popravni ozpit
Pozdravljeni,
od neke učiteljice sem izvedela, da imajo na njihovi osnovni šoli 10 urni dopolnilni pouk v smislu priprave na popravni izpit.
Povejte mi je tako povsod ali je to le izjema in dobra volja učitelja.
Pa še ali imam kot starš pravico zahtevati pregled minimalnih standardov za celo leto, da imaš nekakšen pregled kaj vse je potrebno znati.
Hvala in lep deževen pozdrav.
Seveda imaš kot mama pravico informirati se o (ne)znanju svojega otroka in, ne zameri, zakaj tega nisi storila že prej, saj bi ti potem bilo jasno, kaj mora otrok znati. Dolžnost starša je, da se zanima za napredek svojega otroka. Predlagam, da pokličeš na šolo profesorja, pri katerem bo otrok opravljal popravni izpit, mu poveš, kaj te zanima. On ti bo tudi znal povedati, ali so organizirali kakšno pomoč, lahko pa o tem povprašaš tudi svetovalnega delavca na šoli. Velikokrat so priprave odvisne od razpoložljivih moči. Me pa čudi, da tvoj otrok ne ve, kaj mora znati, saj te informacije učitelji posredujejo učencem. Ne misliti, da se učitelji veselimo popravnih, še najboljše je, če si ga noben učenec ni prislužil. Torej, povprašaj pri otorku in preveri pri učitelju.
Za naslednje leto pa ti predlagam sprotno obiskovanje pogovornih ur in gašenje, ko se ogenj še ni razširil. Kar pogumno.
V osnovni šoli se popravni izpiti res ne delijo kar tako. Če res ne gre med letom in še po vseh dodatnih možnih rokih.
Letos si ga je pri meni prislužil en učenec s celoletnim ignoriranjem dela, znanja ni pokazal nobenega, pri zadnji možnosti pa mi je še navrgel, da je imel preveč popravljanja negativnih pri drugih predmetih. Staršev nisem videla nikoli…
In dopolnilni pouk? 3 ure, ko bi sicer imeli na urniku ta predmet, več bi bilo norčevanje iz samega sebe. Pa ves čas sem imela redne ure.
Zaključila bi z mislijo anigu.
Pri nas v šoli so učenci pri enem predmetu dobili 10 listov učne snovi.
Minimalni standardi so objavljeni na spletni strani šole.
Takole na hitro pa je najbolje potegniti na plan vse teste letošnjega leta, ker je končni test sigurno v istem stilu.
Res pa je potrebno ugotoviti, zakaj je prišlo do tega, ugotoviti težavo in jo reševati sam ali s pomočjo koga drugega.
Pa seveda, HITRO k učitelju!
Veliko uspeha!