Popuscanje matericnega vratu
Spoštovani,
če se otrok rodi pri 28 tednih nosečnosti in v terciarnem centru, kakršen je v Ljubljani, je možnost preživetja otroka 95 do 98%. Ampak dokler se ne odprete, ne pride do razpoka jajčnih ovojev ali se ne začnejo popadki, še ni akutne nevarnosti za porod.
bakterija ni neposreden vzrok za popuščanje MV, antibiotik pa imate predpisan prav zato, da bi odpravili bakterijo, ki jo pač imate. Od skrbi pred škodo, ki jo ta bakterija lahko naredi, nimate nobene koristi, od pravilnega zdravljenja pa lahko veliko.
Pozdravljen.
V preteklosti sem imela splav v 17 t zaradi ICI, zato so mi v tej nosečnosti naredili v 13 t cerklažo.
V 20 t sem imela izmerjen maternicni vrat 26 mm, v 24 t pa 13 mm, drzi samo se šiv.
Skozi nosecnost sem sicer počivala, nisem hodila na sprehode, opravljala pa sem hišna opravila (kuhanje, sesanje), veliko sem sedela.
Sedaj imam odrejen strogi počitek- lezanje (izjema: wc, tuš, prehrana).
Sama sem si predstavljala, da cerklaza je ravno zato, da ni potrebno strogo lezanje.
Torej je potrebno strogo ležanje tudi ob cerklazi, ce se skrajša maternični vrat?
Je bojazen, da v nosprotnem popusti šiv cerklaže?
Hvala za odgovor, lep pozdrav.
spoštovani,
žal nekateri slabo razumejo patologijo materničnega vratu in potem sseveda tudi vlogo cerklaže. Ceklaža je povsem mehanična “bergla”, in nič več kot to. To pomeni, da ne prepreči odpiranja MV nad ravnijo cerklaže oziroma, da ob pravilni diagnozi ICI moramo pričakovati, da se bo MV v 2. tretjini nosečnosti odprl do cerklaže in če ta deluje, nič več kot toliko. Če ceklaža ne deluje ali le deloma deluje (kar se tudi lahko zgodi), pa se MV začne krajšati tudi pod ravnijo cerklaže, kar pa je poslecica “isthmizacije” cerviksa oziroma tvorbe razteznega dela maternice, procesa, ki ga sicer pričakujemo v drugi polovici 3. tretjine nosečnosti, pri patologiji ICI pa lahko tudi prej. dokler se MV pod ravnijo cerklaže ne krajša(bistveno!) strogo mirovanje ni potrebno, smiselno (potrebno?) pa je vzdrževanje normalne vaginalne mikroflore, kajti ta lahko postane problem, če se pot do nosečnosti krajša. Po kritičnem krajšanju razdalje med nosečnostjo in nožničnim svetom bakterij, namreč narašča tveganje, da se kakšna patogena bakterija prebije do plodovih ovojev, če oziroma ko se to zgodi, pa je zgolj vprašanje časa, kdaj bo prišlo do amnionitisa (vnetja ovojev), popustitve ovojev in razpoja jajčnih ovojev, kar pa je “rdeča črta” in v bistvu začetek poroda. Skratka, če razumete zgornjo “igro narave”, potem razumete tudi, kako lahko medicina sploh vpliva na izid nosečnosti ib takih problemih. Sam zagovarjam mnenje, da je ustrezna preventiva na področju vzdrževanja normalne laktobacilne vaginalne flore bistveni element varnosti za preprečevanje prezgodnjega poroda, ne glede na primarni vzrok, torej če gre za ICI, z ali brez podpore ali za primarno infekcijo. Mirovanje je tu najmanj bistveni element igre.
Pozdravljeni.
Zdravnica mi 1x tedensko izpira nožnico, jamljem pa tudi Utrogestan.
Ko sem omenila jemanje laktobacilov je rekla, da je izpiranje dovolj in da naj cimmanj posegam v noznico.
Pred tem sem si ze ves cas redno 3 x tedensko dajala laktobacile, ze pred opravljeno cerklazo. Bris je bil tako tudi ves cas ok.
Ali res zadostuje izpiranje 1x tedensko?
Hvala. Lp.
ne vem. Morda, morda pa tudi ne. Jaz bi kljub vsemu vsaj vsak drugi dan vstavljal laktobacile.
Spoštovani,
žal je zapisana informacija absolutno premalo za komentar in oceno česarkoli. Res je dolžina kratka, ampak ni zapisano, če je dolžina statična ali dinamična, kako zgleda situacija v spekulih, za katero nosečnost po vrsti gre, kakšne imate simptome oz. morebitne težave ali jih nimate itd.
Pred 2 tedni so mi izmerili 7mm matericnega vratu. Vceraj pa so mi rekli da so izmerili do 3mm. Je se zaprt ampak zelo malo. Prisoten je tudi veliki lijak (nevem dolzine). To je moja druga nosecnost, prva je bila izvenmatericna. Nimam nobenih bolecin, tudi izcedek ni prisoten. Pocutim se cisto vredu.
Spoštovani,
seveda še vedno ne vem dovolj, ampak bi predlagal, da se stanje vašega MV spremlja tedensko še naprej, informacijo pa dopolni še z videzom celotne situacije v spekulih (torej kako je videti s pogledom v nožnico). Če bi se izkazalo, da so ovoji že izpostavljeni nožničnemu okolju – torej vidni v spekulih), bi odvzel vaginalni bris na patogene bakterije in v primeru porušene vaginalne flore, bi stanje zdravil (spiranje z vaginalnim antiseptikom, uporaba mlečne kisline ipd.) ter odmeril bi vam steroide za pospešitev dozorevanja plodovih pljuč. Steroidov pa ne bi dajal dokler ovoji niso izpostavljeni nožničnemu okolju oziroma dokler (kar bi se pač zgodilo prej) ne bi prišlo do razpoka ovojev in odtekanja plodovnice.
Spoštovani g. mag. Stanko Pušenjak,
na vas se obračam z vprašanji v zvezi z ureditvijo cerklaže v nosečnosti. Letos poleti sem v 23. tednu izgubila otroka zaradi domnevnega popuščanja MV (rojen živ otrok, vendar žal prezgodaj). Sedanja nosečnost je povsem v začetku (prvi dan ZM je bil 30.10.), vseeno pa bi se rada pri Vas pozanimala o možnostih cerklaže po Shirodkarju, saj naj bi se to opravilo kmalu po dobrih rezultatih NS. Moja vprašanja so:
1. Ali je možno, da bi mi postopek ceklaže opravili Vi? Koliko prej se moram prijaviti in kje? Če povsem laično izračunam bi 12 tednov dopolnila nekje v prvi polovici januarja. Ni pa mi povsem znan postopek uskladitve brisa, NS, cerklaže in drugega.
2. Pred NS bo verjetno potreben tudi bris na patogene bakterije (v prejšnji nosečnosti sem namreč jemala tudi Efloran). Ali bi bilo smotrno jemati že sedaj preventino GynOphilus na nekaj dni, ali raje ne, da ne bi bris pokazal lažno negativne izvide zaradi jemanja? Kdaj bi bilo bris dobro vzeti, če bi bilo pred cerklažo potrebno morebitno zdravljenje?
3. Če je do oploditve prišlo malce pozneje kot po “matematičnih” izračunih glede na zadnjo menstruacijo, bi bilo verjetno pred posegom potrebno opraviti kakšen pregled pri vas za vpogled v situacijo in točnejšo določitev terminov? Je to možno tudi v okviru javnega zdravstva-koncesija? Kako se lahko “prijavim” pri vas?
Za odgovore sem vam najlepše zahvaljujem in vas vljudno pozdravljam.
spoštovani,
cerklažo se opravlja tipično med 12. in 16. tednom kar bi ustrezalo drugi polovici januarja do začetka februarja. Cerklažo vam lahko opravim jaz, bi se pa o tem podrobneje dogovorili po opravljeni NS in pripadajočih testih, če bodo potrebni. Bakteriološki bris nožnice vam lahko naredi vaš osebni ginekolog že pri 10 do 12 tednih. Preventivna uporaba mlečnokislinskih globul ali laktobacili v kapsulah pa ne bo odveč. Zaradi tega ne bo lažno negativnega brisa, kvečjemu bo stanje bolj podobno priporočenemu, varovalnemu naravnemu stanju. Lahko vas pa na pripravo za OP k nam na Perinatalni dnevni center (PDC) pošlje osebni ginekolog nekje okrog 12. tedna nosečnosti, pa se takrat dogovorimo osebno naprej.