki večkrat dosežejo razmeroma hitro znižanje tlaka tudi z manjšim odmerkom pomirjevala. Zdravilo Lodoz je razmeroma novo zdravilo in na splošno zelo učinkovito. Upam, da ga dobro prenašate in da dobro učinkuje.

Lepo vas pozdravljam.

lp!V skrbeh za babico, ki jo imam izjemno rada, nikoli ni bila bolana, šteje že 94 let.Ugotovili so , da ima vodo na pljučih.Ko se prepogne, bolj stopi,se uleže..takrat težko diha in ima pumpico za pod jezik.%Rdeno jemlje edimit, marivarin,tri tabletke na dan za odvajanje vode, vendar jo izloči le kakšen liter. Zanima me, kakšno je tveganje, kakšne so možnosti za preživetje pri tej starosti. iskreno. Najlepša hvala p

kATERE PA SO FUNKCIONALNE MOTNJE?

hVALA ZA ODGOVOR.

Spoštovani,

Iz vsebine vašega kratkega dopisa povzemam, da je pri vaši babici prisotna oslabelost srca. Pri takem stanju začne v telesu “zastajati voda” in se nabira v nogah, trebuhu in v pljučih. Taki bolniki imajo zatečene noge, napet trebuh in težje dihajo, zlasti ko ležijo z nizkim vzglavjem. Pomagamo jim z dajanjem zdravil za odvajanje vode (Edemid, Aldactone), zdravil za podporo srca (zaviralci angitenzinske konvertaze, digitalisovi glikozidi), zdravil proti nerednemu bitju srca, itd. Zdravila so učinkovita na začetku bolezni, ko je srčna mišica še kolikor toliko močna. Sčasoma, ko moč srčne mišice pade, postanejo žal tudi učinki zdravil vedno manj vidni. Marivarin dajemo bolniku proti strjevanju krvi, predvsem da ga zavarujemo pred možgansko kapjo. Proti bolečinam pri srcu predpisujemo zdravila, ki vsebujejo nitroglicerin.

Lepo vas pozdravljam.

Spoštovani,

Pri popolnem zdravju in brezhibnem delovanju vseh organov telesa človek nima nobene težave. Te nastopijo, ko se pojavijo motnje v delovanju zaradi vpliva škodljivih dejavnikov.
Primer:
Ljudje, ki imajo nizek krvni tlak, imajo kar pogostoma različne težave, kot so glavoboli, občutek utrujenosti, vrtoglavice. Če jih pregledamo, ne najdemo nobene organske spremembe, s katerimi bi lahko razložili njihovo slabo počutje. In takih situacij, pri katerih ob bolnikovih težavah ne najdemo organskih sprememb, je zelo veliko. V vseh takih primerih govorimo, da ima bolnik funkcionalne (minljive) motnje.

Lepo vas pozdravljam.

New Report

Close