Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Popravilo zoba

Popravilo zoba

Imam vprašanje o popravilu zoba, ki mi je v zadnjih dneh povzročil kar obilo bolečin. Star sem 32 let in do sedaj nisem imel kakšnih problemov z zobmi, zato se mi verjetno še bolj porajajo vprašanja o prihodnosti mojih zob.
Moje vprašanje se nanaša na peti zob spodaj, ki je že bil plombiran. Na zunaj je bil do pred enega tedna povsem normalen potem pa me je začel boleti in sicer ne zaradi kariesa temveč zaradi bolečin pod plombo. Ob tem mi je nastala tudi precejšnja oteklina. Ko sem šel po končanem vikendu k zobozdravniku mi je v zob (plombo) zvrtal luknjo in mi obseval oteklino. Bolečina mi je zelo hitro popustila. Po nekaj dneh obsevanja mi je rekel naj se čez nekaj dni, ko bo popolnoma izginila oteklina, vrnem in da bo verjetno potrebno zob izruvati.
Sedaj, ko mi je oteklina popolnoma izginila pa ne vem in ne razumem zakaj bi bilo potrbno zob izruvati, ko pa me popolnoma nič ne boli (kljub prevrtani luknji v plombi).
Kljub temu, da ne dvomim v strokovnost mojega osebnega zobozdravnika pa sem se odločil napisati to pismo vam.
Prosim vas, če mi lahko na osnovi podanih dejstev poveste svoje mnenje o prihodnosti mojega zoba.
Hvala za razumevanje in odgovor.

Spoštovani Janez!
Vaša spodnja petica je verjetno imela veliko belo ali amalgamsko plombo in zaradi tega vas je začel boleti zob. Navajate, da je bolečina hitro izginila po intervenciji vašega zobozdravnika (po vrtanju plombe). Po tem sklepam, da zob nikoli ni bil zdravljen. Po vsem kar navajate, v kolikor zob ni bil poslikan in ni bila natančno ugotovljena diagnoza in možnosti zdravljenja, ne bi priporočil puljenja. Puljenje zoba naj bi bil zadnji izhod po vseh diagnostičnih postopkih in možnostih zdravljenja.
Lep pozdrav!
Korošec Hrvoje, dr.stom.

Spoštovani,
želela bi vas vprašati, kako poteka “puljenje” živca. Na zgornji levi sedmici mi je izpadla plomba, nato se mi je okrušil še del zoba. Sedaj mi je zobozdravnik predlagal, da mi pod anestezijo vzame živec ven in nato zob zapolni in obleče. Zakaj mora iti živec ven in kako to izgleda (predvidevam da zelo boleče)?

Hvala za odgovor.

New Report

Close