popravilo zob z laserjem
Spoštovani!
Zasledila sem reklamno besedilo, da se nudi “zdravljenje zob z
laserjem”.
Zanima me ali to pomeni, da odpade standardno “vrtanje” zob?
Ali se z laserjem očisti zob pred vstavitvijo zalivke?
Ali je zdravljenje z laserjem boleče?
Če se motim, prosim da mi razložite kaj pomeni “zdravljenje zob z laserjem.
Najlepša hvala in lep pozdrav!
Spoštovana Andreja!
Res je, da odpade standardno “vrtanje” zob s klasično turbino (svedrom), a potem je na vrsti “vrtanje” z laserjem. Res je neboleče, a od osebja, ki dela z laserjem zahteva več priprav in tudi več časa za izdelavo navadne zalivke. Zdravljenje zob (sterializacija kanala zoba) se dela tudi z laserjem v eni seansi od par sekund in nato se zapolni korenina. Zdravljenje je tudi dražja storitev od klasične izdelave zalivke.
Lep pozdrav!
Korošec Hrvoje, dr.stom.
Spoštovani dr. Korošec,
glede na vaš odgovor ge. Andreji me zanima:
Ali laserske enote že omogočajo kompletno pripravo zoba za namestitev zalivke, t.j. brez poprejšnje priprave z turbino?
Če lahko nadomestijo turbino tudi pri “prevrtanju” keramične prevleke/krone?
Ali lahko nadomestijo (dolgotrajen) standardni postopek priprave koreninskega kanala na polnitev – ne le dezinfekcijo?
Seveda pa bom vesel tudi vašega mnenja o slabših straneh stomatoloških laserskih sistemov…
Matej
Spoštovani!
Rad bi podal le nekaj osnovnih pojasnil glede “zdravljenja zob z laserjem”.Laser je danes marsikje v medicini nepogrešljiv pripomoček, tako je tudi (oziroma upamo da s časom bo ) v zobozdravstvu. V medicini je v uporabi veliko število laserjev z različnim lasnostima, v stomatologiji se uporabljajo CO2 laser,Ho,Nd, Er, in še kakšen.Izbira lasera je odvisna od tega kaj želimo z njim doseči. Nekatere uporabljamo namesto kirurškega noža (Holmijev laser, Nd-yag …) da dobimo zelo natančen rez.
Druge uporabljamo za redukcijo bakterija v tkivu zoba ali obzobnega tkiva ( pri zdravljenju korenine zoba – endodontija,pri parodontalnom zdravljenju – “žepki” ).Določeni laseri se uporabljajo tudi za “vrtanje zoba” (Er:yag laser).Z njim namesto z svedrom odstranimo kvarni del zoba.Prednosti so predvsem v veliki natančnosti – lahko odstranimo le poškodovano strukturo zoba in ohranimo maksimalno količino zdrave zobne supstance.
Ker se laserski žarek hladi vodom možni so neprijetni občutki pri delu na živem zobu katere lahko isključimo primerno anestezijo.
Laser v stomatologiji ima nedvomno svoje mesto ni pa vsemogoč
in čudodelen pripomoček.
Naj bo to za zdaj dovolj, če bo obstajal interes pa se o laseru lahko še kdaj pogovorimo,sem namreč zobozdravnik in laser uporabljam v moji ambulanti že šest let.
Lep pozdrav mag sc Ž.Božič dr stom