Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja popravni izpiti v osnovni šoli

popravni izpiti v osnovni šoli

Učitelji, ki delate v osnovni šoli, zanima me, koliko se pri vas ravnatelj vtika v zaključno ocenjevanje.

Mene zelo moti, da sedaj, ko se bliža konec šolskega leta, pride do mene in me dobesedno proseče vpraša, saj “ta in ta” bo imel na koncu pozitivno, kajne?
Naj povem, da ima “ta in ta” učenec v celem šolskem letu pri mojem predmetu dve pozitivni oceni in sedem negativnih. Ne obiskuje dopolnilnega pouka, ne dela domačih nalog, starši se niso še niti enkrat oglasili pri meni na govorilnih urah, fant je zelo nediscipliniran itd.

še bi lahko naštevala in zdaj naj temu fantu na lepe oči dam pozitivno oceno al kaj??? Da se bo naslednje leto spet celo leto norca iz mene delal??? Ne vem, kako je s tem pri vas? Koliko popravnih izpitov imate približno ponavadi?

Nekoc mi je bivsa sosolka, ki zdaj uci slovenscino na neki ne prevec blesceci srednji soli, rekla: “Saj bi z veseljem dala petico, pa je nimam KOMU dati.” Na svojo zalost.

Sicer nisem ne ucitelj ne ravnatelj, ampak meni se sedem negativnih ocen in dve pozitivni oceni nikakor ne izide v pozitivno. Mislim, da je lahko ucenec ne vem kaksen pri pouku (pa grdega obnasanja nikakor ne zagovarjam in bi morali le-tega bistveno bolj sankcionirati, ampak kaj ces, ucitelj ima bolj ali manj zvezane roke), samo ce ima ucenec pozitivno, pac naredi in napreduje v drug razred. Tale pa pozitivne nima; to je cisti cvek.

Sem pa prepricana, da se s tem problemom srecuje marsikateri osnovnosolski ucitelj. Zato tudi mene zanima, kaj bodo odgovorili.

Jaz popravnih izpitov ne dajem, je pa res, da se tudim od začetka šolskega leta, da se na koncu tako izide. Ja, prav ste prebrali. Ne mečimo si peska v oči, kajti vsi vemo, kaj potegne za seboj danes dati otroku v OŠ popravni izpit. Učitelj mora sebe že prav fajn sovražiti, da si kaj takega nakoplje na glavo, ali pa mora prekleto trdno sedeti v šolskem sedlu (beri je tik pred upokojitvijo ali pa ima vsaj službo za NDČ in jeklene živce).

Osebno se dobro zavedam, da NE DATI popravca učencu pomeni le prelaganje dela na drugič, še več, pomeni utrjevanje učenčevega (večnega) neznanja, a pritiski s strani vodstva večine šol so nenormalni. A ne hudujmo se preveč samo na vodstvo; enako kot mi učitelji čutimo pristisk z njihove strani in rešujemo lastno rit, enako tudi ravnatelji občutijo pritisk od zgoraj in rešujejo lastno rit. In krog je sklenjen. Konec koncev pa je važno le, da smo vsi srečni in zadovoljni, kajne?
In če ni popravca, smo srečni vsi: starši in učenci, učitelji, ker imamo julija in avgusta mir, ravnatelji, ker vodijo “uspešno” šolo, in vodilna garnitura, ker ima občutek, da sistem klapa, povrhu pa še “rezultati” kakžejo, kako je ta sistem blazno uspešen (če slučajno ni, se pa naredi 🙂

Riba smrdi pri glavi, ta pa nam veleva: vse v dobro otroka!!! Aja, kaj je že to???

Kdaj pa kdaj učitelj pač ne more narediti nič in če se na glavo postavi, dotični učenec ne bo znal za pozitivno oceno.

Pri nas nikoli ni bilo pritiskov od zgoraj, ravnateljica nam zaupa, da smo strokovnjaki in nas pusti pri miru. Če bi bila drugačna, bi poskrbela sama za menjavo šole. Letos bom imela samo enega popravnega pri učencu, ki ni vse leto delal ničesar. Če bi mi ravnateljica rekla, “saj ta pa ta bo pozitiven, ali ne?” bi ji prostodušno odgovorila “ne!”. Brez kakršnih koli dodatnih razlag. Kaj ti pa lahko naredi ravnatelj? Te odpusti, zato ker strokovno opravljaš svoje delo? Ali res ne delate medvedje usluge tem učencem, ki jih leto za letom spuščate brez osnovnega znanja naprej? Potem pa se sprašujete, zakaj se ne potrudi naslednje leto. Le zakaj bi se, če mu ni treba? Tudi jaz se ne bi in niti vi.

Pozdravljena Sanda,
tudi jaz ne bi dala učencu popravnega izpita, če res ni nujno potrebno. Zato, ker imam rada sebe in ne bom edina učiteljica na šoli ali v celi regiji, ki velja za tako nesposobno, da učenca ne more pripraviti za pozitivno oceno. Vem, kakšen je naš sistem, vem, kakšna je politika vodstva šole in vem, kakšne so sodelavke. Pri meni sta imela 2 učenca ob zaključku prvega ocenjevalnega obdobja grajo in so bile sodelavke zgrožene; če so one, pri tako pomembnih predmetih, kot so mat, sjk in nem/ang brez graj, kako imajo lahko učenci pri mojem predmetu grajo?! In ena sodelavka je to na pedagoški konferenci celo javno povedala – le kaj si me mlade mislimo, da imajo učenci pri naših predmetih graje, če npr. pri sjk nimajo. Kolikokrat sem tako mnenje slišala tudi “neuradno” sploh ne štejem. Pa ne bi rekla, če bi šlo za učence s posebnimi potrebami, katerim se tudi gleda skozi prste in se jim s tem dela medvedja usluga, enako vsem ostalim učencem, ki niso prisiljeni, da se potrudijo po svojih najboljših močeh. Odkar sem zaposlena v šolstvu, sem razočarana nad našim šolskim sistemom, saj se mi zdi, da so kriteriji znanja prenizko zastavljeni in ni čudno, da naši učenci dosegajo tako slabe uspehe v evropskem merilu. Ampak jaz se ne bom borila z mlini na veter, še posebej ne sama. Ta problem sem rešila tako, da učencem jasno povem, kaj vse morajo znati za določeno oceno, še posebej za oceno zadostno 2 in od tega ne odstopam. Dokler se učenec tega res ne nauči, ne dobi 2. In ko vidijo, da drugače res ne bo šlo, se naučijo. Tako smo zadovoljni vsi – jaz, učenci, starši, vodstvo šole in država 😉
Načeloma pa tudi mislim, da popravni izpit v OŠ ne reši nobenega problema, učencu se lahko šola samo še bolj zameri in bo imel še manj motivacije (še posebej, če se res težko uči; tudi pri učencih, ki dajejo občutek, da jih šola/učenje sploh ne zanima, je dostikrat krivo to, da imajo resne učne težave in zato pri pouku ne sodelujejo (niso uspešni), ne pa zato, ker so leni ali ne bi hoteli) in imajo neprestano občutek, da so neuspešni. Kako bi se vi počutili, če bi morali delati nekaj, za kar niste nadarjeni in bi vam nekdo vedno dajal negativne odzive na vaše delo?! To je moj pogled, vsak pa naj naredi po svoji presoji in po svoji vest.
Želim vam lepe počitnice.

kot bi brala svoj post. Brez besed, to je žalostna resnicva v “enakopravni” državi. Včasih me ima da bi dala odpoved zarad takih stvari.

mene samo zanima koliko popravnih izpitov lahko opravljaš v osnovni šoli 2 ali 3?

2, če imaš 3, ponavljaš razred.

Mislim da ste vi spet en tipičen primer slabega učitelja. Če se učenec ne uči in starši ne hodijo v šolo ampak se zna naučiti oz rezume snov je brez potrebe da bi imel kakšen popravc. Poleg tega če je ta predmet recimo kemija, glasba, biologija kaj lahko temu učencu pomagajo v življenju. V življenju ti ne pomaga nobena šola in še če so na šoli taki učitelji kot ste vi n_ _ _ _ i in hočete nekaj brezveze da učenec zna čisto nepotrebne snovi čist zaradi vas ste še en učitelj ki nima pojma in bi rabl pisat test o vašem področju in razultati bi bili najbrž katastrofalni. Sploh če ima učenec 1,5 ali 1,4 povprečja in mu ta snov ne gre in se trudi in zaradti takih kretenov kot ste vi potem lahko izgubi šolo na katero se je hotel vpisati in dobi popravc. Potem pa se sprašujete zakaj otroci začnejo piti in jemati mamila.
Vsi sovražijo šolo zato ker en učitelj zahteva ]to in to[ snov ki je nepotrebna in se dela da je znanstvenik u bistvu je pa en človk brez znanja in brez pojma in ministrsvo sprejema take kretena na šolo. KATASTROFA!!

Mene pa zanima, kdo se je za tega otroka – poudarjam – otroka, zavzel tekom šolskega leta? Ugotavljate, da ima same nezadostne, da je nediscipliniran, ne dela domačih nalog. Očitno so ta stari zapacali na celi črti in bodo taki tudi v bodoče. Kaj je to kar konec za tega otroka? Adijo, stari so odpovedali, pa bomo odpovedali še mi? Kdo se je pa sploh ukvarjal z njim?

Meni to smrdi po zanemarjanju. Recimo da to res ni tvoj primarni problem. Vendar bi po mojem morala opozoriti strokovno službo, da se nekaj dogaja s tem otrokom. In to ne enkrat, ampak kar naprej. Tečno in nadležno, če je treba. Kako se strokovne službe na šoli vključujejo v reševanje tega otroka? Ne bom rekla problema. Kajti, če ste pripeljali stvar tako daleč, da ima otrok popravca, ste problematični prav vsi v verigi. Da je uspešno zabluzil, ste pomembni prav vsi členčnki. V prvi vrsti seveda starši. Te je potrebno prijaviti zaradi zanemarjanja. V drugi vrsti razredničarka in ti, ki te zanima samo povprečje številk ne pa tudi to, da za številkami stoji OTROK. V tretji vrsti pa vaš ravnatelj, ki se je pokazal šele konec leta in bi zadevo reševal tako, da se v bistvu norčuje iz tvoje avtoritete.

In kako potem preprečiti, da se otrok ne bi norčeval iz vseh? Saj samo gleda kaj (ne)počnete z njim in drug drugemu.

Vi vsi ste mu vzor v norčevanju/ignoriranju/izigravanju pravil ob hkratnem popolnem zanemarjanju njega kot osebe. To je edino, kar se je do zdaj naučil od vas vseh. Žal na svoji lastni koži. In očitno je odličen učenec.

Me prav zanima, kako se je tole razpletlo.

Samo za info bi obvestil vse, ki se rabijo pripravit za popravne izpite, da imajo v horizontu prav specializiran tečaj za popravne izpite. Več info tukaj: popravni izpiti

A se vi ljudje sploh zavedate, kolko se je treba zafrkavat na osnovnih in srednjih šolah, da si odličen? Tiste, ki so med 1 in 2 jim vsem šenkajo tiste boge dvojke, tolk da se jih rešijo, nas med 4 in 5 pa dražjo kokr se le da, pa nas sprašujejo “splošno znanje” na koncu leta, pa dajejo dodatne “seminarske naloge” ipd. Js sm mogu lani nardit seminarsko pr športni, da sm namesto 4 dobil 5, pa sm biu odličen, leto prej sem nemščino odgovarju za selo leto nazaj, da sem dobil 5 namesto 4, pr kemiji sem pisal dodaten test, da sm meu 5 namesto 4 (povprečje pr nem in kem sem imel tam 4.4 do 4.45).

Zanimivo, da pa tisti med 1 in 2 ne delajo takih stvari, ampak jim preprosto šenkajo tiste božje dvojke. Ponekod jih kvečjemu rutinsko vprašajo nekaj malega, pa tud če sam neki malega vejo od osnovnih znanj… že 2!!!

Če mali ne dela, če nič ne zna, če ne sodeluje in ne kaže napredka, pa naj ima popravni izpit.
Če sm se jaz moral trudit ko bedak, da sem biu odličen s 4.6 namesto prav dober s povprečjem 4.4, se mi zdi prav, da se tudi tisti s kakšno enko potrudijo za dvojke, ne pa da se jim šenka!!!

Pa še to… učitelj ki da enemu popravc ni nujno da je nesposoben… če pa da nwm 23 popravcev, potem pa se je treba vprašat. Če pa bo ker ruknu enga dva nezadostna, pa to še ni taka reč… Naj vam ne bo nerodno dati enke.

😉

Polovično bi ser strinjal z učencem saj tisti k dobi vsaj 2 se gre za to da bo vsaj naprej prišel ker je slovensko šolstvo že tko uničeno je pa res da uni k imajo 4 -5 se morajo pa malo bolj potruditi saj se gre za višje ocene in bo treba na srednjih šolah tudi kaj dokazati. Tko da ni problema če mu šenkata če je seveda sodeloval čez leto če pa ni pa na žalost ne.

Krivi so pa starši,da otrok dobi popravnega in,da ponavlja razred! Po eni strani (če je otrok priden v šoli in delaven)so krive učiteljice,ker ga le ta ne nauči. Napiše naloge na tablo,učenec si prepiše ve pa ne od kot in kako se naj uči. Nekatere učiteljice zahtevajo preveč od naprimer 5 šolca.
Zahtevajo naprimer,da fant zna šivat gumbe ok, saj nimam nič proti,da zna šivat tudi fant,ampak naj mu to učiteljica vsaj par dni prej pove,da naj se nauči šivat gumbe.Ne pa da mu to pove tako rekoč čez noč.
Da mi pa neka učiteljica v 5 razredu neprestano omenja seks in kak in kak se seksa se mi pa zdi oz.mi gre na bruhanje.Ok govori normalno o seksu in vse to ne pa sek,seks ,seks—-
Malo čudno vse skupaj!
ZANIMA ME MNENJE!

ne v osnovni šoli imaš lahko 3 popravne ispite če jih imaš 4 popravlaš razred

tud sam sem imel popravni izpit
prejšno konferenco sm mel cvek lih zalas
drugo dve use ocene in eno 3 samo zadni celoletni test sm pisav 1 z presenetljivo malo točkami
vseskupaj se je izšlo na popravni izpit
z ustno oceno nisem mogel popravit prejšne konference in tud zdejšne in z obdelavo podatkov mi ocena 3 ni nič pomagala
bil sem pripravljen se vse naučiti oz napiflati ampak naši učitlci se še fajn zdi da mamo popravca a ji ne bi bilo laži da bi me vprašala ali pa da bi pisal test

jst mislm da je vsga kriva učiteljica

1 na začetka so starši mojega prijatelja vprašali zakaj je na te šoli tako teško dobiti dobro oceno in so dobili odgovor da bomo pol na sredni šoli ol pametn sam mormo prvo pridt na sredno tisto k si želimo ane

men tud angleščina ni šla nakar je prišla nova učiteljica za angleščino ne boste vrjeli zaklučeno sm mel 4
pa ne da bi me lahke stvari uprašala usedla se je zravn mene in mi razložila

lp sojc

Sam sem študent pedagogike in geografije. Moja velika želja je (bila), da bi bil učitelj. Ampak čedalje bolj ko gledam na situacijo našega slovenskega šolstva, me mineva želja po poučevanju in se mislim bol posvetiti geografiji.
Prvi vzgojitelj je starš, nato učitelj v šoli. Ne pravim pa, da je potrebno vsak dan 2-3 ure sedeti z otrokm, da se uči. Otroka je potrebno navajati, da se bo učil sam, vedno pa mu bo nujena pomoč, če jo bo kadarkoli potreboval.
Poleg tega me je zmotilo stavek ki ga je napisal ucenec
Kemija, biologija, geografija, fizika matematika slovenščina, vsi ti predmeti in še kakšen, so v življenju kako zelo pomembni. Vso to znanje potrebuješ res na vsakem koraku, da si lahko potem razlagaš take in drugačne pojave v naravi in še kje. Včasih je zdrava kmečka pamet res veliko, vendar ne zadostuje. In v OŠ, če ne dobiš teh minimalnih osnov iz znanja naravoslovnih in družboslovnih predmetov, poem res ne vem, kako lahko sploh kvalitetno živiš. Ko prideš nato v gimnazijo, z nekim določenim predznanjem, se samo še nadgrajuje. Tam se stvari razširijo in misliš, da je to vrh znanosti. Ko pa prideš nato na fakulteto, šele spoznaš, kako zelo posplošeno učijo učitelji v srednjih šolah. In ne pozabite, za vsako posledi obstaja vzrok. Dajmo gledat na stvari iz več različnih prspektiv vzročno posledično.
In glede vzgoje naj še dodam naslednji odstavek, vsem staršem pedagogom, učiteljem in vsem ostalim, ki se kakorkoli srečujejo z vzgojo otrok. Avtoritativni vzgojni stil je slog vzgoje, s katerim starši sicer veliko zahtevajo od
otroka, a so hkrati tudi odzivni na njegove potrebe in poglede. Racionalno in
precej demokratično postavljajo meje otrokovemu vedenju in so mu naklonjeni.
Upoštevajo njegove potrebe, interese. želje, ga spodbujajo (Umek, Zupančič,
2004).
To je vzgojni stil, ki bi ga bilo potrebno bolje uresničevati. Postvaiti otroku meje, biti potrpežljiv, dosleden, hkrati pa otroka vzpodbujati, mu nuditi oporo itd.
Pa lep pozdrav vsem 😉

Sem mama 13 letnice ,ki ji danes grozi popravni izpit iz naravoslovja.Bom rekla res grozno za starše in otroke ampak žal kot kaže res zataji sistem šolstva.Rekla bi lahko ,da res žalostno ,da je toliko mladih pedagogov,ki ne dobijo službe medtem ko so tisti tik pred penzijo(pa nimam nič proti njim ) potem obračajo negativne mislina otroke,ki nimajo pojma kaj jih še čaka v bodoče.In potem se bodo spet sprašavali zakaj imajo otroci sovraštvo do dotičnih in šole.
Lahko le rečem ,da sem redno hodila v šolo in tole kar se je dogajalo zadnji teden je lahko še samo za kakšen Pop Tv ampak kaj ko je potem otrok do konca osnovne šole zapečates s popravnimi izpiti.
Pa brez zamere ostalim pedagogim ,ki tukaj niso nič krivi!
LP

Nič novega mene in hčer je lani doletelo isto ,ker sem bila res zelo slabe volje sem šla do ravnateljice in jo povprašala kako je lahko to mogoče glede na znanje ki ga je pokazala doma.
Zakonodaja je takšna ,da se lahko pritožiš ,hci ima 3 dni časa da izpili zadevo.
Vendar te moram opozorit ,da jo je kljub znanju letos doletelo enako.Vsaj pri nas je tako .Kot kaže imamo mi tukaj na Celjskem res velik problem s to našo šolo ,čeprav je izven centra pa tudi ravnateljica se je menjala.

Meni pa se zdi, da starši s tem, ko branijo otroke pred šolskim sistemom delajo medvedjo uslugo tudi sebi in svojim otrok. Že lepo in prav, da se postavijo na stran otrok in ga s tem branijo, ampak otrok lahko to tudi izkorišča, stres pa se prenaša na učitelje…

No, pa ena povezava za vse tiste ki imajo popravni izpit[/url], da bo življenje malo lažje 🙂

New Report

Close