Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina popuscanje srca

popuscanje srca

pozdravljeni,

rada bi, da mi svetujete, predlagate se kaksen alternativni nacin zdravljenja spodaj navedenega problema;

dedek je star 95 let; diagnozo popuscanja srca ima odkar pomnnim, vsaj 10 let (raje 20, a nimam podatka); vsaj toliko casa tudi jemlje zdravila lanicor- 1 rableto dnevno;

Lanskega decembra je zdravnica zahtevala, da zacne lezati, in tedaj nam je ‘oblezal’- po 14 dneh, kolikor je se imel voljo, da je sam vstal in opravljal vse svoje dnevne potrebe sam in se tudi uredil, je oblezal.

Velik je 153 cm, vsa leta pa je bila njegova teza 63-65 kg. V zadnjem letu je izgubil cca 5 kg, od tega precej misicne mase.

Zdaj imamo v hisi ‘velikega’ dojencka, ker ni sposoben nicesar vec opraviti sam – za vse potrebe ga dvignemo iz postelje in z inval. vozickom vozimo do stranisca, mize….

Ker mu zastaja voda v nogah, nekajkrat tedensko dobiva Lasix, ki pa mu ‘zmede’ telo; popolnoma ga izcrpa, vode pa niti ne odvede tako veliko in v casu, ki je napisan na navodilih za uporabo.

Nikoli ni bil na pregledu pri spacialistu, osebna zdravnica, specialistka medicine dela pa je predvsem vodja zdr. doma, tudi v zadnjem letu, od decembra dalje, ga ni nikoli pogledala – zdravila dobimo na recept, z enako ‘vsebino’ kot ‘prejsnjic’.

Po prebiranje vseh clanov na medicinskih straneh, VAS PROSIM, da mi svetujete bolje zdravilo za njegov problem.

Morda v pomoc se nekaj dodatnih informacij:

– pred leti so mu ob diagnozi popuscanja srce povedali, da ima ‘atletsko’ srce; kaj izraz pomeni ne vem, povezovala pa sem ga z preveliko srcno misico, ki z leti ni imela dovolj velikih obremenitev, je popustila
– verjetno ima genske predizpozicije za tezavo; njegova starsa in sestra so imeli podobne tezave,
– imel je in ima nizek pritisk
– nima aritmije, v zadnjem letu pa se mu je povecal pulz
– ‘obicajne’ krvne preiskave lani decembra so pokazale, da je ‘zavidljivo zdrav’; kaj je bila vsebina pregleda ne vem, vendar nikoli ni bil zdravljen zaradi sladkorne ali bolezni ozilja;
– lasix nima tako mocnega ucinka v casu, kot je napisan na navodilih ( v nekaj urah), zato pa se od 3-5 na noc zbuja, ker mora na vodo

Ob Lanicorju in Lasixu dobiva se
– multivitaminski sirup, ki vsebuje tudi manjso kolicino kole ali kofeina (Eliksir uvoznika Fidifarm-oranzen),
– zadnja 2 tedna smo mu zaceli dajati caj za odvajanje vode (prelica, zlata rozga, breza, kopriva, koruzni laski), da ne bi bil potreben lasix ter za krepitev srca
– glogovo vino, ki vsebuje se hmelj in baldarjan, vendar mu namesto 3*20 ml damo le 20 ml zvecer;

V clanku dr. Kebrove sem prebrala, da so po Lanicorju ze generacije zdravil z veliko boljsim ucinkom, le da jih zdravniki tudi zaradi nepoznavanja ne predpisujejo (kot npr. enap), zato prosim za priporocilo:
– zdravila
– vzporednih pripravkov (cajev, sirupov, zdravil iz ‘zelene lekarne’)
– gibanja (ali je dovoljeno in kako ga zopet ‘spraviti na noge’)
– prehrane

Za konec le se to: smo iz Celja, zato mi eventualna priporocila za kaksen poseben pregled oblikujte tako, da je izvedljiv tudi v Celju,, sicer ga starsa ne bosta dovolila ‘prevazati na preglede po Sloveniji’.

Najlepša hvala za odgovor

Lep pozdrav

marjetka

Spoštovani!

Popuščanje srca je pogost problem, zato ravno te dni organiziramo strokovno srečanje na to temo. Izvlečke prispevkov strokovnjakov z različnih področij si lahko ogledate na naših straneh: http://www.drmed.org/srecanja/fajdigovi_dnevi/fajdigovi_dnevi_kazalo.htm
Posebno vam priporočam izvleček dr. Metke Klevišar.

Zelo težko je ocenjevati pravilnost zdravljenja bolnika na daljavo. Iz opisanega pa sodim, da vašemu očetu v častitljivi starosti pešajo moči na splošno. Zaradi nizkega krvnega tlaka in verjetno tudi brez drugih dejavnikov tveganja za srčnožilne bolezni je dočakal visoko starost. Otekanje nog in splošna onemoglost sta povezani tudi s popuščanjem srca, ki pa je, žal, verjetno že močno napredovalo (ne glede na način dosedanjega zdavljenja). Vaš oče počasi umira. V koliko časa se bo to zgodilo, vam nihče ne more napovedati. Pri vsakem človeku začne odpovedovati kakšen pomembnejši orgn ali organski sistem in najtežje je, ko človek ni več sam sposoben skrbeti zase. To, da je oče obležal, je bilo samo vprašanje časa. Marsikdo obleži še relativno čil, nekateri pa nočejo odnehati do zadnjega diha. Razumljivo, nega bolnega družinskega člana predstavlja precejšnjo časovno in materialno obemnitev. Delno si lahko pomagate s pomočjo kakšne ženske, ki vam jo za zmerno ceno lahko pomaga priskrbeti pristojno Socilano skrbstvo, plenice ipd. material vam lahko vaša osebna zdravnice predpiše na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja, prav tako lahko vloži na vašo zahtevo vlogo za dodatek za pomoč in postrežbo druge osebe idr. Najtežje in najhuje pa je seveda vsak dan spremljati, kako se eden tvojih bližnjih bliža neizbežnemu koncu in bi seveda prav vsak med nami stroil vse, kar je mogoče, da bi se temu izognili. Prav je, da se s stanjem sprijaznimo (sam sem bil ob 90-letnem očetu na istem začetek tega leta in sem si zastavljal enaka vprašanja), prav je, da poskusimo iz preostanka naše skupne poti iztržiti kar največ, se pomiriti drug z drugim in mirno počakati na konec.

Glede na vaše podatke bi bilo mogoče ustreznejše zdravljenje edemid (čeprav povzroča težave) ali drugo sredstvo za odvajanje vode, čim nižji odmerek ACE inhibitorja (omenjeni enap), ker ima nizek tlak, lanicor pa le v primeru aritmije ali hitrega srčnega utripa (preko 100/min). Vendar bi moral za dokončno odločitev vašega očeta videti.

Študentom in specilaizantom družinske medicine poskušamo vcepiti zavest, da je potrebno bolnike, ki sami ne morejo v ambulanto, obiskati na domu, čeprav nas sami ne kličejo in ni nekega nujnega stanja. Seveda je odločitev o načinu obravnave prepuščena vsakemu posameznemu zdravniku, vi pa imate možnost prosto izbirati (zamenjati) osebnega zdravnika.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Dr. Kersnik,

najlepša hvala za odgovor; tudi na omenjene strani, kjer je med obravnvanimi temami tudi popuščanje srca bom pogledala.

V zvezi s priporočenimi zdravili imam vprašanje, ali lahko kot laiki predlagamo zdravniku alternativno zdravljenje (ne da bo s tem prevec prizadet ego lečeče zdravnice in da nastanejo zato zapleti v komunikaciji)? Zakaj zastavljam takšno vprašanje?

Problem je malo bolj ‘kolpleksen’: Dedek je ‘na postelji’ že od lasnkega decembra. Njegova ‘osebna’ zdravnica je naša prva soseda, v vasi z nekaj 100 prebivalci, a na moje razočaranje in njemu v škodo, še iz tiste generacije, ko na fakulteti niso dajali nobenega poudarka bolj osebnemu pritopu zdravnika k bolniku, ali pa ona tega ne želi ‘uporabljati’. Kakorkoli, lahko bi nam pomagala ohranjati najstarejšega vaščana tudi s kakšnim nasvetom, obiskom doma, ne pa z izjavo, da poznamo uradne ure in izven njih ni na razpolago.

Imam pa še eno cisto konkretno vprašanje. Dedek je oče moje mame. Ker je v tem času zbolela tudi mama in prestala težjo operacijo, je med njenim pooperativnim zdravljenjem ‘medicinska sestra in negovalka’ moj oče. Prosil je zdravnico za postrežninski dodatek. Izdala naj bi potrdilo. Po mojih informacijah izpred cca pol leta, bi lahko dobila moja starša ta dodatek za do 8 mesecev nazaj, kar je manj kot znaša obdobje v katerem je edek odvisen od oskrbe drugih. Na omenjeno prosnjo za izdajo pordila tudi za obdobje nazaj je oce dobil negativen odgovor.

Ali in v kakšnem primeru lahko osebni zdravnik izda taksno potrdilo in ali je izkljucno od njega odvisno, ali je omenjeno pravico mogoce uveljavljati tudi za nazaj? Ali je le od njega odvisno, ali bosta starša dobila pomoč, za pomoč tudi njima pri negi? Oba vnuka sva ravno v procesu ‘osamosvajanja’, pa se precej dalec od doma – cca 100 km, tako da je najina pomoc lahko le ob vikendih, rada pa bi našla kakšno ‘sistemsko’ rešitev, ki bo v pomoč vsem.

Najlepša hvala za odgovor

marjetka

Spoštovani!

Do dodatka za pomoč in postrežbo drugega, ki je pravica iz pokojninskega (ne zdravstvenega) zavarovanja so upravičeni aktivni zavarovanci ali osebni upokojenci v primeru, če invalidska komisija ugotovi, da je zavarovančevo zdravstveno stanje tako okrnjeno, da potrebujejo pomoč za večino (ali vsa) življenjska opravila. Seveda mora biti zdravljenje končano, oziroma stanja z zdravljenjem predvidoma ni mogoče več izboljšati. Priprava in prinašanje hrane ne štejeta, prav tako ne pranje, kurjenje ipd. Predlog na pobudo zavarovanca ali svojcev zavarovanca, če je le ta opravilno nesposoben, napiše osebni zdravnik. V primeru, da je dodatek odobren, zavarovancu pripada od dneva izstavitve vloge (obr. IK 3). Kdor vam je dajal drugačne informacije, vas je zavajal. V pomoč je vprašalnik. V primeru, da je vsaj pri 6 vprašanjih odgovor pozitiven, ima zavarovanec pravico do doddatka za pomoč in postrežbo večine (polovični) življenjskih dejavnosti.

VPRAŠALNIK ZA DODATEK ZA POMOČ IN POSTREŽBO DRUGEGA
za ugotavljanje pravic v skladu s V. poglavjem zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (146. do 151. člen).

Upokojenec je predvidoma upravičen do dodatka za pomoč in postrežbo drugega, če vsi odgovori na vprašanja od 1 do 10 kažejo na to, da naštetih vsakodnevnih dejavnosti ni zmožen opravljati samostojno, ali z izvidom okulista ali psihiatra lahko potrdite 11. ali 12. vprašanje. Do delnega dodatka za pomoč in postrežbo drugega, če vsaj 6 odgovorov na vprašanja od 1 do 10 kaže na to, da zavarovanec naštetih vsakodnevnih dejavnosti ni zmožen opravljati samostojno

Upokojenec: priimek: ___________________ ime: _______________________
Rojstni podatki: _____/_____/_____
S kljukico () označi kvadratek () pred ustreznim odgovorom.
Vrsta pokojnine: starostna,  invalidska, družinska
1. Ali se upokojenec sam hrani? DA NE
2. Ali je potrebno upokojenca pitati? DA NE
3. Ali se upokojenec sam slači in oblači? DA NE
4. Ali se sam obuje in sezuje? DA NE
5. Ali samostojno hodi? DA NE
6. Ali je vezan na invalidski voziček? DA NE
7. Ali je upokojenec popolnoma nepokreten ? DA NE
8. Ali se sam umiva? DA NE
9. Ali sam opravlja malo in veliko potrebo? DA NE
10. Ali je stalno inkontinenten? DA NE
 za urin: DA NE
 za blato DA NE
11. Ali je upokojenec popolnoma slep (izvid okulista)? DA NE
12. Ali je zaradi psihične prizadetosti upokojenca potrebna
stalna pomoč in stalno nadzorstvo drugega (izvid psihiatra)? DA NE

Datum: Zdravnik:
____________________ ___________________

New Report

Close